26 februarie: 83 de ani de la moartea celebrului pictor Nicolae Tonitza: A fost prizonier de război
0Pe 26 februarie 1693 a apărut prima publicație destinată femeilor. Tot pe 26 februarie, aproape 150 de ani mai târziu, la 1838 s-a născut Bogdan Petriceicu-Hașdeu, filolog, poet, prozator, dramaturg şi jurnalist român. Mai târziu, în 1891 a apărut Societatea Arhitecților Români.

26 februarie 1693 – a apărut prima revistă pentru femei
Prima publicație pentru femei, „The Ladies’ Mercury”, editată de John Dunton. Revista a apărut ca urmare a interesului crescut pentru rubrica destinată femeilor dintr-o revistă fondată de același editor, care apărea deja de trei ani. În mod oficial, redacția a fost încredințată unei „Societăți a Doamnelor”, care promitea să răspundă la „toate întrebările cele mai frumoase și mai curioase referitoare la dragoste, căsătorie, comportament, îmbrăcăminte și umor ale sexului feminin, fie că este vorba de virgine, soții sau văduve”. Tipărit tot la Londra, fiecare număr era format dintr-o singură foaie față-verso ocupată de o rubrică de sfaturi.
26 februarie 1838 - S-a născut Bogdan Petriceicu Hasdeu
A fost filolog, poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, membru titular al Societăţii Academice Române. Mort pe 25 august 1907, a scris literatură, teatru, filosofie și lucrări istorice.
Dintre lucrările istorice se disting: Ioan Vodă cel Cumplit , monumentala Arhivă istorică a României și Istoria critică.
Dintre lucrările filologice cele mai însemnate sunt: Cuvente den bătrâni și Etymologicum Magnum Romaniae.
Dintre lucrările beletristice, cea mai cunoscută este Răzvan și Vidra.

26 februarie 1891 - S-a înfiinţat Societatea Arhitecţilor Români
24 de arhitecţi au decis înfiinţarea Societăţii Arhitecţilor Români. Preşedinte afost Alexandru Orăscu. Scopul primordial al noii societăți, urmărit permanent cu multă consecvență, vreme de multe decenii, era acela de a asigura statutul arhitectului, corespunzător cu rolul lui în edificarea mediului construit:
26 februarie 1940 - A murit Nicolae Tonitza, considerat cel mai mare pictor român
A fost pictor, grafician şi critic de artă. Puțini știu însă că a luptat în război și a fost luat prizonier la Turtucaia, de unde a ajuns în lagărul de prizonieri din Kirjali, Bulgaria.
În data de 31 mai 1970 Liceul de Arte Plastice din București a primit numele pictorului Nicolae Tonitza, el însuși un ilustru profesor la Academia din Iași.
În anul 2011 pictura „În iatac” a fost adjudecată la o licitație cu peste 290.000 de euro.
Pictorul a murit la numai 54 de ani, de scleroză cerebrală, după ani grei, marcați de sărăcie.
În 1939, Nicolae Tonitza îi scria unei cunoștințe: „Sunt de mai multe zile bolnav… Se împlinesc taman 5 luni de zile de când zac. Asta a lovit cu plictis – mai ales că n-am voie să lucrez. Am alt necaz: sunt bâlbâit. Mi-i ruşine să dau ochii cu oamenii. Enervarea se dublează. Stau toată ziua în odaie de unul singur. Şi măsor podeaua cu paşi grăbiţi la deal şi la vale. Vremea se scurge încet – parc-ar fi de plumb… de plumb e şi lumina care pătrunde prin fereastră. Am impresia că încet…”

26 februarie 1993 - România a semnat „Declaraţia de la Istanbul”
Declarația privea crearea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
26 februarie 1993 - A avut loc un atac terorist la World Trade Center din New York
O maşină-bombă a fost detonată în parcarea publică de sub Turnul de Nord al complexului. Câțiva ani mai târziu, în 2001, a avut loc atentatul în care cele două turnuri au fost dărâmate.

26 februarie 2004 - Aderarea României la NATO, votată în Parlament
Legea pentru aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost adoptată de Parlament și a fost votată în unanimitate, cu 454 de voturi favorabile. Tratatul Atlanticului de Nord a fost semnat la Washington, la 4 aprilie 1949.
26 februarie 2004 – A fost descoperită zeița Venus în Constanța
Arheologii din Constanţa au anunţat descoperirea statuii în Piaţa Ovidiu din centrul oraşului. Capul statuii exista deja din 1973, în 2004 fiind găsit restul statuii.
