Ada-Maria Ileana, Miss International Romania: „Cred că în România sunt numeroşi oameni frumoşi. Nu mă refer aici la aspectul fizic, ci la suflet“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Maria Ileana 15

Interviu cu Ada-Maria Ileana, Miss International Romania 2021 / 2022. Ada-Maria Ileana este Miss International România 2021/22 şi urmează să ne reprezinte ţara la cea de-a 60-a ediţie a Miss International, în această toamnă, în Japonia.

Alături de Miss Universe, Miss World şi Miss Earth, acest concurs este unul dintre cele mai mari patru concursuri internaţionale de frumuseţe. La acest nivel înalt se punctează mult mai mult decât aspectul fizic, căci vorbim de un cantonament internaţional de aproximativ 3 săptămâni. Se caută o femeie elegantă, inteligentă, carismatică, o voce a generaţiei ei în lume.

Ada Maria Ileana 2

Ada are 24 de ani, este din Bucureşti şi este Master of Science în Politici Publice, la prestigioasa University College London. Este licenţiată în Studii de Securitate şi e pasionată de relaţii internaţionale şi diplomaţie. De 5 ani, Ada lucrează ca profesor de limba engleză, certificat de Cambridge. Munca sa cu copiii a determinat-o să îşi dorească să îmbunătăţească sistemul educaţional din România. Astfel, ea pune bazele unui ONG care militează pentru politici educaţionale de calitate. Ada a mai reprezentat anterior România la două concursuri internaţionale de frumuseţe: Miss Tourism World 2018 (China) şi Miss Tourism International 2018 (Malaezia), unde a şi câştigat un titlu internaţional.

Ada, ai o mulţime de preocupări şi proiecte, dar nu ai neglijat competiţiile Miss de top. Din păcate, în România, un concurs de Miss nu este încă înţeles la adevărata sa semnificaţie. Ce înseamnă pentru tine o astfel de competiţie şi ce te-a determinat să participi cu succes?

Îmi pot da seama de ce majoritatea românilor nu înţeleg ce presupune un concurs de Miss, pentru că multă vreme am crezut şi eu în stereoptipuri. Din cauza lipsei de promovare, lumea nu prea poate afla ce se înseamnă cu adevărat un concurs international de Miss. Am acceptat să particip la primul meu concurs, Miss Universe România 2017, considerând această experienţă strict o provocare personală. Apoi am reuşit să reprezint România pe plan internaţional. Abia atunci am înţeles câtă muncă este în spate, câte luni de pregătire şi ce efort presupune un cantonament de o lună la un concurs de Miss. Am realizat că nu merg acolo în nume propriu, căci pe panglică scrie „Romania”, nu Ada, iar acţiunile mele reflectă imaginea întregii ţări. Din fericire, m-am concentrat toată viaţa pe educaţia şi evoluţia mea, aspect ce m-a ajutat enorm în reprezentările internaţionale. Dintre 60-80 de femei, fiecare cea mai frumoasă din ţara ei, este normal să se remarce inteligenţa, charisma, educaţia şi caracterul. O câştigătoare de Miss nu poate fi doar un chip şi un corp frumos, ci o femeie realizată, o inspiraţie pentru ceilalţi. Consider că tocmai faptul că am în spate realizări şi aspiraţii ce nu ţin de domeniul frumuseţii mă fac o concurentă de temut.

Ada Maria Ileana 4

”Am dus costumul popular românesc autentic pe scenele internaţionale, dar şi pe social media, ca întreaga lume să poată admira măiestria strămoşească a românilor”

Care sunt proiectele tale pentru 2022?

Am foarte multe planuri pentru 2022 şi îmi propun să fac cât pot de mult cu titlul de Miss International România. În primul rând, voi continua să promovez ţara cum am făcut-o şi până acum. Am dus costumul popular românesc autentic pe scenele internaţionale, dar şi pe social media, ca întreaga lume să poată admira măiestria strămoşească a românilor. Urmează noi proiecte caritabile pentru cauzele în care cred. Îmi doresc să inspir cât mai mulţi oameni să doneze şi să susţină educaţia copiilor din medii defavorizate. De altfel, anul acesta îmi voi înfiinţa propriul ONG.

Îmi propun şi să fiu un bun ambasador pentru relaţiile româno-japoneze. Tocmai de aceea, împreună cu Centrul de Studii Româno-Japoneze, voi realiza o serie de materiale pentru promovarea culturii nipone. De altfel, tot acolo voi continua să învăţ limba japoneză.

Reprezinţi una dintre competiţiile de Miss de top din lume, Miss International. Eşti Miss International România 2021/2022. Ce aşteptări ai legate de finala care se va desfăşura în acest an, în noiembrie, în Japonia, unde vei reprezenta ţara noastră?

Am foarte multe aşteptări de la mine, căci ştiu că am toate atuurile necesare să aduc pentru prima dată coroana Miss International acasă. Într-un concus de acest calibru, seara finală este doar culminarea tuturor pregătirilor de până atunci. Vreau să pun piciorul în Japonia 100% pregătită să câştig şi să dau tot ce e mai bun pe parcursul cantonamentului şi la probele preliminarii. Este drept, concurenţa este acerbă şi sunt tări care îşi susţin mult mai mult reprezentantele. Totuşi, cred că asta nu i-a oprit niciodată pe români să aibă performanţe deosebite.

Ada Maria Ileana 10

Pe lângă proiectele tale profesionale, ce hobby-uri mai ai?

Cânt de la vârsta de 3 ani. De altfel, am absolvit cursuri de canto muzică uşoară şi pian la Şcoala de Arte Bucureşti. Chiar dacă nu mă mai concentrez pe asta, muzica este încă principalul mod prin care îmi exprim trăirile şi emoţiile. Pe lângă acestea, îmi face plăcere să pictez şi sunt pasionată de caligrafie.

Vei reprezenta cu cinste România, ca o ambasadoare a frumuseţii, inteligenţei şi creativităţii. Cum te gândeşti să promovezi ţara noastră?

Pe lângă promovarea portului tradiţional pe social media, îmi face plăcere să expun creaţiile designerilor români. De altfel, îmi propun ca întreaga mea garderobă pentru concurs să fie de la creatori din România. În 2022, vreau să promovez România şi pe plan turistic, să arăt lumii frumuseţea şi istoria locurilor din ţara noastră.

”Până să ajungi Miss, ar fi bine să ştii cine eşti şi ce vrei să realizezi în viaţă

Ce sfaturi îi poţi oferi unei tinere românce care doreşte să-ţi urmeze calea, pe partea competiţiilor de Miss?

Ada Maria Ileana 3

În special până la 18 ani, vârsta minimă de participare la un concurs de Miss important, sfătuiesc orice fată să se dezvolte personal şi profesional. Pentru a te descurca la acest nivel, e nevoie să fii o tânără încrezătoare, iar această încredere vine din cunoaşterea propriilor calităţi şi defecte şi din dorinţa de a fi tot mai bun. Până să ajungi Miss, ar fi bine să ştii cine eşti şi ce vrei să realizezi în viaţă. De acolo, rămâne numai să te înscrii la una dintre selecţiile naţionale şi să le dovedeşti juraţilor că eşti cea mai bună alegere.

”Simţeam că potenţialul copiilor nu era valorificat, căci învăţatul nu mai este o plăcere pentru ei în şcolile de stat, ci doar o obligaţie”

Tocmai ai terminat Masteratul în Politici Publice la University College London, universitate din top 10 mondial. Cum vezi cariera ta în această direcţie?

Încă de când eram studentă la licenţă, la Universitatea din Bucureşti, eram determinată să aduc o schimbare pozitivă pentru România. Lucrând cu copiii pe tot parcursul facultăţii, am observat din ce în ce mai multe probleme în sistemul de învăţământ românesc. Simţeam că potenţialul copiilor nu era valorificat, căci învăţatul nu mai este o plăcere pentru ei în şcolile de stat, ci doar o obligaţie. Aşa am decis să aplic la unele dintre cele mai bune universităţi din lume în domeniul politicilor publice, pentru a învăţa de la experţi din domeniu cum pot găsi soluţii eficiente la problemele din ţară. Am fost acceptată la toate universităţile la care am aplicat, dar am ales UCL, care acum este pe locul 8 în lume şi are cel mai bun institut de educaţie la nivel mondial. Acum, că am terminat masteratul, doresc să pun în aplicare aptitudinile dobândite acolo. În momentul de faţă, lucrez la înfiinţarea propriului meu ONG, care să propună şi să promoveze politici educaţionale de calitate. Îmi propun ca, pe termen mediu, să lucrez în domeniu la Bruxelles, pentru a acumula experienţă.

”Am cunoscut foarte mulţi copii ambiţioşi, cu pasiuni diverse şi visuri îndrăzneţe. Cred că mulţi se tem de relaţia copiilor cu tehnologia, crezând că aceasta este un dezavantaj”

Lucrezi foarte mult cu copiii. Cum ţi se par generaţiile care vin din urmă? Ce te încântă la ei şi ce ai schimba, ce te-ar îngrijora?

Ada Maria Ileana 9

Da, sunt deja în al şaselea an de predat şi, personal, sunt foarte impresionată de noile generaţii. Am cunoscut foarte mulţi copii ambiţioşi, cu pasiuni diverse şi visuri îndrăzneţe. Cred că mulţi se tem de relaţia copiilor cu tehnologia, crezând că aceasta este un dezavantaj. Din perspectivă pedagogică, tehnologia deschide multe uşi şi mă ajută la realizarea unor lecţii interactive şi interesante. Chiar dacă predau limba engleză, discut la ore teme diverse precum istorie, geografie, literatură, protecţia mediului şi altele. Fiind atât de familiari cu tehnologia, copiii pot descoperi informaţii despre mai orice, din dorinţa de a afla mai multe, nu din obligaţia de a învăţa. Mă încântă curiozitatea lor şi încerc mereu să o cultiv şi să încurajez dezvoltarea fiecărui elev.

Care sunt destinaţiile tale favorite, atât din România, cât şi din străinătate?

În România, mă întorc mereu cu drag în Bucovina, de unde este mama mea. Iubesc mâncarea din zonă, să vizitez locurile istorice şi, bineînţeles, minunatele mânăstiri. În afara ţării, îmi place să explorez Asia, datorită istoriei şi culturii bogate. Am ajuns până acum în China, Malaezia şi Thailanda, iar anul acesta voi merge la concurs în Japonia. Pentru vacanţe relaxante, prefer Turcia, pe care o vizitez anual de peste 10 ani.

Care crezi că sunt atuurile României în general?

Cred că în România sunt numeroşi oameni frumoşi. Nu mă refer aici la aspectul fizic, ci la suflet. Majoritatea românilor sunt genul de persoane care îşi doresc să lase numai bine în urma lor, să creeze ceva util şi memorabil. Unii dintre ei au fost forţaţi de împrejurări să facă bine în alte ţări, dar chiar şi aşa îşi doresc un viitor mai luminos pentru România. Cred că aceşti români sunt atuul principal al României.

Ada Maria Ileana 11

”Cred că orice om poate fi convins să vină în România şi sigur va găsi ceva care să îl facă fericit”

Dar care sunt avantajele noastre ca destinaţie turistică? Cum ai promova România?

Consider că, din punct de vedere turistic, România are câte ceva pentru fiecare. Pentru iubitorii de natură, avem peisaje ce te lasă fără cuvinte. Pentru cei pasionaţi de cultură şi istorie, avem atâtea tradiţii spectaculoase, dar şi multe locuri istorice de vizitat (cetăţi, castele, muzee). Pentru gurmanzi, mâncarea tradiţională românească este delicioasă şi toţi străinii pe care i-am dus să o guste au fost impresionaţi. Pe lângă toate acestea, lumea apreciază mereu distracţia de la noi. Asa că, eu cred că orice om poate fi convins să vină în România şi sigur va găsi ceva care să îl facă fericit.

După cum subliniam mai devreme, ai o pasiune veche pentru muzică. Ai făcut studii de canto şi pian timp de peste 10 ani şi ai o voce care promite foarte mult. De asemenea, ai lăsat o impresie foarte bună la finala internaţională Miss Tourism din China, în 2018, când ai interpretat o melodie în faţa a zeci de mii de oameni. Aici dai dovadă de modestie, pentru că eşti talentată. Ce ai de gând să faci în direcţia asta, pe viitor?

Într-adevăr, muzica este cea mai mare pasiune a mea. În adolescenţă am ales să mă concentrez mai mult pe studii şi să las cântatul pe plan secundar. De altfel, am fost mereu o fire timidă şi mi-a fost destul de dificil să încep să mă simt încrezătoare pe scenă. Acum, profit de diverse ocazii, cum sunt concursurile de Miss, să mai cânt. Mi-aş dori ca în viitor să fac mai multe în muzică, poate o melodie proprie. Cine ştie? Poate voi avea succes.

Ada Maria Ileana 6
Ada Maria Ileana 5

Ai mai multe pasiuni, printre care şi pictura, dezvoltarea personală... Da, este greu să le sincronizezi pe toate. Dar cum crezi că poţi dezvolta toate aceste direcţii? Sfatul tău poate fi foarte bun pentru viitoarele generaţii, dar şi pentru cei de vârsta ta, care te urmăresc.

Sunt o persoană destul de creativă şi îmi place să descopăr pasiuni noi şi să mă cunosc mai bine în acest proces. Nu am fost genul de om care a ştiut dintotdeauna ce îi place şi ce îşi doreşte să facă, aşa că am explorat mai multe variante. Am spus „da” oportunităţilor şi, chiar dacă nu m-am regăsit chiar în tot ce am încercat, m-am dezvoltat ca persoană şi mi-am lărgit orizonturile. Aşa am ajuns şi Miss, provocându-mă singură să particip pentru a vedea cum e. Consider că am avut numai de câştigat, căci am întâlnit oameni din toată lumea, am vizitat locuri cu totul speciale şi mi-am consolidat încrederea în mine. Sfatul meu pentru copii şi adolescenţi a fost mereu să încerce orice li se pare interesant. Într-o lume cu atâtea posibilităţi, este ideal să te cunoşti, să afli la ce eşti bun şi ce te face fericit.

Unde te vezi peste 10 ani? Sunt sigur că acolo vei fi, unde vei dori... Este o întrebare foarte responsabilă...

La aproape 35 de ani, mă văd deja cu o familie frumoasă. Nu e un secret că îmi plac foarte mult copiii şi sper să îl întâlnesc pe omul cu care pot îndeplini acest vis. Mi-ar plăcea enorm să şi adopt, să dau şansa unui copil la o viaţă mai bună. Pe plan profesional, mă văd implicată în acea schimbare a sistemului educaţional românesc despre care vorbeam mai devreme. Şi, nu pot să mint, cred că voi preda şi atunci, căci îmi place prea mult ca să renunţ.

”Spun asta cu tristeţe: cred că ne lipseşte solidaritatea. Dacă românii s-ar susţine reciproc, am ajunge foarte departe”

Ce crezi că îi lipseşte României pentru a ajunge acolo unde merită? Dacă merită... Dar noi credem că da, merită, nu e aşa?

Spun asta cu tristeţe: cred că ne lipseşte solidaritatea. Cel puţin din perspectiva concursurilor de frumuseţe, există destul de puţină susţinere din partea românilor pentru fetele care reprezintă ţara la nivel internaţional. Sunt şi răutăţi cum ar fi „erau altele mai frumoase” şi pentru cineva care munceşte din greu pentru o prestaţie de succes, este uneori dureros. Mai ales când alte ţări îşi susţin necondiţionat reprezentantele, ba chiar le apără de critici. Asta se aplică şi la sport şi nu numai. Consider că, dacă românii s-ar susţine reciproc, am ajunge foarte departe.

Ada Maria Ileana 12
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite