FOTO VIDEO Meşterii populari din Apuseni care realizează opere de artă din lemn în sticle cu ţuică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de artişti populari, mai puţin cunoscută de public, modestă dar deosebit de talentată, realizează veritabile minunăţii după o metodă originală.

Emil şi Maria Roşca locuiesc în satul Pârâu - Cărbunari, comuna Lupşa, lângă drumul comunal care face legătura cu Geamăna, Valea Şesei şi Vinţa. La marginea drumului, lângă locuinţă un steag tricolor ”spune” că aici nu este un loc obişnuit. Un afiş anunţă că în interior se află o expoziţie de artă îmbuteliată, ”artizanat din lemn şi meşterit în sticlă”.

Obiectele de artă sunt realizate de Maria Roşca, care lucrează după o metodă simplă doar de ea ştiută, opere de artă din lemn în sticle de diferite dimensiuni, care apoi sunt umplute cu ţuică. Vin oameni şi din străinătate pentru a- admira şi cumpăra sticlele, care de care mai frumos realizate. Timpul mediu de lucru la un asfel de obiect este de două-trei zile, dacă în interior este realizat din lemn un model mai complicat. 

”Mai întâi pregătim lemnul, îl aducem din pădure şi îl uscăm bine. Apoi îl luăm la rindea până îl facem să încapă pe gura sticlei. Din şipcuţele care rezultă, modelăm cee ce vrem să facem, apoi le sculptăm. După ce îl sculptăm rezultă bucăţele de lemn care sunt prinse între ele cu cuie de lemn. Le pirogravăm, le finisăm şi le introducem apoi într-o ordine stabilită în sticlă. Apoi le punem crenguţă şi apoi vinars de mere sau de prune. Dopul îl lipim cu ceară de albine şi o panglică”, astfel explică Maria Roşca procedeul prin care transformă lemnul într-o adevărată operă de artă. Un model care reprezintă un trifoi este realizat cam într-o zi, în timp ce pentru modelele mai complicate cum ar fi imaginea lui Avram Iancu, Horea sau o biserică durează două-trei zile. ”În general lucrez cam două ore pe zi. În rest avem de lucru în gospodărie, la animale. Ceea ce fac este din pasiune. Avem des vizitatori, care trec pe aici, români, dar şi străini”, mai spune Maria Roşca.

Imagine indisponibilă

Obiectele sunt vândute cu preţuri cuprinse între 30 de lei şi 170 de lei, în funcţie de mărimea sticlei şi a obiectului

Imagine indisponibilă

din lemn care este realizat în interiorul acesteia. Ţuica este, de asemenea, obţinută în gospodăria soţilor Roşca. În expoziţia din casă regăsim modele de scări, cruci, coloana infinitului, case tradiţionale din Ţara Moţilor, dar şi imagini pirogravate pe lemn ale erolilor naţionali Horea, Cloşca şi Crişan, respectiv Avram Iancu. Meşteşugul era realizat, iniţial, de către Emil Roşca, dar, în timp, munca a fost preluată de soţia acestuia.

Emil Roşca a rămas să ducă mai departe tradiţiile şi legendele locale. Fiind iubit de către săteni, bătrânii satului i-au încredinţat cele mai frumoase şi de taină obiceiuri şi mituri locale, pe care nemaistând la îndoială, le-a transformat în cărţi publicate prin efortul financiar propriu. A publicat, astfel, un număr de şase cărţi cu următoarele titluri: ”Pârâul Cărbunarilor, destin şi Miracol”, ”Blestemul vâlvelor şi credinţa iubirii”, ”De la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, la Crăiasa Zânelor din Detunata”, ”Lupşa – Oameni şi obiceiuri” şi ”Ţinutul lupilor cu tainele lui”.

Imagine indisponibilă

”De când eram copil aici la noi în casă era şezătoare. Stăteam cu vecinii până noaptea tâziu şi aşa am aflat multe poveşti, obiceiuri şi legende de pe la noi. După ce am crescut am început să le strâng şi să le scriu în cărţi. Toţi munţii au o grămadă de legende foarte frumoase”, spune Emil Roşca. Acesta este mândru că, ajuns la 68 de ani, a reuşit să convingă autorităţile locale să ridice o cruce la Vinţa, pe locul unde a fost trădat şi prins Crişan, unui dintre cei trei lideri ai Răscoalei ţărăneşti de la 1784. Cei doi soţi îşi vând obiectele artizanale tradiţionale exclusiv de acasă. Cei care trec prin zonă, pot vizita expoziţia şi achiziţiona obiecte de artă realizate de Maria Roşca, dar şi cărţile scrise de Emil Roşca.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Citiţi şi:

Marea explozie a naturii din 1974, fenomenul meteo extrem care a ucis într-o zi 300 de oameni şi a rănit 5.000

VIDEO Dosarul crimei de la Mediaş care a şocat România. Sentinţă surprinzătoare la Tribunalul Sibiu

VIDEO O familie din Alba Iulia a obţinut în justiţie oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite