9 decembrie. Patru ani fără Marie Fredriksson, solista Roxette, răpusă de cancer la creier

0
Publicat:

Pe 9 decembrie, în 1916, se năștea actorul Kirk Douglas. În 1966, în aceeași zi, intra în funcțiune Hidrocentrala Vidraru, iar în 1992 era anunțată despărțirea dintre Prințul Charles și Prințesa Diana. În 1980 venea pe lume Gina Pistol, iar în 2019 se stingea Marie Fredriksson, solista Roxette.

1894 - pe străzile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric

Primul tramvai electric care a circulat în București a purtat numarul 14 și a mers de la Cotroceni la Obor.

1916 - s-a născut actorul, regizorul și producătorul american de film de etnie evreiască Kirk Douglas

Kirk Douglas, născut Issur Danielovich, este fiul unor imigranţi evrei ruşi, iar în biografia apărută în 1988, Douglas „a pictat“ o imagine de neuitat a familiei lui din primii ani trăiţi în America:

„Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi. Chiar şi în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului“.

Kirk Douglas a jucat în peste 80 de filme, multe dintre ele remarcabile, precum „Lust for Life“, „Champion“, „Spartacus“ şi „Paths of Glory“. A primit trei nominalizări la Oscar, însă nu a câştigat niciodată, Academia recompensându-l în 1996 cu o statuetă onorifică. 

1946 - Procesele de la Nürnberg: în fața primului tribunal militar american începe procesul medicilor

Procesele de la Nürnberg reprezintă o serie de procese celebre, în cadrul cărora au fost inculpați importanți membri ai conducerii politice, militare și economice a Germaniei Naziste. Procesele au avut loc între 1945 și 1949 în orașul Nürnberg, Germania, în Palatul de Justiție din Nürnberg. 

Procesul medicilor (oficial Statele Unite ale Americii împotriva lui Karl Brandt și alții) a fost primul din cele 12 procese de crimă de război ale medicilor germani pe care autoritățile americane le-au ținut în zona lor de ocupație din Nürnberg, Germania, după încheierea Al doilea război mondial.

Douăzeci dintre cei douăzeci și trei de acuzați au fost medici (Viktor Brack, Rudolf Brandt și Wolfram Sievers au fost oficialii naziști) și au fost acuzați că au fost implicați în experimentarea umană a naziștilor și în asasinarea în masă, sub masca eutanasiei. Josef Mengele, unul dintre medicii de frunte ai nazismului, a evitat capturarea, potrivit Wikipedia.

1965 - primul tren electric al CFR-ului a circulat între Predeal și Brașov

Prima linie electrificată din țara noastră a fost calea ferată Ploiești–Brașov. Primul proiect pentru electrificarea unor porțiuni din această linie a fost realizat în 1913 de către I. S. Gheorghiu, iar pentru demararea lucrărilor, guvernul a luat o serie de hotărâri în anii 1929, 1934 și 1942, urmând ca din 1942 să se treacă la realizarea proiectului.

Din cauza războiului, lucrul la electrificare a început însă abia în 1959, iar prima porțiune electrificată, Brașov - Predeal, a fost deschisă la 9 decembrie 1965. Câteva luni mai târziu, la 20 aprilie 1966 s-a deschis o nouă porțiune, Predeal - Câmpina, potrivit Wikipedia.

1966 - a intrat în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș

Hidrocentrala Vidraru este, împreună cu barajul, un obiectiv de importanţă strategică pentru sistemul energetic românesc. Construcţia lor a început în 1960 şi a durat cinci ani şi jumătate. Pe 9 decembrie 1966, hidrocentrala a fost pusă în funcţiune.

Hidrocentrala Vidraru. FOTO Hidroelectrica
Hidrocentrala Vidraru. FOTO Hidroelectrica

Ansamblul amenajării hidroenergetice Vidraru cuprinde o acumulare de mari dimensiuni (lacul Vidraru), un baraj din beton în dublu arc (la vremea aceea, barajul Vidraru era al cincilea în Europa şi al nouălea în lume, între construcţiile similare), o galerie de aducţiune continuată printr-un castel de echilibru şi un puţ fortat, o centrală subterană şi o galerie de fugă.

La momentul realizării lucrării a folosit un concept modern pentru timpurile acelea, ce a permis captarea apelor dintr-un bazin hidrografic cu o suprafaţă de 745 de kilometri pătraţi. Astfel, s-a realizat un debit mediu captat de 19,7 mc/s, debit asigurat atât din râul Argeş – 7,5 mc/s, cât şi din bazinele învecinate: Topolog, Vâlsan, Doamnei prin 10 captări secundare cu galerii subterane în lungime totală de 29 de kilometri.

1968 - s-a născut fotbalistul Ionuț Lupescu

Ionuț Lupescu. FOTO arhivă
Ionuț Lupescu. FOTO arhivă

Fostul internaţional Ionuţ Lupescu împlinește 55 de ani.

1970 - s-a născut interpreta de folclor Niculina Stoican

 Niculina Stoican împlinește 53 de ani.

1980 - s-a născut vedeta de televiziune Gina Pistol

Model, prezentatoare și vedetă de televiziune, Gina Pistol împlinește 43 de ani.

Smiley și Gina Pistol, emoționați în ziua nunții. FOTO Arhivă personală/Instagram
Smiley și Gina Pistol, emoționați în ziua nunții. FOTO Arhivă personală/Instagram

1991 - a fost adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”

Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare” a fost adoptat la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht a intrat în vigoare doi ani mai târziu, la 1 noiembrie 1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 octombrie 1997).

1992 - a fost anunțată despărțirea dintre prințul Charles și prințesa Diana

Charles și Diana n-au avut o căsnicie fericită. De altfel, Prinţesa Diana a descris ziua în care s-a căsătorit drept „cea mai urâtă din viaţa ei“ şi a vorbir deschis despre viaţa sexuală cu Prinţul Charles, totul într-o controversată serie de filmări făcute între anii 1992 şi 1993.

Într-una dintre casetele video, prinţesa Diana mărturiseşte că l-a întâlnit pe prinţul Charles de 13 ori înainte de căsătorie, potrivit The Telegraph.

„Înainte să ne căsătorim, obişnuia să-şi vadă amanta o dată la trei săptămâni“, dezvăluie prinţesa Diana. Mai mult, aceasta a afirmat că nunta a fost „cea mai urâtă zi din viaţa mea“ şi a vorbit despre lupta continuă de a se ridica la nivelul imaginii sale publice de „prinţesă din poveşti“.

Charles și Diana. FOTO arhivă
Charles și Diana. FOTO arhivă

„Dacă aş putea să-mi scriu singură scenariul vieţii, aş fi vrut ca soţul meu să fugă cu acea femeie şi să nu se mai întoarcă niciodată“, a recunoscut Diana.

Despărțirea dintre Charles și Diana a fost anunțată exact acum 31 de ani, pe 9 decembrie 1992.

Cinci ani mai târziu, Prinţesa Diana, a murit la vârsta de 36 de ani, pe 31 august 1997, după ce limuzina în care se afla alături de iubitul său, Dodi al-Fayed, s-a izbit de un parapet într-un pasaj din Paris. 

1993 - a avut loc la Tiraspol sentința așa-numitului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul grupului de patrioți români, „grupul Ilașcu”

Ilie Ilașcu este condamnat la moarte, iar ceilalți membri la închisoare între 2 și 15 ani. După nouă ani de detenție și izolare, în mai 2001, Ilie Ilașcu a fost eliberat din închisoare.

2019 - a murit cântăreață suedeză Marie Fredriksson, membră a formației Roxette

Marie Fredriksson, solista Roxette, fusese diagnosticată cu tumoare la creier în anul 2002, îşi pierduse vederea la ochiul drept şi i se dăduseră 25% şanse de a rămâne în viaţă. În 2016, s-a retras definitiv din viaţa artistică din cauza efectelor bolii de care suferea, potrivit BBC.

Marie Fredriksson (n. 1958) fusese diagnosticată cu tumoare la creier în anul 2002, după ce s-a prăbuşit pe podeaua bucătăriei. Tumoarea a costat-o vederea la un ochi, dar, după ani de tratament, s-a reîntors, între anii 2008 şi 2016, în viaţa artistică, alături de formaţia Roxette. Cancerul a recidivat însă. În 2016, s-a retras definitiv din viaţa artistică din cauza efectelor bolii, potrivit BBC.

Artista murit la vârsta de 61 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite