Cum să faci mozzarella de casă cu doar 3 ingrediente. Este cea mai simplă metodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mozzarella de casă
Mozzarella de casă

Mozzarella este o brânză uşoară, care merge foarte bine în salate şi pizza. Mai mult, este recomandată şi în diete pentru că nu conţine multe calorii.

Ingrediene:

  • 1 linguriţă şi 1/2 sare de lămâie
  •  300 ml apă
  •  4 l lapte gras
  •  1 lingură sare
  •  2 linguri de cheag

MOD DE PREPARARE

În 240 ml apă dizolvă sarea de lămâie. Într-un vas separat, în restul de apă (60 ml) dizolvă cheagul.

 Toarnă laptele în oală şi adaugă sarea de lămâie diluată. Pune laptele la încălzit la foc mediu spre mare şi, amestecând uşor, adu-l la temperatura de 32-33 grade Celsius (dacă nu ai termometru, îţi vei da seama că laptele a ajuns la temperatura optimă dacă îl simţi călduţ când îl testezi cu un deget).

Dă oala de pe foc, adaugă şi cheagul şi amestecă uşor. Acoperă oala (poţi să o înveleşti şi-ntr-un prosop) şi las-o aşa 5 minute.

După 5 minute laptele s-a închegat vizibil, are aspect mătăsos. Dacă e tot lichid, acoperă la loc şi mai lasă-l aşa până se întăreşte. Când s-a aşezat şi întărit, ia cuţitul lat şi lung (trebuie să atingă fundul oalei) şi taie în bucăţi individuale astfel: cu cuţitul (tăind până jos) crestează linii paralele verticale şi apoi linii paralele orizontale (sub formă de grilă).

Pune oala la loc pe foc la foc mediu până brânzica -în devenire- atinge temperatura de 40 grade Celsius. Amestecă uşor pe măsură ce bucăţile se încălzesc, încercând să nu le rupi prea mult.

Încet încet, bucăţelele se vor strânge împreună, separându-se de zer.

Dă oala de pe foc şi continuă să amesteci uşor încă 5 minute.

Cu ajutorul unei spumiere, scurge zerul. Dă la cuptorul cu microunde mozarella timp de 1 minut. Scurge iar zerul format.

Pune-ţi mănuşi chirurgicale  şi formează buletele de brânză (constituţia lor ar trebui să fie una gumoasă). Mai dă-le la cuptorul cu microunde timp de 30-45 de secunde. Dacă după acest timp temperatura lor internă nu a ajuns la 55 grade Celsius, mai dă-le lacuptoru până o ating, deoarece aceasta e temperatura optimă la care ele se întind cel mai bine. Presară sarea deasupra brânzei şi masează astfel încât să intre în ea. Cu amândouă mâinile, întinde şi împătureşte mozzarella. Pe măsură ce faci asta, vei observa că începe să se întărească şi să capete un aspect uşor lucios. (Atenţie: nu frământa prea mult, rişi să îşi piardă structura)

Acum e momentul să formezi biluţele de mozzarella. Poţi fie să faci o bucată mare, rotundă sau mai multe mai mici.

Dacă nu o faci să o consumi imediat, o poţi ţine la frigider cel mult o săptămână, într-un vas etanş umplut cu zerul rămas.

Sursă: unica.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite