9 noiembrie: A murit generalul și fostul președinte francez Charles de Gaulle
0La 9 noiembrie 1330 a avut loc bătălia de la Posada, iar în anul 1888 criminalul Jack Spintecătorul și-a ucis ultima victimă. În aceeași zi, dar în anul 2012 , a murit actorul Iurie Darie.

9 noiembrie 1330: Bătălia de la Posada
Istoria Țării Românești începe cu Basarab I, zis Întemeietorul, (1310 – 1352). Basarab I a stăpânit Banatul, Oltenia, Muntenia și răsăritul Moldovei, pe care l-a eliberat de sub dominația tătarilor din nordul Mării Negre.
Basarab a încheiat în anul 1317 un tratat cu regele maghiar Carol Robert de Anjou prin care acesta era recunoscut ca domn al Țării Românești. În anul 1324 a fost încheiat un alt tratat în care, în schimbul recunoașterii sale ca domn, Întemeietorul acceptă suzeranitatea maghiară.
Maghiarii conduși de Carol Robert de Anjou au ocupat Banatul de Severin, întrucât regele maghiar a considerat că Basarab I nu își mai îndeplinește obligațiile de vasal. Pentru a-i face să părăsească Banatul de Severin, domnitorul Țării Românești le oferă ungurilor o sumă de 7.000 de mărci, însă fără succes. Ulterior, la 9-12 noiembrie 1330 are loc bătălia de la Posada, în urma căreia armata maghiară a fost înfrântă. Astfel, Basarab I a dobândit independența Țării Românești față de coroana maghiară.
9 noiembrie 1888: Jack Spintecătorul și-a ucis ultima victimă
Unul dintre cei mai îngrozitori și, totodată, notorii criminali în serie din secolul al XIX-lea a fost Jack Spintecătorul. El a semănat teroare în Londra.
Mary Jane Kelly, care avea circa 25 de ani la momentul uciderii, a fost ultima victimă a criminalului. Cadavrul acesteia a fost găsit dimineața următoare. Alte cinci femei au fost ucise în Whitechapel sau în apropriere, între lunile august și noiembrie 1888. Victimele, care erau prostituate sau nevoiașe, erau dezmembrate și ciopârțite cu o precizie uluitoare.
9 noiembrie 1914: S-a născut arhiepiscopul român Eftimie Luca
Născut la Schitu, Neamț, Eftimie Luca a fost membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La vârsta de 20 ani a ajuns la Mănăstirea Slatina din județul Suceava. Ulterior, s-a înscris la Seminarul Teologic Monahal din Mănăstirea Cernica, pe care l-a absolvit în anul 1941. S-a înscris, patru ani mai târziu, la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care urma să le finalizeze la Institutul Teologic din Capitală în 1949.
Între timp a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău, hirotonit ierodiacon în anul 1941 și ieromonah șase ani mai târziu. La 1 aprilie 1949 i s-a oferit stăreția Mănăstirii Bistrița din Neamț, pe care a condus-o până în anul 1966.
Arhiepiscopul a murit la 4 noiembrie 2014, la vârsta de 99 de ani.
9 noiembrie 1916: A murit generalul român Ioan Dragalina

Născut la 16 decembrie 1860, Ioan Dragalina a urmat cursurile Academiei Militare de la Viena. Ulterior, a fost încadrat în armata austro-ungară. În același timp, a absolvit și Școala de ingineri geodezi, iar în anul 1886 s-a căsătorit cu Elena Giurgincă, cu care a avut șase copii.
Un an mai târziu, a demisionat din armata austro-ungară, a trecut granița în România ș a fost încadrat în Armata Română. A fost sublocotenent, căpitan, maior și locotenent-colonel. Între 1908-1911, Ioan Dragalina a fost comandant al Școlii Militare de Infanterie din Capitală. Atunci când a izbucnit Primul Război Mondial, el avea gradul de general de brigadă.
Generalul a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, clasa V-a, și cu Ordinul „Coroana României”, clasa IV-a.
În toamna anului 1916, la scurt timp după intrarea României în război, Defileul Jiului a fost locul unor bătălii crâncene între ostaşii români şi armatele austro-ungară şi germană.
În dimineaţa zilei de 12 octombrie 1916, în chiar a doua zi după ce fusese numit la conducerea Armatei I, generalul împreună cu doi ofiţeri şi cu şoferul maşinii sale se aflau în recunoaştere, în primele linii, trecând podul din apropierea Mănăstirii Lainici.
La întoarcerea de la mănăstire, pe pod, maşina a fost cuprinsă într-un schimb de focuri. Vehiculul a trecut în viteză pe pod prin ploaia de gloanţe, dar generalul a fost rănit de două gloanţe în braţul stâng şi în omoplat. Rănile i s-au infectat şi chiar dacă braţul i-a fost amputat, câteva săptămâni mai târziu, la 9 noiembrie 1916, Dragalina a murit.
9 noiembrie 1970: A murit generalul, politicianul și președintele Franței, Charles de Gaulle

Născut la 22 noiembrie 1890, la Lille, Franța, Charles de Gaulle a luat o serie de măsuri decisive în viața politică a țării, cum ar fi rezolvarea problemei algeriene, reforma apărării naționale și independența față de NATO.
În timpul Primului Război Mondial, generalul a fost prins de armata germană și ținut ca prizonier de război timp de 32 de luni. În anul 1945 a fost ales prim-ministru, iar în anul 1958 președinte al Franței.
În plus, în anul 1968, Nicolae Ceaușescu trăia primul mare triumf, întrucât generalul Charles de Gaulle a efectuat o vizită în România. La 28 aprilie 1969, Charles de Gaulle a demisionat din funcția de președinte.
9 noiembrie 2012: A murit actorul Iurie Darie

Născut la 14 martie 1929, Iurie Darie a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică. În anul 1953 a avut loc debutul cinematografic, în „Nepoții gornistului”. În anul 1969, regizorul Mircea Drăgan l-a ales pentru a juca în seria „Brigada Diverse", alături de o artiști consacrați precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
El a colaborat cu regizori precum: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu și Gheorghe Vitanidis.
Din filmografia sa amintim: „Răsare soarele”, „Directorul nostru”, „Pe răspunderea mea”, „Vacanță la mare”, „Dragoste la zero grade”, „Răutăciosul adolescent”, „Pentru patrie”, „Revanșa” și „Viraj periculos”.