Dr. Mihaela Bilic: „Sub nicio formă nu trebuie să renunţăm la pâine, iar cea albă cu maia e o opţiune sănătoasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bilic - FOTO Eduard Enea
Mihaela Bilic - FOTO Eduard Enea

Câtă pâine putem mânca pe zi? Evident că există o limită sănătoasă când vine vorba de consumul de pâine, însă nu e indicat să o excludem din alimentaţia zilnică.

Nici pâinea albă, atât de iubită şi delicioasă, nu e chiar un ”Bau-Bau” pentru sănătate. Din contră, pentru anumite categorii de persoane, este chiar mai bună decât cea integrală sau neagră. Totuşi, există o condiţie: să fie făcută cu maia.

Aproape de fiecare dată când vrem să scăpăm de kilograme în plus, primul gând e să ne punem în minte să nu mai mâncăm deloc pâine. De parcă acest aliment ar fi de vină pentru toate problemele noastre cu silueta. Ei bine, experţii în sănătate ne spun că e o greşeală să eliminăm pâinea din alimentaţie.

Câtă pâine putem mânca pe zi

„Oganizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a 250 de grame de pâine pe zi, adică 7-8 felii de pâine, zilnic. Sub nicio formă nu trebuie să renunţăm la consumul de pâine. Este un aliment de bază şi cea mai banală formă de amidon, acel nutrient care conţine glucoză ce se absoarbe lent. Fără glucoză, corpul nostru nu poate funcţiona de la muşchi până la sistemul nervos, orice celulă se hrăneşte cu glucoză.

Deci, pâinea trebuie să rămână, în continuare un produs prezent în fiecare zi şi la fiecare masă, bineînţeles în cantitate moderată,” atrage atenţia dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

În farfuria ideală, carbohidraţii, adică produsele făinoase trebuie să acopere un sfert din suprafaţă, potrivit medicului nutriţionist. În această categorie intră pâinea, cerealele, orezeul, pastele făinoase, mămăliga şi cartoful. „Deci, pâinea poate fi un înlocuitor pentru oricare dintre produsele enumerate şi categoric este alimentul perfect când vine vorba de sandwichuri,” a adăugat dr. Bilic.

Câtă pâine putem mânca pe zi şi ce sortiment este mai sănătos

Aici nu există un singur răspuns corect. Studiile au arătat că nu există prea multe diferenţe între pâinea albă şi cea integrală. Şi chiar dacă poate părea surprinzător, pentru anumite categorii, pâinea albă e opţiunea sănătoasă. 

„În legătură cu sortimentul de pâine, fiecare trebui să-şi găsească pâinea care să fie pe gustul lui. Din punct de vedere caloric, ele au acelaşi aport, adică aproximativ 230 de calorii pe suta de grame. Doar conţinutul de fibre diferă între pâinea albă şi pâinea intermediară sau neagră,” a punctat nutriţionistul Mihaela Bilic.

Pâinea albă este o pâine fără tărâţe din care a fost îndepărtat învelişul bobului de grâu, este mai săraca în fibre şi în minerale, însă este mai uşor de digerat, conform nutriţionistului.

Pâinea albă, cea mai bună pentru copii

„În cazul copiilor, pâinea albă este cea mai bună opţiune deoarece tubul lor digestiv este incomplet dezvoltat, iar fibrele şi tărâţele din cereale pot crea iritaţie intestinală şi intoleranţe alimentare. Deci, pâinea albă rămâne o opţiune sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ea este făcută cu maia şi sunt respectaţi timpii de dospire. În acest caz nici măcar nu mai creează balonare, ca în cazul pâinii făcute cu drojdie,” a precizat dr. Mihaela Bilic.

Într-un nou studiu s-a descoperit că nu există nicio diferenţă între efectele pe care le produce consumul de pâine albă, comparativ cu consumul de pâine integrală.

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Israel şi-au bazat studiul pe efectele nutriţionale şi glicemice ale consumului a două tipuri diferite de pâine. Constatările lor au fost publicate în revista Cell Metabolism.

Schimbări după reluarea consumului de pâine

Dr. Eran Elinav, cercetător în cadrul Departamentului de Imunologie de la Institutul Weizmann şi unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că nu s-a găsit nicio diferenţă între efectele pe care le produc aceste două tipuri de pâine.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite