Naşterea unui copil, cea mai mare provocare din viaţa unui cuplu. Cum se schimbă vechile relaţii de prietenie ale părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naşterea unui copil este aşteptată cu bucurie, dar şi cu îngrijorare de către tinerii părinţi. Este şi firesc, pentru că venirea pe lume a micuţului va schimba nu doar priorităţile părinţilor şi situaţia lor financiară, ci va influenţa şi relaţia lor cu vechii  prieteni, care nu au copii. Uneori, aceste prietenii au de suferit, dar există soluţii pentru a merge mai departe şi a păstra relaţiile, spun psihologii.

Probabil că toţi tinerii părinţi s-au confuntat cel puţin o dată cu următoarea situaţie: la sfârşit de săptămână, au fost invitaţi de prieteni într-o excursie la munte sau la o aniversare unde petrecerea ar urma să se întindă până la primele ore ale dimineţii. Dacă înainte de naşterea copilului o asemenea propunere ar fi încântat orice cuplu, acum, părinţii sunt nevoiţi să refuze: micuţul este chinuit de colici, nu poate să doarmă şi prin urmare şi eu sunt foarte obosiţi, ori bebeluşul tocmai a făcut varicelă şi nu poate ieşi din casă vreo două săptămâni.

Asemenea situaţii se pot repeta frecvent şi în timp, uneori, ajung să afecteze relaţia apropiată de prietenie între părinţi şi amicii lor care nu au copii. Problemele nu apar din cauza întâlnirilor mai rare cu vechii prieteni, ci pentru că uneori aceştia nu înţeleg cât de grea este creşterea unui copil, spune psihologul Gaspar Gyorgy:

„Putem spune că pentru cel puţin 12 luni viaţa socială a cuplului se schimbă la 180 de grade, deoarece tot ceea ce până atunci era obişnuit (ieşirile la petreceri, Facebook-ul, întâlnirile de marţi seara sau vacanţele spontane) acum au devenit dulci amintiri, la care ne găndim cu bucurie sau regret.”

Cum putem păstra o bună relaţie cu vechii prieteni

„Creşterea copiilor este una dintre îndeletnicirile cele mai dificile, mai solicitante şi mai stresante de pe planetă. Sunt convins că majoritatea părinţilor sunt de acord cu această idee. De asemenea, este şi una dintre cele mai importante, deoarece parentajul influenţează în mare măsură mintea, sufletul şi conştiinţa generaţiei următoare”, spune psihologul Gaspar Gyorgy.

Priorităţile părinţilor se schimbă automat şi radical, petrecerile până dimineaţa nu mai sunt considerate ocazii de distracţie, ci pierdere de timp şi prilej de epuizare, iar vacanţele în cort, pe malul mării, vor deveni doar o amintire. Mai mult, pe lângă refuzul acestor escapade cândva plăcute şi considerate esenţiale pentru fericirea lor, tinerii părinţi vor petrece chiar şi puţinul timp pe care îl dedică prietenilor discutând cu ei lucruri plictisitoare şi aparent de neînţeles pentru aceştia: cum a dormit copilul, cât de bine a mâncat, dacă are scaun regulat, care sunt primele cuvinte pe care le-a învăţat, cât de fotogenic este în poză şi multe alte detalii de acest fel.

familie

(Petrecerile până dimineaţa alături de prieteni vor rămâne mult timp doar o amintire/FOTO gardenclub.homedepot.com)

Aceste discuţii, de care proaspeţii părinţi sunt încântaţi, pot ajunge să-i deranjeze pe prietenii lor, care astfel nu mai găsesc subiecte comune de conservsaţie şi se trezesc simpli ascultători, care se simt poate obligaţi să zâmbească de complezenţă şi să răspundă monosilabic.

„Cei fără copii constată că prietenii lor, care până de curând erau amuzanţi şi plini de viaţă, acum au trecut într-o altă etapă în care au impresia că lumea se învârte în jurul lor şi astfel resimt o pierdere la nivelul relaţiei de prietenie (….) Apariţia copiilor este adesea şi un test pentru relaţiile de prietenie, dacă acestea erau bazate doar pe distracţie şi „umplerea timpului liber”, trecerea la rolul de părinte poate să însemne sacrificarea celui de prieten”, explică psihologul Gaspar Gyorgy.   

În ciuda acestor schimbări imposibil de evitat, comunicarea cu vechii prieteni poate şi ar trebui să continue şi după naşterea copilului. Discuţiile cu ei sunt binevenite, pentru că prietenii ne pot ajuta cu sfaturi bune chiar dacă nu au copii. Dacă ei sunt în continuare liberi să se bucure de distracţii, asta nu înseamnă că sunt mai superficiali, sau egoişti, prin urmare trebuie să avem grijă să nu-i rănim printr-o atutudine complet greşită, adaugă Gaspar Gyorgy. Cât timp ei nu ne critică stilul de creştere a copilului şi dacă vin cu idei practice, sfaturile lor pot fi extrem de utile, pentru că parentingul se face din mers, niciun părinte nu ştie de la început ce este mai bine să facă, nu există un plan sau o strategie în acest sens.

Astfel, cu puţin efort, chiar şi prietenii care nu au copii pot fi incluşi în noile activităţi ale părinţilor, poate exista o comunicare eficientă şi plăcută, iar amicii ne pot chiar ajuta uneori. Pentru ei, interacţiunea cu un copil mic şi observarea schimbărilor din viaţa tinerilor părinţi poate fi foarte importantă, pregătindu-i într-un fel pentru momentul în care vor avea la rândul lor un copil. Astfel, ei vor învăţa cum să se joace cu un bebeluş, copilul se va bucura de interesul şi afecţiunea unor noi prieteni, iar părinţii se vor putea relaxa un timp, integrând totodată firesc prietenii în familia lor acum mărită.

Noi provocări, noi prieteni

Desigur, de cele mai multe ori, după naşterea unui copil grupul de prieteni se şi schimbă, se extinde. Pe lângă amicii cu care păstrăm legătura chiar din timpul liceului sau al facutăţii, acum vom căuta compania altor părinţi, deci ne vom face noi prieteni.

Schimbul de experienţă este foarte important mai ales pentru cei care sunt părinţi prima dată şi nu prea ştiu la cine să apeleze pentru un sfat. Iar din discuţii la locul de joacă sau în curtea grădiniţei se pot forma prietenii sincere şi de durată. Foarte des, nevoia de comunicare despre noua provocare din viaţa cuplului apare chiar din timpul sarcinii, când viitoarea mămică este foarte îngrijorată de cum va decurge naşterea, alăptarea şi cum vor fi primele luni din viaţa micuţului. Dincolo de sfaturile fireşti venite de la viitorii bunici sau de la medici, câteva cuvinte de încurajare din partea unei tinere mămici, care a trecut recent prin provocări similare, sunt de nepreţuit şi ne liniştesc mai mult decât orice.

familie

(Prietenia cu alte cupluri care au copii poate fi de mare ajutor pentru tinerii părinţi/FOTO www.express.co.uk)

Chiar dacă nu au prea multe preocupări în comun cu alţi părinţi, prietenia acestora va fi nepreţuită. În acest caz, relaţia se va forma diferit de alte prietenii, pentru că va fi centrată în jurul copiilor. O scurtă discuţie în parc în primele zile de viaţă ale micuţului, câteva cuvinte schimbate cu altă gravidă în sala de naştere sau un concediu petrecut alături de o altă familie cu copii, toate aceste lucruri aparent mărunte vor ajuta părinţii să treacă mai uşor peste cea mai dificilă provocare din viaţa lor şi să meargă mai departe.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite