Indianul îndrăgostit de românii din Apuseni şi de tradiţiile lor. De pe şantier, la petrecerile de sărbători FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avtar Hartur a petrecut sărbătorile de iarnă la Mogoş, în Munţii Apuseni. Foto Facebook
Avtar Hartur a petrecut sărbătorile de iarnă la Mogoş, în Munţii Apuseni. Foto Facebook

Un cetăţean din India, care a lucrat un timp pe şantierul Transalpinei de Apuseni, a petrecut sărbătorile de iarnă în mijlocul unei comunităţi tradiţionale din zonă.

Avtar Hartur a lucrat, în perioada 2020 – 2021, pe un excavator la proiectul de modernizare a şoselei Transalpina de Apuseni, drumul spectaculos ce ajunge până la peste 1000 de metri altitudine. 

În perioada cât a lucrat pe şantierul drumului a cunoscut oameni primitori ai locurilor şi a stabilit prietenii cu aceştia. După încheierea contractului la drumul din Apuseni, indianul a plecat la Bucureşti, unde lucrează tot în domeniul construcţiilor.

 În decembrie 2021, Avtar Hartur a revenit în comuna Mogoş la invitaţia unui localnic şi a petrecut în mod tradiţional românesc Crăciunul şi Anul Nou, pentru prima dată în viaţa lui. El s-a arătat impresionat de tradiţiile locale şi chiar a transmis live pe Facebook obiceiul cetei de colindători de la Mogoş şi spectacolul folcloric ce a urmat. 

indian alba apuseni

Ceata colindătorilor de la Mogoş. Foto Facebook

”Ei sărbătoresc acest festival cu mare entuziasm. Am încercat să arăt câte ceva despre cultura lor în live, acum câteva zile. Adoră să poarte la astfel de sărbători costumele lor tradiţionale. Majoritatea sunt băieţi şi fete. Programul cultural a durat două nopţi la Crăciun şi o noapte de Anul Nou”, le-a transmis Avtar Hartur prietenilor săi din India. 

indian alba apuseni

 Avtar Hartur, în mijlocul unei familii din Apuseni. Foto Facebook

Acesta a completat că nu putut uita cele 20 de luni cât a lucrat cu oamenii de aici, perioadă în care „fericirea şi tristeţea” acestora au devenit şi ale lui.

indian apuseni alba

La manşa excavatorului, pe Transalpina de Apuseni

”Toţi cei care m-au întâlnit la petrecere m-au primit cu drag, toţi cei care mă cunoşteau m-au întrebat cum mă simt şi mi-au transmis condoleanţe pentru moartea tatălui meu. M-am bucurat şi eu la petrecere şi am dansat puţin. Pe lângă mâncare, băutură şi divertisment au fost realizate şi multe fotografii. Cu mare mândrie spun că aceşti români nu au lăsat cultura să-i despartă şi, deşi au migrat de la sate la oraşe, au revenit în casele lor de lemn foarte vechi”, a mai spus Avtar Hartur. 

indian apuseni alba

Alături de ceilalţi colegi de şantier. Foto Facebook

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a învins birocraţia fiica unei asistente medicale moarte de COVID-19. A obţinut dreptul la pensie în justiţie

Obiceiuri de Anul Nou din 1943, în extemporalul unui elev: „Făceam o gălăgie de ţi se scula păru-n cap”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite