26 ianuarie: 106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, „cel mai iubit fiu al poporului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 26 ianuarie, în 1902, murea mitropolitul Iosif Naniescu. În aceeași zi, dar în 1918, Guvernul I.I.C. Brătianu - Take Ionescu demisiona, iar în 2020 murea baschetbalistul american Kobe Bryant. Românii își aminesc însă de 26 ianuarie mai degrabă ca ziua de naștere a „tovarășului” Nicolae Ceaușescu.

26 ianuarie 1697: A murit matematicianul danez Georg Mohr

Georg Mohr este cunoscut ca fiind primul matematician care a dovedit teorema lui Mohr - Mascheroni, care afirmă că orice construcţie geometrică poate fi făcută numai cu ajutorul compasului.

Cartea sa ,,Euklides Domcus”, descoperită în anul 1928, conţine probleme şi demonstaţii a tuturor construcţiilor euclidiene care pot fi realizate numai cu compasul.

26 ianuarie 1902: A murit mitropolitul şi cărturarul Iosif Naniescu

Iosif Naniescu a fost și membru de onoare al Academiei Române. Iosif Naniescu (Ioan Mihalache) s-a născut la Soroca, azi în Republica Moldova.

A urmat cursurile Seminarului din Buzău (1836-1840), apoi Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti (1840-1847). În anul 1875 a ajuns mitropolit al Moldovei şi Sucevei. În perioada cât a fost mitropolit, s-a ridicat Catedrala Mitropolitană din Iaşi (1881-1887), au fost restaurate bisericile „Sf. Trei Ierarhi” şi „Sf. Nicolae Domnesc” din Iaşi, a fost mutat Seminarul Teologic de la Socola la Iaşi.

A fost profesor de religie la Gimnaziul „Gh. Lazăr” (1864-1866), la Liceul „Matei Basarab” (1866-1873), la Şcoala Normală (1867-1873), precum şi director la Seminarul Central din Bucureşti (1870-1871). În perioada Războiului de Independenţă (1877-1878), a depus o intensă activitate de sprijinire a armatei române şi de ajutorare a familiilor celor răniţi.

26 ianuarie 1905: A fost descoperit în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume.

Diamantul  avea 3.025 carate și a fost găsit în Cullinan.

Valorosul cristal fost scos la suprafață de către Frederick Wells, managerul Premier Mine.

Diamantul a fost tăiat în 105 piese – 9 mari și 96 mici.

26 ianuarie 1918: Guvernul I.I.C. Brătianu - Take Ionescu a demisionat

Guvernul I.I.C. Brătianu - Take Ionescu a considerat inacceptabilă încheierea unei păci separate, după prima conflagraţie mondială și a demisionat.

I-a urmat (la 29 ianuarie 1918 un Guvern condus de generalul Alexandru Averescu. Noua formulă guvernamentală, sugerată de Brătianu, avea ca principal obiectiv tergiversarea, pe cât posibil, a încheierii păcii cu Puterile Centrale şi crearea unor premise favorabile obţinerii unei păci onorabile.

26 ianuarie 1918 - Data la care, oficial, s-a născut Nicolae Ceaușescu

Un cult al personalității a însoțit, decenii la rând, data de 26 decembrie, ziua oficială de naștere a „celui mai iubit fiu al poporului”, dictatorul Nicolae Ceaușescu, considerată zi națională în perioada în care a condus Republica Socialistă România.

1936, Tîrgoviște - Nicolae Ceaușescu fotografiat în timpul arestării de către poliție. FOTO ANR
1936, Tîrgoviște - Nicolae Ceaușescu fotografiat în timpul arestării de către poliție. FOTO ANR

„Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18)“, menţionează Arhivele Naţionale ale României.

Fostul preşedinte al României a fost al treilea copil din cei zece al familiei Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. A absolvit patru clase, la doar 11 ani plecând în Bucureşti şi lucrând apoi ca ucenic într-un atelier de cizmărie. A fost arestat de patru ori, ultima dată fiind şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare. Perioada războiului a petrecut-o în detenţie.

Conform extraselor din cataloagele aflate în fondul Arhivelor Naţionale – Serviciul Judeţean Olt, rezultatele din primii doi ani de şcoală nu au fost cele mai slabe, cum s-a vehiculat. Media obţinută în clasa a II-a, de exemplu, îl situa pe locul al treilea în ierarhia clasei în care erau înscrişi 25 de elevi.

„Studiile şi profesia liderului comunist sunt cunoscute. Mai puţin cunoscute sunt rezultatele sale şcolare. Cu ajutorul colegilor de la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Olt, vă punem la dispoziţie extrase din cataloagele Şcolii Primare Scorniceşti, care atestă faptul că Nicolae A. Ceauşescu a promovat clasa I cu media 8,26 şi clasa a II-a cu media 8,18, situându-se pe locul al treilea, într-o clasă în care erau înscrişi 25 de elevi“, se menţionează pe pagina oficială a Arhivelor Naţionale ale României.

26 ianuarie 1942: S-a născut Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist

Ion Cristinoiu a urmat cursurile Școlii de muzică și ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București între anii 1959-1964. A făcut parte din orchestra Radioteleviziunii Române între anii 1963-1969 și din formația „Perpetuum Mobile”. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1969. Debutul în televiziune a fost în 1964 cu melodia „Vreau să știu“. A scris melodii de muzică ușoară și muzică de film. A compus peste 700 de piese de muzică ușoară și peste 3000 de orchestrații. Printre cele mai cunoscute melodii sunt: N-am noroc (Anda Călugăreanu), Te-așteaptă un om (Dan Spătaru), De n-ai să vii (Angela Similea), Ce mică-i vacanța mare, Dacă n-ai fi existat (Corina Chiriac).

În calitate de dirijor, a participat la Festivalul internațional de la Atena în 1969 și la „Festivalul cântecului”, unde și-a prezentat piesa proprie Mediterana.

26 ianuarie 1942: A murit matematicianul Felix Hausdorff, considerat unul dintre fondatorii topologiei moderne.

În 1914 a abstractizat noțiunea de spațiu funcțional, care a apărut în analiză, definind noțiunea generală de spațiu topologic, așa cum se utilizează astăzi, cu mici modificări.

26 ianuarie 1947: S-a născut Michel Sardou, cântăreţ, compozitor şi actor ocazional.

Michel Sardou este printre cântăreţii care au vândut cele mai multe discuri în carieră (aproximativ 95 de milioane), iar concertele sale bat toate recordurile de audienţă.

Artistul este considerat cel mai popular cântăreț din spațiul francofon.

26 ianuarie 1952: Se declanșează reformă monetară, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi

La 26 ianuarie 1952, fără nici un avertisment premergător, Prezidiul Marii Adunări Naṭionale emitea decretul 37 „cu privire la efectuarea reformei băneṣti ṣi reducerii de preṭuri comerciale la principalele produse alimentare ṣi industriale”. Se mai făcuse o stabilizare în 1947 când se confiscase 94,16% din masa monetară existentă. Această a doua confiscare a numerarului în circulaṭie permitea schimbul banilor în raport de 20 până la 400 lei vechi pentru un leu nou. Acoperirea în aur a leului era de 0,07934 grame aur fin.

26 ianuarie 1962: A murit legendarul gangster Lucky Lucino, originar din Sicilia

Lucino este considerat părintele crimei organizate moderne în America deoarece a împărțit New York City la cinci familii diferite de crimă organizată și pentru că a fondat prima comisie.

A avut un rol esențial, împreună cu partenerul său, Meyer Lansky, în dezvoltarea Sindicatului Național de Crimă în Statele Unite ale Americii.

26 ianuarie 1988: Reînfiinţarea Bibliotecii Române din Paris

Biblioteca are un fond de aproximativ 13.000 de volume, printre care și traduceri franceze de literatură, poezie și teatru românesc.

Periodic, lectoratele de limba română din Franţa, dar şi diverse biblioteci publice beneficiază de donaţii de volume şi publicaţii româneşti din partea ICR Paris.

În ianuarie 1990, biblioteca a fost integrată în cadrul nou-înfiinţatului Centrul Cultural Român, devenit ulterior Institutul Cultural Român din Paris.

26 ianuarie 1994: România încheie Parteneriatul pentru Pace

Ministrul de stat, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu semnează, la Bruxelles, Documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace. România este prima ţară est-europeană care semnează documentul.

Parteneriatul pentru pace este un program NATO care are menirea să creeze încredere reciprocă între NATO și alte state din Europa și ale fostei Uniuni Sovietice.

26 ianuarie 2016 - A murit Elena Negreanu, regizoare şi actriţă.

Elena Negreanu s-a născut în 13 februarie 1918, la Iași. Opt ani mai târziu s-a mutat la București, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov.

Citește și: Un moment de sinceritate

În anul 1945 a fost angajată crainic la Radiodifuziunea Română până în anul 1947, când, prin concurs, a devenit actriță la Teatrul Național. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, a intrat în activitatea pedagogică, devenind conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Din anul 1956 a optat pentru activitatea de regizor artistic în Redacția Teatru a Radiodifuziunii Române, unde a montat numeroase spectacole din dramaturgia clasică și contemporană, națională și universală. În anii 2006 și 2008, a prezentat, în foaierul Sălii Radio, două expoziții de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului și a criticii de specialitate.

26 ianuarie 2020: Kobe Bryant, jucător american de baschet (n. 1978)

Kobe Bryant, marea legendă a NBA, a murit într-un accident de elicopter în Calabasas, California. În accident și-a pierdut viața și fiica sa de 13 ani, Gianna Bryant, dar și alte șapte persoane: John Altobelli, Keri Altobelli, Alyssa Altobelli, Christina Mauser, Payton Chester, Sarah Chester și Ara Zobayan.

Kobe Bryant s-a retras din baschet în 2016. După o carieră care s-a întins pe durata a două decenii, petrecută exclusiv la Los Angeles Lakers, cu care a câștigat cinci titluri.

26 ianuarie 2024: Ziua naţională a Indiei. Aniversarea proclamării republicii (1950)

Ziua Republicii este o sărbătoare ce aniversează adoptarea Constituției și trecerea Indiei de la statutul de Dominion Britanic la cel de republică independentă în ziua de 26 ianuarie 1950.

Astăzi, Ziua Republicii este una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei. Parada militară tradițională, la care asistă Președintele, are loc în capitala New Delhi, iar în capitalele fiecărui stat al Indiei au loc alte festivități.

26 ianuarie 2024: Ziua naţională a Australiei

Este sărbătorită în fiecare an în ziua de 26 ianuarie și comemorează sosirea Primei Flote în Golful Sydney în 1788, ridicarea drapelului britanic în acel loc și proclamarea suveranității britanice asupra coastei de est a Australiei.

Ziua Australiei este o sărbătoare publică oficială în toate statele și teritoriile australiene, și este marcată prin decernarea premiilor Ordinul Australiei și Australianul Anului, precum și de cuvântarea primului ministru.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite