17 februarie: Ziua în care s-a născut celebra Ioana Radu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 17 februarie 1917 s-a născut cântăreața de muzică populară și romanțe Ioana Radu, iar în 1947, în aceeași zi, a murit poeta Elena Văcărescu. 17 februarie este și ziua de naștere a jucătorului de baschet american Michael Jordan.

Ioana Radu. Foto arhivă
Ioana Radu. Foto arhivă

17 februarie 1866 - a început să funcţioneze Banca României

Banca României, instituție de scont şi emisiune, creată prin transformarea filialei din Bucureşti a Băncii Imperiale Otomane (dominată de capitalul englez) a început să  funcționeze în data de 17 februarie 1866, cu un capital de 25.000.000 de lei. Consiliul de Administraţie al Băncii României era condus de Ion Ghica, primul său președinte. 

17 februarie 1917 - s-a născut cântăreața de muzică populară și romanțe Ioana Radu

Născută într-o familie ce avea să aibă patru copii, Eugenia Braia, consacrată mai târziu cu numele de Ioana Radu, a cunoscut încă din copilărie folclorul, muzica lăutărească și voia bună la cârciuma tatălui său din cartierul Sineasca din Craiova, amplasat lângă cimitir.

Vocea și stilul aparte au purtat-o în Capitală, unde a reușit să se facă remarcată în cadrul unui concurs organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, la care participau 800 de candidați. Aici și-a început adevărata carieră (cu numele de scenă Ioana Radu pe care l-a primit de la Ion Filionescu, pianistul lui George Enescu).

Interzisă în vremea lui Gheorghiu-Dej, Ioana Radu și-a recăpătat simpatia comuniștilor în timpul lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a îndrăgit-o atât de mult, încât a chemat-o să cânte la parastasul tatălui său și, mai târziu, i-a pus la dispoziție Boeingul prezidențial pentru a se întoarce din SUA. 

Ioana Radu a murit pe 19 septembrie 1990.

17 februarie 1947 - a murit poeta Elena Văcărescu

Elena Văcărescu (născută pe 21 septembrie 1864 la București), membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze, a publicat în limba franceză şase volume de versuri şi a fost o prezenţă activă şi apreciată în lumea culturală a Parisului.

A scris proză, piese de teatru, poezii şi a făcut traduceri. Dincolo de activitatea literară remarcabilă, a fost un adevărat ambasador pentru România, militând pentru câştigarea Independenţei de stat şi pentru realizarea Marii Uniri din 1918. În spatele succesului marii doamne la Paris stă trista povestea de dragoste pe care aceasta a trăit-o cu principele Ferdinand, relație dezaprobată de Regele Carol I și de guvern. A murit pe 17 februarie 1947, la Paris.

17 februarie 1951 - s-a născut antrenorul de gimnastică Octavian Bellu    

Antrenor federal din 1981, Octavian Bellu a fost antrenor coordonator al lotului de gimnastică din 1990. Bellu a condus echipa României la ultimele şase Olimpiade, iar rezultatele obţinute la JO, plus cele de la campionatele Mondiale şi cele Europene au făcut ca cei de la World Records Academy să-l declare cel mai de succes antrenor din lume. 

Octavian Belu Foto Mediafax
Octavian Belu Foto Mediafax

Are în palmares 16 medalii olimpice de aur şi un total de 305 la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice. 

Scandalurile în care Octavian Bellu şi antrenoarea Mariana Bitang au fost acuzaţi că au  bătut şi jignit gimnastele la centrul de la Deva, acolo unde se pregăteau viitoarele campioane, au aruncat o pată neagră asupra carierei sale.

17 februarie 1969 - s-a născut Răzvan Lucescu

Fost jucător (pe postul de portar), iar din mai 2021, antrenorul echipei elene PAOK Salonic, Răzvan Lucescu este fiul fostului fotbalist și actual antrenor de fotbal, Mircea Lucescu.

razvan lucescu jpeg

În sezonul 2002-2003 a fost vicepreședinte al Rapid București, contribuind la cucerirea titlului de campioni. Din iunie 2004, a fost antrenorul principal al clubului, cu care a ajuns în sferturile de finală ale Cupei UEFA în sezonul 2005-2006.

17 februarie 1999 - coloana de mineri care se îndrepta spre Bucureşti a fost oprită

Efective de jandarmi şi poliţie ale Ministerului de Interne au respins, pe 17 februarie 1999, în localitatea Stoeneşti - Olt, coloana de mineri condusă de Miron Cozma, coloană care se îndrepta spre Bucureşti (motivați de decizia Curții Supreme de Justiție care îl condamna pe Miron Cozma la 18 ani de pușcărie pentru organizarea celei de a patra mineriade, din septembrie 1991).

Miron Cozma plănuia să dea, împreună cu 2500 de mineri, o lovitură puterii de la acea vreme. Grupurile de mineri s-au urcat în 50 de autobuze în zorii zilei de 17 februarie.

Au trecut de primul baraj al forțelor de ordine, aflat în dreptul localității Brădești, jud. Dolj. Marșul a fost oprit la ora 5 dimineața. Minerii au fost atacați cu grenade lacrimogene și loviți. Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum și arestat, împreună cu 500 de mineri, la ora 9, în aceeași zi.

17 februarie 1954 - s-a născut actrița Rene Russo

Rene Marie Russo s-a născut pe 17 februarie 1954, în California. Și-a început cariera în anii 1970 ca model, apărând de mai multe ori pe coperțile unor reviste precum Vogue și Cosmopolitan. La sfârșitul anilor 1980, ea a trecut la o cariera în actorie. Este cunoscută pentru filmele cu supereroi Thor (2011) și Thor: The Dark World (2013). În 2014, Russo a jucat în thrillerul Nightcrawler, pentru care a primit critici pozitive și a fost nominalizată la Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

7 februarie 1963 - s-a născut jucătorul de baschet american Michael Jordan

Michael Jordan este recunoscut ca cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor”, spune biografia sa de pe site-ul NBA. Jordan a fost unul dintre sportivii cei mai comercializați ai generației sale și a fost cel mai important instrument în popularizarea NBA în jurul lumii în anii 1980 și 1990. Săriturile sale, ilustrate prin efectuarea slam dunk-urilor de la linia de aruncări libere în concursurile de slam dunk, i-au adus poreclele „Air Jordan” și „His Airness”.

În 1991 a câștigat primul său campionat NBA cu Bulls. Au urmat alte titluri în 1992 și 1993. Deși s-a retras brusc din baschet la începutul sezonului 1993-1994, dorind să urmeze o carieră în baseball, el a revenit la Bulls în 1995.

Jordan a jucat în filmul Space Jam din 1996, unde a interpretat propriul său rol.  În prezent este este proprietarul majoritar și șef al operațiunilor de baschet pentru Charlotte Hornet.

Tot pe 17 februarie, dar în 1972 s-a născut Billie Joe Armstrong (Green Day), iar în 1981, actrița americană Paris Hilton.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite