Alba: Aria naturală „Frumoasa“ din Munţii Sebeşului devine obiectiv turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean constuieşte la Poarta Raiului un centru de vizitare a zonei din Munţii Sebeşului. Pe o suprafaţă de 137.000 de hectare, în judeţele Alba, Vâlcea, Sibiu şi Hunedoara, se află specii de animale şi plante protejate de lege.

Consiliul Judeţean Alba a iniţiat demersurile pentru transformarea ariei naturale protejate „Frumoasa“ din Munţii Sebeşului într-o destinaţie turistică. Instituţia a devenit administratorului ariei naturale, cuprinzând peste 137.000 de hectare de pe raza a 20 de comune şi patru oraşe din judeţele Vâlcea, Alba, Hunedoara şi Sibiu, în urmă cu un an.

Localităţile din Alba sunt comunele Şugag şi Pianu, respectiv oraşul Cugir. Se ajunge în această zonă pe DN 67C, din Sebeş, pe valea râului cu acelaşi nume, prin comuna Şugag.

Centru de vizitare la 1.600 metri

Până în prezent au fost aprobată componenţa consiliului ştiinţific, regulamentul de organizare şi funcţionare a acestui consiliu, precum şi contractul de administrare a sitului de importanţă comunitară.

Administraţia judeţeană vizează, acum, realizarea unor investiţii care să permită dezvoltarea turistică a zonei. Un prim pas este construcţia unui centru de vizitare pe teritoriul comunei Şugag, în zona Poarta Raiului, lângă Masivul Şureanu, la o altitudine de aproximativ 1.600 metri.

Valoarea investiţiei este de 771.130 lei (180.000 de euro) şi va fi realizată în perioada 2011 - 2012.

„Vrem să asigurăm condiţii optime de desfăşurare a unor activităţi specifice în această zonă. Vor putea fi realizate expoziţii şi conferinţe într-un spaţiu adecvat, dotat cu cea mai modernă tehnologie. Construcţia va avea o suprafaţă de 334 metri pătraţi şi va fi realizată din materiale tradiţionale, piatră şi lemn“, a spus Dan Popescu, directorul tehnic al Consiliului Judeţean Alba.

Clădirea va reprezenta şi un punct de plecare pentru turiştii care vor dori să viziteze zona, considerată una dintre cele mai pitoreşti din ţară.

Proiecte pentru fonduri europene

O parte din banii necesari finanţării obiectivului ar urma să fie asiguraţi din fonduri europene. De asemenea, reprezentanţii instituţiei speră să obţină bani europeni şi pentru acoperirea unei părţi din costurile de administrare a ariei protejate, inclusă pe lista siturilor Natura 2000, o reţea ecologică constituită la nivel internaţional.

La momentul semnării contractului de administrare a zonei protejate, Consiliul Judeţean Alba s-a angajat să asigure un buget care să permită buna administrare a ariei. De asemenea, trebuie să doteze personalul cu uniforme specifice şi echipament adecvat activităţii de teren şi să asigure instruirea necesară a personalului. Vor fi angajaţi specialişti şi „rangeri“ dotaţi cu echipamentul necesar deplasării în teren.

Aria naturală protejată „Frumoasa“ curpinde 11 tipuri de habitate şi 25 de specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere (urs, lup, râs şi vidra), două specii de amfibieni, trei specii de peşti, 11 specii de nevertebrate şi cinci specii de plante, toate protejate prin lege.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite