Dosarul de evaziune fiscală de la Ambient Sibiu: 14 persoane cercetate, printre care şi un avocat din Bucureşti. Decizii la Curtea de Apel Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a decis miercuri cercetarea sub control judiciar a unui inculpat reţinut de DIICOT Sibiu în dosarul de evaziune fiscală de la compania Ambient. Pentru un alt inculpat, care nu a fost găsit de procurori în timpul percheziţiilor desfăşurate marţi, instanţa a decis amânarea discuţiei privind propunerea de arestare preventivă pentru 16 iunie. În dosar sunt, până în prezent, 3 inculpaţi şi 11 supecţi.

Inculpatul pentru care Curtea de Apel Alba Iulia a decis cercetarea sub control judiciar este Vârban Constantin cu domiciliul în Bucureşti. Procurorii DIICOT au contestat decizia, dosarul urmând să ajungă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru un al doilea inculpat, Mihăilescu Theodor Albin, care nu a fost găsit la percheziţii, Curtea de Apel a decis judecarea propunerii de arestare preventivă în 16 iunie 2017. 

Dosarul este de competenţa Curţii de Apel Alba Iulia, ca instanţă de fond sesizată de DIICOT, pentru că unul dintre suspecţii din dosar este de profesie avocat în Bucureşti. Un al treilea inculpat în dosar pentru care nu a fost propusă arestarea preventivă este Pană Mioară Roxana. 

În dosar mai sunt cercetate alte 11 persoane, care, la acest moment, au calitatea de suspect: Bâldea Marius, Pană Cristi Daniel, Florescu Rădiţa, Boceanu Luminiţa Florentina, Toma Florin, Voicu Alin Nicolae, Tănasă Răzvan George, Durdun Mirela, Adetu Rodica Daniela, Schwarz Alexandru, Balota Adrian. 

Procurori DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu au efectuat mierucir, 13 iunie, un număr de 12 percheziţii domiciliare, dintre care 5 percheziţii în municipiul Sibiu şi 7 pe raza municipiului Bucureşti şi localităţi învecinate în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Operaţiuni fictive cu firme fantomă

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că o societate comercială, cu sediul în municipiul Sibiu, prin intermediul reprezentanţilor săi şi a mai multor angajaţi, în convienţă cu reprezentanţi a şase societăţi comerciale din România cu comportament de firme fantomă (societăţi fără angajaţi, fără patrimoniu, care nu depun situaţii financiare şi care aveau în structura acţionariatului persoane fizice fără nici o pregătire care erau doar interpuşi sau chiar persoane juridice offshore, înfiinţate în Belize) precum şi cu societăţi din străinătate (4 societăţi din Cipru, 2 din Bulgaria şi 1 din Ungaria) au acţionat în mod coordonat, în cadrul unei grupări infracţionale, în scopul obţinerii de beneficii materiale în mod fraudulos, prin deduceri ilegale ale taxei pe valoare adăugată, sens în care au creat un sistem complex de operaţiuni fictive de vânzări şi achiziţii intracomunitare”, se afirmă într-un comunicat de presă al Parchetului.

Anchetatorii au stabilit până la acest moment un prejudiciu în sumă de 16.217.165 lei (fără debite accesorii), reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă de către societatea comercială din municipiul Sibiu, pe baza facturilor fictive, care nu au la bază operaţiuni reale. ”Din cercetările  efectuate în cauză până la acest moment a rezultat că au fost create un număr de şase circuite fictive de tranzacţionare succesivă pentru crearea aparenţei existenţei unor operaţiuni care în fapt nu corespondent în realitate, cu scopul de a crea în mod artificial taxă pe valoare adăugată deductibilă în favoarea societăţii comerciale având sediul social în municipiul Sibiu, cu consecinţa diminuării obligaţiilor de plată privind taxa pe valoare adăugată datorată bugetului de stat”, se mai afirmă în comunicat. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive în dosar, inculpaţii şi suspecţii beneficiază de principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Reacţia companiei Ambient

Reprezentanţii Ambient au făcut public un comunciat de presă în legătură cu ancheta DIICOT: ”dimensiunea cifrei de afaceri a societăţii Ambient SA, precum şi diversitatea relaţiilor sale comerciale fac dificilă verificarea în profunzime a tuturor partenerilor şi a comportamentului fiscal al acestora, Ambient dovedindu-se în toate tranzacţiile un partener de bună credinţă. În cadrul procesului de anchetă iniţiat de instituţiile specializate, reprezentanţii Ambient SA au colaborat încă din anul 2014 cu acestea, punând cu promptitudine la dispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile şi documentele solicitate, necesare urmăririi activităţii infracţionale în speţă. Ambient SA va continua să colaboreze cu toate instituţiile statului pentru soluţionarea cât mai rapidă a acestui caz”.

Citiţi şi:

FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

 

Cum spiona CIA uzina de armament din Cugir şi unităţile militare din Alba Iulia

VIDEO Cum se circulă în sensul giratoriu. Regulile de calvar pentru mulţi şoferi, explicate cât mai simplu

 

Multinaţională versus angajaţi români. Cum au fost concediaţi 20 de oameni pentru că au înfiinţat un sindicat: „Cea mai tristă poveste de succes“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite