6 încercări conjugale despre care nimeni nu vorbeşte: ce dezamăgiri se află în spatele unei relaţii de durată

6 încercări conjugale despre care nimeni nu vorbeşte:
ce dezamăgiri se află în spatele unei relaţii de durată

Fiecare cuplu întâmpină probleme mai devreme sau mai târziu. Fie că vă aşteptaţi sau nu, după o perioadă de timp apar tot felul de emoţii negative care vor supune partenerii la testul rezistenţei. Dacă vor reuşi să-l treacă, depinde doar de inteligenţa emoţională şi puterea de auto-gestionare a fiecăruia.

Există o serie de emoţii conjugale neplăcute care pot părea deprimante, dar pe care fiecare cuplu le experimentează la un moment dat. Intensitatea pasiunii şi emoţiile puternice se modifică, la fel ca şi obiceiurile celor doi, scrie sheknows.com. „Recomand pacieţilor mei tot timpul să nu mai vadă doar «versiunea Facebook» a cuplurilor. Le explic faptul că cei care pozează în «cuplul perfect» devin în unele momente supăraţi, iritaţi, ţipă, cred că se urăsc şi spun lucruri de care nu sunt mândri“, explică Nikki Martinez, psiholog de cuplu.

Emoţii negative pe care le experimentează partenerii de cuplu implicaţi în relaţii de lungă durată sau mariaje:

Furie

Cei care au fost căsătoriţi mai mult de o zi ştiu că va apărea sentimentul de furie. Psihologul Nikki Martinez spune că mânia este una dintre cele mai comune emoţii pe care cuplurile căsătorite le experimentează. „La baza furiei partenerilor pot sta mai multe motive. Vom vedea acest lucru cel mai adesea ca o reacţie la o emoţie ascunsă, pe care încearcă să o acopere. O altă emoţie foarte comună este iritaţia în momentul în care dragostea nu mai are aceeaşi intensitate. O altă emoţie pe care adesea o simt partenerii căsătoriţi este dezgustul şi ura. Le apare în minte întrebarea dacă au ajuns cu adevărat să urască persoana alături de care visau să-şi petreacă tot restul vieţii. Sigur că nu este aşa, iar reducerea stresului şi anxietăţii îi va ajuta să-şi dea seama de acest lucru“, spune specialistul.

Dezamăgire

Una din cele mai mari realizări pe care le veţi avea în timpul căsătoriei este dezamăgirea. Să ai un singur partener pentru o perioadă lungă de timp este un lucru minunat, dar care aduce frustrare şi panică, mai ales când realizezi că este imposibil ca o singură persoană să poată răspunde la toate nevoile tale. Numai când vei accepta acest lucru vei putea avea o relaţie sănătoasă.

Frica

„Indiferent de cât de mult se iubesc partenereii, este imposibil ca măcar o dată să nu apară teama că poate au greşit atunci când au ales cu cine să-şi împartă viaţa“, spune Chris Armstrong, terapeut de cuplu. „Cel mai frecvent, această emoţie apare la cuplurile tinere, care, înainte de a se căsători, au avut o viaţă foarte flexibilă, s-au distrat şi au trăit fără griji. Pentru ei poate fi destul de greu să se obişnuiască cu viaţa de familie, fără a trage concluzii false cu privire la lucruri precum modul de petrecere a timpului liber sau activităţile care pot aduce bucurie ambilor parteneri“, a adăugat specialistul.

Frustrare

Frustrarea este o emoţie nouă într-o relaţie pe termen lung, mai ales dacă parteneii au mai locuit împreună. Dar, conform spuselor lui Armstrong, comunicarea este factorul cheie într-o astfel de situaţie, o importanţă deosebită având-o şi inteligenţa emoţională, încrederea în sine şi puterea de auto-gestionare. Încercaţi să nu intraţi în competiţie cu partenerul de viaţă, să vă susţineţi şi să vă oferiţi încrdere, pentru a putea să evoluaţi împreună.

Supărare

Iată o emoţie pe care ai putea jura că nu o vei experimenta niciodată alături de partenerul/partenera ta. Este exact opusul sentimentului de fericire maximă din ziua nunţii, însă este o parte complet normală şi sănătoasă a creşterii personale într-o relaţie. „Multe din cuplurile de tineri căsătoriţi experimentează o mare dezamăgire după nuntă“, a spus psihologul Julie Bindeman. Pentru mulţi dintre partenerii căsătoriţi de o lungă perioadă de timp supărarea este asociată cu pierderea modelului de familie pe care şi l-ar fi dorit. Mai ales după ce apar copiii, iar partenerii nu se mai pot bucura de libertatea de care au beneficiat până în acel moment.

Nelinişte

Pentru noile generaţii, neliniştea şi nerăbdarea într-o căsătorie au devenit lucruri normale. Şi, odată ce se căsătoresc, spune Armstrong, cei mai mulţi renunţă la căsnicie, primul lor gând fiind: „Pentru asta m-am căsătorit eu?“. La fel ca multe alte etape din mariaj, neliniştea este o reacţie des întâlnită într-un angajament pe termen lung, care va continua să existe, oscilând în diferitele etape ale unei relaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările