12 întrebări pe care trebuie să ţi le pui despre propria sexualitate: cum răspund românii cerinţelor sexuale venite din partea partenerilor de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei cercetări care vizează intimitatea la români, Pagina de Psihologie i-a invitat pe toţi cei cu vârsta de peste 18 ani să răspundă la o serie de întrebări referitoare la sexualitate, cum ar fi atitudinea faţă de sex existentă în familie sau măsura în care intimitatea în cuplu poate exista şi în absenţa sexului.

Pentru că în România cultura intimităţii, a pasiunii, a sexualităţii şi a inteligenţei erotice a fost multă vreme un subiect tabu, paginadepsihologie.ro, site-ul oficial al Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie, a demarat o cercetare online pentru a avea o imagine mai amplă asupra pasiunii şi a intimităţii aşa cum sunt percepute de români.

Umbrele Initimităţii, la Bucureşti 

Cercetarea precede venirea în România a unuia dintre cei mai titraţi psihologi pe probleme de cuplu din lume, Esther Perel. Aceasta va susţine la Bucureşti, pe 4 iunie, conferinţa „Umbrele Intimităţii”, în care va vorbi despre lucrurile pe care nu avem curajul să le recunoaştem nici faţă de noi în ceea ce priveşte propria sexualitate, dar şi despre refacerea pasiunii şi a intimităţii, în contextul împletirii vieţii de familie cu erotismul.

Până la acest moment, românii care au răspuns la cele 16 întrebări ale chestionarului au precizat în proporţie de 72% că ar dori să facă mici îmbuntăţiri în privinţa aspectului fizic, numai 13% sunt mulţumiţi de felul în care arată, iar 15% nu sunt mulţumiţi de felul în care arată şi ar schima destul de multe lucruri la ei. 

Intimitatea în cuplu poate exista şi în absenţa sexului 

Nu mai puţin de 65% din respondenţi au precizat că în familiile lor atitudinea faţă de sex, atunci când au crescut, a fost mai degrabă „jenantă, represivă şi ruşinoasă” decât „confortabilă, pozitivă şi naturală” (24%), în timp ce pentru 11% a fost „vinovată abuzivă şi interzisă”. În ceea ce priveşte 75% din respondenţi, intimitatea între partenerii de viaţă poate exista şi în absenţa sexului, în timp ce 80% au precizat că sexul, contactul fizic între două persoane, implică automat şi intimitate, şi numai 13% au spus că sexul nu presupune neapărat şi implicare emoţională. Dintre cele 5 simţuri, 75% din români consideră că simţul tactil este cel mai legat de actul sexual, în timp ce văzul şi mirosul au fost, fiecare, menţionate de câte 11%.

La întrebarea „Cum răspunzi preferinţelor şi cerinţelor partenerului tău atunci când vine vorba de sex”, 79% din respondenţi au precizat că încearcă să satisfacă dorinţele amândurora, 10% au menţionat că se mulţumesc ca numai dorinţele proprii să fie satisfăcute, iar 10% pun dorinţele partenerilor înaintea propriilor dorinţe.

În ceea ce priveşte modul în care românii aleg să-i comunice partenerului de cuplu ce nu le place în materie de sex, 61% preferă să exprime în mod direct ce le place şi ce nu, 25% speră ca partenerul să-şi dea seama din limbajul trupului, iar 16% sunt jenaţi de astfel de detalii şi preferă să nu comunice în acest sens.

De asemenea, atunci când intervine plictiseala în intimitate, 77% din respondenţi au afirmat că încearcă să găsească soluţii alături de partener pentru a ieşi din rutină, 21% consideră că instalarea rutinei este firească după un anumit timp şi că trebuie să te resemnezi, iar 2% îşi caută noi distracţii, incluzând noi parteneri. În ceea ce priveşte importanţa fidelităţii în cuplu, 73% din respondenţi au punctat că este important ca într-o relaţie de cuplu să existe încredere totală şi monogamie, 22% sunt de părere că orice se poate discuta şi rezolva într-o relaţie de cuplu, chiar şi infidelitatea, iar 5% cred că omul nu a fost creat pentru monogamie.

Nu în ultimul rând, 73% au arătat că media este sursa de informare în ceea ce priveşte sexul, 14% se informează în această privinţă din cercul de prieteni şi familie, iar 13% ori nu sunt interesaţi de subiect ori consideră că ştiu totul. Cei mai mulţi dintre respondenţii la întrebări intră în categoria de vârstă 25-35 de ani (65%), urmaţi de categoria 36-50 de ani (31%) şi de 18-25 de ani (5%), majoritatea fiind într-o relaţie stabilă sau căsătoriţi, şi au copii.

12 întrebări esenţiale despre sexualitate 

Conform specialiştilor paginadepsihologie.ro, există cel puţin 12 întrebări pe care trebuie să ni le punem despre propria sexualitate, la care să răspundem cu cea mai mare sinceritate, astfel încât să ne descoperim cu adevărat această latură:

• Ce înseamnă sexul pentru tine? Care este rolul sexualităţii în viaţa ta?

• Dintre următoarele verbe, dacă le dăm o conotaţie sexuală, cu care te simţi mai confortabil şi pe care ai vrea să îl accentuezi? (a întreba, a lua, a da, a primi, a refuza, a împărtăşi, a avea fantezii)

• Ce cauţi să exprimi prin sex? (Simte-te liber să bifezi mai multe opţiuni: tandreţe, delicateţe, apropiere, intensitate, agresivitate, o stare transcedentală, o conexiune spirituală, rebeliune, eliberare, supunere, dominare, abandon, lipsa de limite, libertate, lipsa de responsabilitate, duritate, veşnicia, a da, a primi, a fi luat, a poseda;)

• Care au fost mesajele dominante, cu care ai crescut despre fete, băieţi, bărbaţi, femei şi gen?

• Cine eşti tu ca amant(ă) şi cum te vede partenerul tău ca parter sexual?

• Cum îţi comunici nevoile şi antipatiile în materie de sex?

• Cum răspunzi preferinţelor şi cerinţelor partenerului tău atunci când vine vorba de sex?

• Cât de bine îţi negociezi limitele în materie de sex (acestea pot include exclusivitatea în cuplu, abstinenţa, monogamia sau relaţiile poliamoroase, etc).

• Ce aspect al sexualităţii tale ai vrea să explorezi mai mult? Sunt anumite bariere, interne sau externe, pe care ar trebui să le treci pentru a putea face asta?

• Când te plictiseşti din punct de vedere sexual, ce faci pentru a schimba asta?

• Ai fost rănit în dragoste? Ai rănit pe cineva, la rândul tău, în dragoste?

• De unde ai aflat despre sex şi care sunt sursele tale de informare astăzi?

Puteţi răspunde la chestionar AICI.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite