Cum să amenajezi un dormitor pe colţ: idei şi soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenajarea unui dormitor pe colţ este o soluţie ideală atunci când vrei să creezi mai mult spaţiu într-o încăpere şi, aşa cum e de aşteptat, întreaga poveste se învârte în jurul patului.

Odată aleasă această variantă, fie dorită, fie ca parte a unui compromis pentru a-ţi compartimenta eficient locuinţa, opţiunile de care dispui sunt nenumărate, mai ales dacă-ţi laşi libere creativitatea şi imaginaţia.

„Fie că este vorba despre o garsonieră tip studio (open space), un dormitor de dimensiuni mici sau un living cu zonă de dormit incorporată, este necesară delimitarea patului, ca funcţiune separată a unei încăperi sau a unui apartament, faţă de celelalte obiecte de mobilier, pentru confort şi intimitate,” explică arhitecta de interior Simona Sitaru. 

Amenajarea unui dormitor pe colţ într-un plan deschis

Simona povesteşte despre cât de important este ca dormitorul să fie bine delimitat într-un plan deschis. Ce înseamnă plan deschis? Adică un spaţiu care întruneşte trei din cele patru funcţiuni necesare unei locuinţe (bucătărie, living, dormitor, baie.)

„Dacă livingul cu bucătăria şi, eventual, locul de luat masa pot forma un singur spaţiu unitar, funcţiunile lor fiind strâns legate şi interconectate, zona dormitorului poate primi o atenţie deosebită şi un tratament diferit. În cele mai multe cazuri, ajunge să ocupe un colţ din cameră, fiind chiar indicat să fie cât mai ascuns vederii”, recomandă Simona.

Urmând varianta de mai sus, arhitecta precizează cum poţi crea un colţ foarte cozy, relaxant şi odihnitor, cu ajutorul unui pat matrimonial sau pe colţ, poziţionat cu una din laturile lungi la perete.

Un aspect foarte interesant şi inedit, după cum menţionează şi arhitecta Sitaru, este faptul că poţi trata diferit pereţii din zona patului, faţă de restul încăperii, atât din punctul de vedere al finisajului, cât şi ca decoraţiuni sau culoare.

„Există nenumărate soluţii pentru astfel de delimitări. Cu puţină creativitate sau cu ajutorul unui designer, poţi crea paravane speciale care să aibă un impact vizual deosebit, dar şi funcţional, care să mascheze patul, dar să lase o oarecare transparenţă pentru lumină şi ventilaţie”, adaugă Simona.

De exemplu, poţi delimita patul printr-o piesă de mobilier, care să fie utilă atât în zona de dormit, cât şi în restul spaţiului. Dacă nu ai suficient loc pentru un astfel de corp de mobilier, o perdea sau o draperie reprezintă o soluţie flexibilă şi deloc costisitoare, care oferă intimitatea şi separarea necesară.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite