Alba Iulia Value Center, un mall de peste 23 de milioane de euro, gata în 2022. Cum arată proiectul iniţial

Alba Iulia Value Center, un mall de peste 23 de milioane de euro, gata în 2022. Cum arată proiectul iniţial

Proiectul noului mall de la Alba Iulia

Prime Kapital şi MAS REI a anunţat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din judeţul Alba, Alba Iulia Value Centre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman şi Zalău, va avea o suprafaţă totală de 19.300 mp şi se află în faza de planificare.
 
Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deţine centre comerciale în Arad, Bucureşti, Iaşi, Târgovişte, Burgas şi Stara Zagora (Bulgaria) şi Gorzow (Polonia).
 
Suprafaţa totală de teren vizată pentru investiţia de la Alba Iulia este în suprafaţă de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcţia ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.
 
Prime Kapital şi MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduieşte 50 de spaţii comerciale pentru toate categoriile de vârstă şi interese, pe o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătraţi şi Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din judeţul Sălaj.
 
Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială şi spaţii de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât şi din localităţile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.
 
Bugetul estimat pentru construcţia Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022. Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court şi galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.
 
Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanţ, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din Bucureşti a solicitat şi primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ. Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness şi amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile şi pietonale şi spaţii verzi. Sunt prevăzute construcţii pe o suprafaţă de aproximativ 6,1 hectare de teren.
 
 
Firma PK Topaz SRL din Bucureşti a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile şi pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase şi totemuri publicitare, amenajare spaţii verzi, împrejmuire teren şi introducere parcelă în intravilan.
 
De asemenea, se doreşte devierea reţelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) şi efectuarea de operaţiuni cadastrale, notariale şi schimbare categorie de folosinţă. Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza şi Fabricilor.
 
Potrivit PUG, terenul vizat este parţial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiţiei şi relocată reţeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi şi trecute în subteran). Procedura este de durată şi la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor. Proiectul include circa 1.500 locuri de parcare şi amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor).
 
În acelaşi timp, pentru anul viitor este planificată şi extinderea primului centru comercial de tip mall din oraş. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp, iar numărul locurilor de parcare va fi mai mare cu 140.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările