Ghid pentru casa perfectă: Cum alegi tencuiala şi cum o aplici corect

Ghid pentru casa perfectă: Cum alegi tencuiala şi cum o aplici corect

În construcţia sau renovarea unei locuinţe, tencuiala reprezintă un pas esenţial, atât din punct de vedere termic şi fonic, cât şi estetic, aceasta îmbunătăţind semnificativ aspectul construcţiei, prin ascunderea imperfecţiunilor şi denivelărilor suprafeţei suport. În plus, tencuiala protejează zidăria şi, realizată corect, asigură rezistenţa lucrării şi durabilitatea vopselei aplicată ulterior.

Pentru o lucrare reuşită, este important să ştii ce tencuială să alegi, dar şi ce paşi trebuie să urmezi, înainte de a începe aplicarea acesteia.

Cum alegi tencuiala potrivită

Alegerea tencuielii depinde, în primul rând, de funcţiunea încăperii şi nivelul umidităţii. Alegerea şi aplicarea corectă a tencuielii influenţează direct calitatea lucrării – dacă tencuiala nu este potrivită sau paşii nu sunt respectaţi, pot apărea, în timp, probleme precum igrasia sau crăparea tencuielii, care vor distruge, inevitabil, finisajul final, fie acesta vopsea, tapet etc. 

Aplicarea manuală a tencuielii este la îndemâna oricui. Mortarul de tencuială Klasiko, de la Adeplast, este potrivit pentru aplicare exclusiv manuală la interior şi exterior, pe suporturi minerale. Se prelucrează foarte uşor, fiind potrivit atât pentru meşteri pricepuţi, cât şi pentru cei proaspăt iniţiaţi – cu alte cuvinte, mortarul Klasiko te ajută să faci treaba singur, creând suprafeţe netede, cu uşurinţă. După uscare completă, aproximativ 7 zile/1 cm grosime strat, în funcţie de temperatura şi umiditatea aerului, suprafaţa poate fi finisată suplimentar, după caz, cu gleturi, tinciuri, vopsele sau tencuieli decorative AdePlast.

Tencuiala nu e doar pentru construcţii, ci şi pentru renovări, iar pentru cea de-a doua situaţie, este necesar un mortar potrivit, cu aderenţă ridicată. Mortarul MTI 25 este ideal pentru tencuire şi reparaţii, inclusiv în spaţii cu umiditate ridicată precum băi şi bucătării. Poate fi aplicat atât manual, cât şi cu maşina de tencuit, fiind potrivit inclusiv pentru lucrări complexe. Rezultatul? Suprafeţe super finisate. Pont: În cazul aplicării pe tavane se utilizează Adeplast Betonkontakt pentru punte de aderenţă.

Umiditatea este inevitabilă în multe locuri, iar igrasia poate afecta structura casei şi poate provoca probleme de sănătate, în timp. Prevenirea igrasiei cu ajutorul unui mortar potrivit este crucială în spaţii precum băi, coridoare, pivniţe, camere de locuit cu un nivel ridicat de umiditate sau case vechi. Mortarul antiigrasie MAI este ideal pentru combaterea umidităţii, eliminând eflorescenţele de igrasie şi urcarea osmotică a apei prin tencuială şi asigurând o mai bună aerisire a peretelui. Instalaţia electrică care se montează ulterior trebuie fixată cu mortar antiigrasie, de asemenea, şi nicidecum cu ipsos. În caz contrat, igrasia îşi va face apariţia în zona în care s-a folosit ipsos.

Sfaturi pentru o tencuială durabilă

Durabilitatea tencuielii nu depinde exclusiv de calitatea produsului, ci şi de calitatea lucrării. Astfel, există câteva aspecte generale de care trebuie să ţii cont atunci când te apuci de tencuit, pentru a obţine un rezultat final excelent. Desigur, este întotdeauna indicat să citeşti fişa tehnică a produsului pe care îl foloseşti, pentru a afla detaliile tehnice specifice care previn apariţia situaţiilor neplăcute, precum crăparea tencuielii sau alunecarea acesteia de pe suprafaţa suport.

În primul rând, suportul trebuie să fie rezistent, curat, uscat, fără fisuri sau crăpături, lipsit de grăsimi, pulberi, reziduuri sfărâmicioase, săruri sau alte materiale ce pot forma un strat separator. Apoi, porţiunile fragile şi reziduurile de mortar trebuie îndepărtate.

În al doilea rând, este necesară amorsarea, umezirea sau aplicarea unui produs pentru punte de aderenţă în funcţie de absorbţia suportului. Rosturile dintre blocurile de zidărie se închid prealabil cu mortar.

Orice tencuială trebuie realizată la temperaturi de peste 5°C. Este esenţial să asiguri condiţii bune pentru efectuarea lucrării - trebuie avute în vedere măsurile de protecţie a suprafeţelor împotriva deshidratării rapide, intemperiilor sau îngheţului şi trebuie evitată expunerea la raze solare directe a suprafeţelor în decursul aplicării. Încăperea trebuie să fie prevăzută cu uşi şi geamuri sau să fie protejată cu folie, pentru eliminarea curentului de aer care usucă forţat produsul, fapt ce duce la crăparea tencuielii.

Nu în ultimul rând, un pont bun este să respecţi informaţiile din fişa tehnică a produsului.

Ghid de tencuire

  1. Se toarnă apa în recipientul de omogenizare
  2. Se toarnă mortarul de tencuire
  3. Mortarul şi apa se amestecă cu o bormaşină/mixer electric
  4. Se face o pauză de  5-10 minute, după care se amestecă până se obţine consistenţa necesară
  5. Se montează profilele de ghidare
  6. Suprafaţa se amorsează cu mortarul diluat cu apă (ajuns la consistenţa unui strop obişnuit de ciment)
  7. După uscarea completă a stratului de strop, mortarul se aplică pe perete cu o mistrie
  8. Tencuiala se aplică de jos în sus, într-un strat uniform
  9. Se foloseşte un dreptar, care finisează suprafaţa şi înlătură surplusul de material

Vizualizează video-ul cu ghid aici.

AdePlast, cel mai important producător român de materiale de construcţii

Cu o vechime de peste 25 de ani de activitate pe piaţa materialelor de construcţii, AdePlast este cel mai important producător român cu patru platforme industriale situate în Oradea, Ploieşti, Roman şi Işalniţa, care se bucură de multiple recunoaşteri în întreaga Europă.

Business-ul AdePlast s-a situat pe creştere pe tot parcursul anului 2018, iar din punct de vedere al capacităţilor de producţie, compania a înregistrat un upgrade major prin inaugurarea noii platforme industriale de la Işalniţa.

AdePlast a înregistrat o creştere de 13%, faţă de anul precedent, cu o cifră de afaceri de 474.000.000. Rezultatul reprezintă un moment cheie în evoluţia companiei, având în vedere depăşirea pragului de 100 de milioane de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: