Care este timpul perfect de gătire al legumelor pentru a-şi păstra gustul şi proprietăţile nutritive

Care este timpul perfect de gătire al legumelor pentru a-şi păstra gustul şi proprietăţile nutritive

Dacă respectaţi timpul recomandat pentru gătirea legumelor, acestea îşi vor păstra gustul şi calităţile nutritive FOTO 123RF

Tuturor ni s-a întâmplat în bucătărie să dăm greş în estimarea timpului de gătire a mâncării. Acest lucru poate strica toată masa, chiar dacă este vorba de un singur ingredient. BrightSide prezintă un infografic la îndemâna pentru oricine care ne ajută să gătim legumele în mod corect.

Ştiri pe aceeaşi temă

Morcovi

 
Prăjire: rondele, fâşii – 4,6 minute
La abur: rondele, cubuleţe – 10-13 min
Fierbere: rondele, cubuleţe – 8-10 min.; întregi – 20-30 min.
Coacere: felii mari – 40-45 min., 180°C

Sparanghel

Prăjire: 5-8 min. la o temperatură moderată
La abur: 8-12 min.
Fierbere: 7-10 min.
Coacere: 15-20 min., 200°C


Fasole roşie

Prăjire: Înăbuşiţi fasolea fiartă pentru 5-10 min., scufundată în apă pentru 24 de ore
La abur: 2,5 - 3 ore, scufundată în apă 24 de ore
Fierbere: 5-6 ore, fără scufundare/40-80 min., scufundate în apă 24 de ore
Coacere: o oră, 150° C, scufudate în apă 24 de ore


Varză de Bruxelles

Prăjire: Felii – 2-3 min.
La abur: 7-10 min.
Fierbere: Proaspătă – 5-7 min./ Congelată – 10-12 min.
Coacere: 30-35 min., 200°C


Broccoli

Prăjire: 5-7 min.
La abur: 5-10 min.
Fierbere: 4-8 min.
Coacere: 25 min., 180°C
 


Conopidă

Prăjire: 15-20 min., cu prefierbere 7 min.
La abur: 30 min.
Fierbere: 10-15 min.
Coacere: 20 min., 180°C
 


Porumb

Prăjire: Boabe – 3-5 min/ Cocean – 30-40 min.
La abur: Cocea – 15-30 min. în funcţie de cât de copt e
Fierbere: Cruzi – 10-15 min./ Copţi – 50 min- 2 ore
Coacere: în foi – 30-40 min., 200°C
 

Vinete

Prăjire: Cubuleţe de 1 cm – 10 min./Rondele- 5-7 min.
La abur: Felii, rondele – 20-30 min.
Fierbere: Felii mari – 20-30 min.
Coacere: Felii – 30 min., 190°C/ Întregi medii (150-250 g) - 30 min., 200°C/Întregi mari (250-300 g) – 40 min., 200°C
 


Ceapă

Prăjire: Jumătăţi de rondele, cuburi – 10 min.
La abur: 5 min.
Fierbere: 10 min.
Coacere: 30-35 min., 200°C
 


Dovlecei

Prăjire: Rondele – 5-7 min. pe fiecare parte
La abur: Cuburi mari, felii – 20-25 min.
Fierbere: Bucăţi mari – 15-20 min./ Decojit şi fără seminţe înainte de feliere – 10 min
Coacere: Bucăţi – 20 min., 200°C/Întreg – 35 min.
 


Dovleac

Prăjire: Feliat, pe ambele părţi, la o temperatură moderată, fără capac – 15 min.
La abur: Felii – 20-30 min.
Fierbere: Felii – 20-30 min.
Coacere: Felii – 20-25 min., 200°C
 


Varză

Prăjire: Înăbuşită pentru 30-40 min.
La abur: Tocată – 20-30 min. 
Fierbere: Tocată – 15-25 min.
Coacere: Wedges – 35-45 min., 180°C
 

Ardei

Prăjire: Întregi, la temperatură moderată, într-o cratiţă neacoperită – 15 min./Inele, la flacără mică - 10 min.
La abur: 2-4 min.
Fierbere: 3 min.
Coacere: 15 min., 200°C
 


Cartofi

Prăjire: Cuburi – 20-25 min. la o temperatură moderată/Cartofi noi – 12-15 min.
La abur: 35 min.
Fierbere: 20-25 min.
Coacere: Cuburi sau rondele – 25-30 min., 180°C/Cartofi noi – 15-20 min., 180°C/ În coajă – 60-90 min.
 


Sfeclă roşie

Prăjire: Tocată – 20 min. la temperatură moderată
La abur: Cuburi, felii subţiri – 20-30 min.
Fierbere: 40-80 min. în funcţie de mărime
Coacere: Întreagă, acoperită sau în foi – 1 oră, 180°C
 


Păstăi de fasole verde

Prăjire: Congelată – 15 min., înăbuşită la temperatură moderată cu capacul pus/ Proaspătă – 10 min., la temperatură moderată, fără capac
La abur: 15-25 min., în funcţie de mărime şi vârstă
Fierbere: Proaspărtă – 5-7 min./Congelată – 10-12 min. după coacere 
Coacere: 30-40 min., 200°C
 

 
Sursă: Bright Side

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările