Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu. Cum să prepari desertul pentru 9 martie simplu şi rapid

Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu. Cum să prepari desertul pentru 9 martie simplu şi rapid

Chef Cătălin Scărlătescu le-a prezentat gospodinelor reţeta de mucenici munteneşti pe care el o prepară de 9 martie, ziua celor 40 de mucenici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru aluat:
 
  • 500 de grame de făină
  • 50 de grame de drojdie
  • 200 de ml de apă călduţă
  • 100 ml de ulei
  • sare
  • zahăr vanilat
Pentru zeama mucenicilor:
 
  • 2-3 litri de apă
  • 350 de grame de zahăr
  • 800 de grame de nucă măcinată
  • 1 lingurita de scorţişoară
  • coajă de la o lămâie
  • sare
  • zahăr vanilat
  • esenţă de rom
 
 

Reţeta de mucenici a lui chef Scărlătescu - Mod de preparare

Se pune făina într-un vas mare şi se realizează o gaură în mijlocul acesteia, în care se adaugă zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia şi apa. Se frământă bine toate ingredientele până rezultă o cocă. Aluatul rezultat se lasă la dospit câteva minute în vasul acoperit.
 
După ce aluatul a crescut, se întinde cu sucitorul, se taie în fâşii şi se formează 8-uri mici pe care îi punem la fiert câteva minute. Se scot într-o sită pentru a scăpa de surplusul de apă, după care se introduc la cuptor până se rumenesc frumos. După ce s-au copt se lasă la întărit timp de o noapte.
 
A doua zi puneţi apa pe foc. Când ajunge în punctul de fierbere se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, o linguriţă de scorţişoară şi un praf de sare. Amestecaţi puţin, iar după ce e gata zeama puneţi 8-urile şi nuca.
 

Îndrăgitul Chef Scărlătescu are amintiri haioase din copilărie, legate de sărbătoarea mucenicilor

 
„Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la ţară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. În fiecare an, împreună cu fiica ei şi cu ceilalţi băieţi cu care eram prieten, mergeam la ea şi, pe furiş, îi luam mucenicii. Erau atât de gustoşi!
 
Aveam şi o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi şi fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuţi de tanti Lenuţa direct din acele borcane. Când am mai crescut m-am gândit că biata femeie ştia că îi furăm din mucenici şi tocmai de aceea şi făcea atât de multe oale”, a povestit Chef Scărlătescu în emisiunea Chefi la cuţite.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările