Castelul abandonat din Apuseni, scos din nou la vânzare pentru 295.000 de euro. Istoria tristă a clădirii uriaşe din pădure

Castelul abandonat din Apuseni, scos din nou la vânzare pentru 295.000 de euro. Istoria tristă a clădirii uriaşe din pădure

Castelul din Apuseni este părăsit de aproape 30 de ani

Celebrul castel de la Zlatna, amplasat în satul Izvorul Ampoiului, este scos din nou la vânzare. Preţul solicitat pentru clădirea maiestoasă din Apuseni, situată lângă DN74, este de 295.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Clădirea aflată în proprietatea firmei Team Bau SRL Alba Iulia, este la vânzare de aproape 10 ani, primul preţ fiind de 550.000 de euro. În timp, proprietarul a tot scăzut din valoare, dar nici aşa nu a reuşit să vândă clădirea. Castelul a fost cumpărat în 2004 de la Consiliul Judeţean Alba în schimbul a aproximativ 400.000 de lei.
 
Un om de afaceri italian l-a cumpărat pentru a-l transforma în hotel, însă, ulterior, a renunţat la proiect şi l-a pus în vânzare, motivul fiind criza imobiliară din 2009 - 2010. Proiectul prevedea amenajarea a 23 de apartamente cu restaurant şi bucătărie la demisol. Suprafaţa terenului aferent este de 8.800 metri pătraţi.
 
Castelul a fost construit în stil italian, în perioada 1936 – 1939 de Ion Giugurtu, fost premier al României şi acţionar la minele de aur din zona Zlatna. Este compus din 19 camere şi are o suprafaţă construită de 1.400 metri pătraţi. După naţionalizare, imobilul a fost folosit ca sediu al unei societăţi miniere, iar din anii '50, ca sediu de şcoală pentru copiii din zonă şi ca tabără şcolară în timpul verii. La începutul anilor '80, clădirea a fost cedată unei unităţi militare. 
 
Castelul a fost folosit pentru turnarea unor secvenţe din filmul lui Sergiu Nicolaescu, ”Noi, cei din linia întâi“. În zona castelului s-au filmat scene de luptă între armata română şi cea germană. Ulterior au existat nemulţumiri cu privire la distrugerile care au avut loc la castel în timpul filmărilor. Firma italiană a efectuat în 2009 câteva investiţii pentru a opri distrugerea castelului. A fost schimbat acoperişul, s-au pus instalaţiile de scurgere a apei de ploaie, s-a izolat fundaţia şi s-a compartimentat parţial interiorul. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările