22 martie: Fermecătoarea actriță Tora Vasilescu împlinește 72 de ani, ce spunea despre bătrânețe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 22 martie 1937 s-a născut marele om de fotbal Emerich Jenei. În aceeași zi, dar în anul 1951 a venit pe lume Tora Vasilescu, una dintre marile actrițe din România. În 1976 s-a născut Reese Witherspoon, actriţă americană.

1933- Germania nazistă deschide primul său lagăr de concentrare, Dachau

Dachau, primul lagăr de concentrare înființat de naziști FOTO Shutterstock
Dachau, primul lagăr de concentrare înființat de naziști FOTO Shutterstock

Trupele americane care au eliberat lagărul de concentrare de la Dachau, la finele războiului, au fost terifiaţi de ororile comise în spatele gardurilor de sârmă ghimpată. Mii de cadavre şi alte mărturii ale crimelor comise de nazişti au ieşit la iveală.

Sistemul lagărelor de concentrare a fost iniţiat în anul 1933, sub oblăduirea lui Heinrich Himmler, un adept al epurărilor etnice susţinute de Hitler. Din 1933 şi până la finalul celui de-al doilea război mondial pe teritoriul Europei au funcţionat numeroase lagăre de concentrare în care a fost practicată exterminarea sistematică a câteva milioane de oameni. 

Au fost vizaţi atât opozanţii politici ai nazismului, homosexualii, populaţiile de etnie romă, dar mai ales evreii din toate regiunile cucerite de armata nazistă. Iniţial concepute ca tabere de muncă forţată pentru rivalii partidului, lagărele au devenit mai ales după 1934, tabere de exterminare pe principii etnice şi rasiale. 

Întregul sistem de exterminare şi dezumanizare a fost gândit de Theodor Eicke, comandatul primului lagăr de exterminare, cel de la Dachau, înfiinţat în 1933. 

De altfel tot de la Dachau, în 1945, trupele americane aveau să descopere o imagine atât de răvăşitoare şi o realitate atât de cumplită încât i-a făcut până şi pe veteranii trupelor de asalt americane să-şi piardă cumpătul. Şi era doar o parte a ororilor comise de nazişti în sistemul Konzentrazionslager. 

1937- S-a născut Emerich Jenei, fotbalist și antrenor român

Omul care a realizat cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc, câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1985, şi-a rărit apariţiile publice. Mai ales după ce, anul trecut, a fost lovit şi de tragedia pierderii soţiei sale, Ileana Gyulai-Ienei, care s-a stins la 75 de ani.

Emerich Jenei împlinește 86 de ani FOTO Adedevărul
Emerich Jenei împlinește 86 de ani FOTO Adedevărul

Ienei s-a născut la 22 martie 1937, la Agrişu Mic, în judeţul Arad. Deşi şi-a dorit să devină avocat, el a ajuns fotbalist şi, ca jucător, a activat la echipele UTA, Steaua şi Kayserispor.

A câştigat de trei ori titlul de şi de patru ori Cupa României, toate cu Steaua Bucureşti.

Ca antrenor, Ienei a activat la Steaua, Crişul Oradea, Chindia Târgovişte, Videoton (Ungaria), Panionios (Grecia) şi Universitatea Craiova şi a fost selecţioner al echipelor naţionale ale României şi Ungariei.

Cea mai mare performanţă din cariera sa de tehnician e câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986. Tot cu Steaua a câştigat cinci titluri şi trei Cupe ale României.

La 9 martie 2017, Emeric Ienei a fost decorat prin decret prezidenţial de Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

El are şi Ordinul Meritul Sportiv acordat în 2008 de preşedintele Traian Băsescu.

1950- S-a născut Goran Bregović, muzician din Bosnia şi Herzegovina şi unul dintre cei mai recunoscuţi compozitori moderni din Balcani

Goran Bregovic s-a născut acum 43 de ani, la Sarajevo (Bosnia Herţegovina), din tată croat şi mamă sârboaică. Şi-a început cariera muzicală în anul 1969. A compus şi interpretat muzică cu puternice influenţe balcanice şi ţigăneşti, muzică de film pentru bunul său prieten, regizorul Emir Kusturica. A compus melodii pentru Cesaria Evora, Ofra Haza şi Iggy Pop.

Goran Bregovic, un muzician de excepție FOTO Adevărul
Goran Bregovic, un muzician de excepție FOTO Adevărul

Când urcă pe scenă, dar nu numai, Goran Bregovic se îmbracă în alb. Cea mai mare parte din copilărie şi-a petrecut-o la Şcoala de Muzică, studiind vioara. Paradoxal, instituţia de învăţământ a decis să îl exmatriculeze pentru „lipsa de talent“. La scurt timp după excluderea lui din şcoală, mama sa i-a cumpărat o chitară. La vârsta de 16 ani a fost părăsit de cea care i-a dat viaţă, rămânând în grija unor rude.

Goran a fost nevoit să-şi poarte singur de grijă încă din adolescenţă, când a început să cânte muzică populară într-un bar din oraşul Konjic. În 1971, Goran şi un alt artist aspirant, Zoran Redzia, au început să cânte într-o trupa numită Jutro (trad. „Bună dimineaţa“). În această formulă, muzicianul a avut o mulţime de spectacole şi a început să guste succesul din plin. La 1 ianuarie 1974, trupa şi-a schimbat numele în Bijelo Dugme („Butonul Alb“).

A renunțat la vocația de dascăl

În 1975, când se pregătea de cariera de profesor al ideologiei oficiale la acea vreme, marxism-leninism, formaţia Bielo Dugme a câştigat popularitate în Iugoslavia. A renunţat la vocaţia de dascăl şi a devenit idolul tinerilor şi cel mai important star rock al ţării sale. S-a retras din Bielo Dugme în anii '90, având la activ 13 albume vândute în şase milioane de exemplare. După zece ani de muzică rock, Bregovic a renunţat la acest gen pentru a se dedică stilului care l-a făcut cunoscut în întreagă lume: o combinaţie de ritmuri tradiţionale balcanice, cu sonorităţi rock.

1951- S-a născut actrița Tora Vasilescu: „Am avut intuiţie să-mi pregătesc bătrâneţea. Nu toată lumea are oportunitatea de a prinde anii aceştia“

Tora Vasilescu, o actriță fermecătoare FOTO Adevărul
Tora Vasilescu, o actriță fermecătoare FOTO Adevărul

Fermecătoarea actriţă Tora Vasilescu a adunat o mulţime de poveşti în cei peste 45 de ani de carieră şi 72 de viaţă, pe care îi împlineşte pe 22 martie. Spune că avut intuiţia de a-şi pregăti din plin bătrâneţea, acceptând procesul acesta ca pe o ordine firească, ami ales că nu toată lumea are oportunitatea de a prinde anii aceştia.

Mulţumesc lui Dumnezeu că am avut această intuiţie, pentru că mai nou nu mai cred decât în oamenii cu intuiţie. Că aşa, cei care ne spun că azi e bun ceva şi mâine altceva, mulţumesc, nu. Am avut intuiţie să-mi pregătesc din plin bătrâneţea, să spunem. Cuvântul acesta l-am acceptat cu drag, pentru că e în ordinea firească şi nu toată lumea are chiar oportunitatea de a prinde anii aceştia. Şi sunt încă multe lucruri de experimentat, să spunem mai mult spre interior decât spre exterior. Însemnând voiaje şi alte lucruri. Aşa că să spunem că acest locşor pentru mine e Românica mea şi îmi dă bucuria pământului, a naturii, a întoarcerii la natură, la comunicarea cu ea, cu Creatorul, cu ce vrem“, a povestit actriţa pentru click.ro

În 1975, actriţa care s-a născut la Tulcea, termină şefă de promoţie, la secţia de actorie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” şi în acelaşi an, primeşte premiul ACIN pentru rolul Maria din filmul Cursa de Mircea Daneliuc.

A jucat în telenovele romanesti precum „Regina”, „State de România”, „Numai iubirea”, „Daria, iubirea mea” sau „Păcatele Evei”.

A primit de-a lungul anilor mai multe premii, printre care de trei ori Premiul pentru Interpretare UCIN, Premiu pentru rolul din “Imposibilă iubire” la Aceno D’Oro, premiul pentru “Cel mai bun rol secundar feminin” în “Şobolanii roşii”.

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat actrița se numără: Lumea lui Geo Saizescu (2014), Q.E.D. (2013), Moștenirea (2010), Alegerea Siminei (2007), Razboiul sexelor (2007), Copilul meu va fi mamă! (2006), Daria, iubirea mea (2006), E dreptul meu! (2006), Legături bolnăvicioase (2006), Prețul iubirii (2006), Și totul era nimic… (2006), Păcatele Evei (2005), Călătorie de vis (2004), Occident (2002), Război în bucătărie (2001), Fii cu ochii pe fericire (1999) Cel mai iubit dintre pământeni (1993), Codin și Chira Chiralina (1993), Șobolanii roșii (1991), Cenușa păsării din vis (1989), Kilometrul 36 (1989), Liliacul înfloreşte a doua oară (1988),Cuibul de viespi (1987), Pădurea de fagi (1986) sau Primăvara bobocilor (1985).

Pentru rolul din filmul Q.E.D. a primit o nominalizare la premiile Gopo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune.

1976- S-a născut Reese Witherspoon, una dintre cele mai bogate actriţe americane

Reese Witherspoon, o actriță talentată FOTO Adevărul
Reese Witherspoon, o actriță talentată FOTO Adevărul

  Witherspoon a primit Premiul Oscar în 2006 pentru rolul din „Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash".Actriţa, devenită celebră după cele două părţi ale seriei „Blonda de la Drept", a fost căsătorită timp de şapte ani cu actorul Ryan Phillippe, partenerul ei din „Tentaţia seducţiei/ Cruel Intentions" (1999). Cei doi au divorţat în 2006 şi au împreună doi copii. 

Reese Witherspoon (47 de ani) nu este doar o actriță talentată, ci și o femeie de afaceri pricepută, care a reușit să urce pe prima poziție a celor mai bogate artiste din lume, cu o avere care se ridică la 400 de milioane de dolari.

Averea actriței nu provine doar din cariera ei artistică, ci și din investițiile ei înțelepte în diverse afaceri care s-au dovedit profitabile.

Și cariera ei artistică îi aduce satisfacții financiare – Reese Witherspoon este una dintre cel mai bine plătite actrițe din lume – aceasta câștigă 1,2 milioane de dolari pe episod pentru serialul de succes The Morning Show, de la Apple TV+, și a mai primit 15 milioane de dolari pentru sequel-ul Legally Blonde- Red, White & Blonde.

La cea mai recentă estimare, linia ei de fashion, Draper James, valora aproximativ 240 de milioane de dolari.

1981-S-a născut fotbalistul Mirel Rădoi

Mirel Rădoi, fotbalist și antrenor român FOTO Adevărul
Mirel Rădoi, fotbalist și antrenor român FOTO Adevărul

Cariera sa de fotbalist și-a petrecut-o în echipa de fotbal FC Steaua București, iar după retragere a devenit manager sportiv al echipei naționale de fotbal a României, U21. Rădoi are în palmaresul său trei trofee de campion al României pe care le-a câștigat pe vremea când făcea parte din lotul echipei Steaua București. Fotbalistul a fost și căpitanul echipei din Ghencea (la vremea respectivă) și a jucat în Liga Campionilor UEFA și în semifinalele Cupei UEFA. Mirel Rădoi a jucat și pentru echipa națională a României și a participat la Campionatul European din 2008.

A fost mai întâi portar

Mirel Rădoi a câștigat titlul de „Fotbalistul anului în Liga Profesionidtă din Arabia Saudită”, în 2010, și a ieșit pe locul al doilea ca „Fotbalist român al anului”, în 2005. Cariera de fotbalist și-a început-o la o vârstă fragedă, la 8 ani. Conform fanatik.ro, Mirel Rădoi a fost mai întâi portar, iar apoi fundaș. Prima echipă pentru care a evoluat Rădoi a fost FC Drobeta-Turnu Severin. Acolo a fost remarcat de antrenorul echipei Extensiv Craiova, Sorin Cârțu, iar după două săptămâni a semnat un contract pentru echipa craioveană. A ajuns la Steaua București după numai cinci luni, deși Extensiv Craiova retrogradase în Divizia C în acel sezon. 100.000 de dolari au plătit acționarii Stelei pentru Rădoi.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite