15 septembrie: Charles Darwin ajunge în Galapagos, moment care avea să-i marcheze teoria asupra evoluţiei
0Pe 15 septembrie 1835, cel mai cunoscut naturalist, geolog şi biolog, Charles Darwin, ajungea în insulele Galapagos, în cea de-a doua sa expediţie la vordul vasului Beagle. Tot într-o zi de 15 septembrie, în 1890, se năştea scriitoarea britanică Agatha Christie, „regina romanelor poliţiste”.
1521: A murit Neagoe Basarab, domn al Țării Românești
Neagoe Basarab a fost unul dintre cei mai luminați și gospodari voievozi ai Valahiei. A domnit între 1512 și 1521 și a oferit Țării Românești un deceniu de pace și prosperitate.
Fin diplomat, cărturar și cu o deosebită pricepere în administrație, Neagoe Basarab a încurajat cultura și a încercat să lege diplomatic Valahia de marile puteri ale vremii. A încurajat tipărirea de cărți, evident religioase, sprijinindu-l pe ieromonahul Macarie să tipărească „Tetraevanghelul” de la Târgoviște.
Una dintre cele mai importante realizări ale lui Neagoe Basarab în domeniul culturii a fost o carte unică în lumea medievală a sud-estului Europei, „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”. Lucrarea este scrisă între 1519 și 1521, în limba slavonă, cu caractere chirilice. Este compusă din două părți: una pilduitoare, bazată pe întâmplări biblice, iar cea de-a doua constituită sub forma sfaturilor către fiul său Teodosie, într-un adevărat tratat de administrație, politică dar și de conduită morală a unui tânăr voievod.
Neagoe Basarab a fost canonizat, astfel că Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte în data de 26 septembrie pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, ca ctitor al Catedralei Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş.
Catedrala Curtea de Argeş a fost construită de Neagoe Basarab între 1512 şi 1517 pe locul vechii mitropolii (1359) şi reprezintă unul dintre cele mai cunoscute monumente de arhitectură din Ţara Românească, fiind inclusă în Lista monumentelor istorice din România ( AG-II-a-A-13628).
1821: Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua și Costa Rica și-au declarat independența față de Spania
Cele cinci țări sărbătoresc Ziua națională pe 15 septembrie, ziua în care și-au declarat independența față de Spania.
1830: A fost inaugurată prima cale ferată din lume
Linia de cale ferată Liverpool-Manchester, inaugurată în Anglia, este prima din lume.
Un an mai târziu, pe 15 septembrie 1831, în New Jersey - SUA circula pentru prima oară locomotiva John Bull, cea mai veche locomotivă cu abur din lume încă în funcțiune, potrivit Wikipedia.
1835: Charles Darwin ajunge în insulele Galapagos
Charles Darwin este cel mai cunoscut naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă).
Calitățile sale înnăscute de a cerceta în mod critic, cu o minte deschisă, de ce și pentru ce fiecare dintre observațiile sale au dat naștere la îndoieli în mintea sa cu privire la corectitudinea viziunii asupra Creației, susținută la acea vreme de majoritatea oamenilor de știință, precum și de Biserică, potrivit căreia toate speciile erau fixe și neschimbătoare.
La 15 septembrie 1835, în cadrul celei de-a doua călătorii cu vasul Beagle, Charles Darwin ajungea în Galapagos. Aici, el a găsit o populație remarcabilă de plante, păsări și reptile care s-au dezvoltat izolat de continent, dar care se deosebeau adesea pe insule aproape identice, situate una lângă alta, și ale căror caracteristici le-a putut explica doar printr-o transformare treptată a diferitelor specii.
În fraza de deschidere a lucrării „Originea speciilor”, Darwin a afirmat că observațiile sale de la bordul navei HMS Beagle au jucat un rol esențial în dezvoltarea teoriilor sale.
Din însemnările sale reiese clar că a continuat să creadă în fixitatea speciilor timp de aproximativ nouă luni după ce a vizitat Galapagos, iar primele sale îndoieli cu privire la corectitudinea acestei doctrine au fost formulate în jurul datei de 1 iulie 1836, în ultima etapă a călătoriei.
1890: S-a născut scriitoarea britanică Agatha Christie
Scriitoarea britanică Agatha Christie, cunoscută pentru romanele polițiste, s-a născut la 15 septembrie 1890 la Torquay, în Anglia, și a murit la 12 ianuarie 1976, la reședința Winterbrook de lângă Wallingford, în Oxfordshire.
Agatha Christie este considerată cea mai bine vândută romancieră din toate timpurile, operele sale fiind traduse în peste 100 limbi din întreaga lume şi vânzările depăşind două miliarde de exemplare pe întreg mapamondul. În anul 1920 a apărut primul său roman polițist, „The Mysterious Affair at Styles”, însă succesul a venit odată cu romanul „The Murder of Roger Ackroyd”.
A scris și romane de dragoste, şase la număr, sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, neavând același succes la public.
Operele sale, îndeosebi cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
1899: S-a născut Elena Lupescu, a treia soție a regelui Carol al II-lea al României
Relaţia dintre Elena Lupescu şi regele Carol al II-lea a schimbat cursul istoriei, de la demisia prim-miniştrilor până la schimbarea societăţii româneşti în perioada interbelică.
„Chipul păcatului încoronat în şuviţe roşii”, aşa cum a numit-o Regina Maria pe Elena Lupescu, este cea mai cunoscută amantă din istoria românilor, cea pentru care principele Carol al doilea a renunţat la tron şi la titlu, preferând să trăiască în exil sub numele de Carol Caraiman şi femeia care a condus, din umbră, Camarila regală, după restauraţia carlistă.
I-a supravieţuit lui Carol încă două decenii, în care a refuzat să-şi refacă viaţa. A murit la 82 de ani, în Portugalia, iar ultima sa dorinţă a fost ca cenuşa să-i fie îngropată la picioarele soţului ei. Rămăşiţele pământeşti ale lui Carol şi ale Elena Lupescu au fost aduse în ţară în 2003 şi au fost înmormântaţi chiar în ziua de 14 februarie, ziua în care s-au cunoscut. Au fost îngropaţi în morminte diferite, la o distanţă de 450 de metri, în curtea mănăstirii Curtea de Argeş.
1927: S-a născut celebrul lăutar român Fărâmiță Lambru
Fărâmiţă Lambru este cel mai cunoscut lăutar al României. A devenit celebru datorită marii interprete Maria Tănase, care i-a deschis drumul spre succes când acordeonistul de etnie romă avea doar 24 de ani.
Vreme de peste un deceniu, cei doi au colindat lumea cu muzica lor. Fărâmiţă Lambru a murit în 1974, la doar 47 de ani, ucis de diabet, de ţigări şi de tuberculoză.
1946: S-a născut actorul american Tommy Lee Jones, celebru pentru rolul din "Bărbaţi în negru"
Starul american Tommy Lee Jones, care împlinește 77 de ani, este celebru atât pentru roluri pozitive - „Legea e lege“, „Bărbaţii în negru“ şi „Nu există ţară pentru bătrâni“ -, cât şi pentru interpretarea unor personaje negative - „Născuţi asasini“, „Teroare în Boston“, „Batman Forever“.
Printre aparițiile sale care au impresionat cinefilii se numără și cea alături de Meryl Streep, în filmul „Terapie de cuplu“, dar şi în alte pelicule cu mare succes de casă, precum „Bărbaţi în negru 3“ şi „Căpitanul America: Primul Răzbunător“.
Actorul a fost premiat cu Oscar în 1993, pentru filmul „Evadatul“.
1976: S-a născut violonistul român Alexandru Tomescu
Alexandru Tomescu împlinește 47 de ani. Celebrul violonist a concertat în cele mai importante săli de concert ale lumii, precum Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées – Paris şi Metropolitan Arts Center – Tokyo. Este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Sala Radio fiind o casă „muzicală“ pentru artistul român.
2004: S-a născut cel mai îndrăgit înotător al momentului, David Popovici
Dublul campion mondial la înot David Popovici, care împlinește marţi 20 de ani, a cucerit două dintre cele nouă medalii pe care le-au obținut sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024, devenind campion olimpic la 200 m liber și fiind medaliat cu bronz la 100 m liber.
Pe lângă performanţele sale sportive, gazetarul Cristian Tudor Popescu remarcă şi calităţile sale intelectuale.
„Din punct de vedere intelectual, din punct de vedere uman, moral, din ce punct de vedere vreți, soft, să îi spunem așa, care nu ține neapărat de sport, David Popovici este superior, din câte am văzut eu în această viață destul de lungă, oricărui mare sportiv român. Vorbesc în absolut, all time. Hai să vă spun așa, ca să fie mai clar, după părerea mea, imenșii sportivi români și ai planetei Ilie Năstase, Gheorghe Hagi și Nadia Comăneci la un loc nu fac cât David Popovici din punct de vedere intelectual”, a spus CTP.
2009: A murit actorul român Nicu Constantin
Actorul de comedie Nicu Constantin s-a născut pe 31 iulie 1939 la Eforie Sud, într-o familie cu origini greceşti, şi a avut şase fraţi. În copilărie, ca să-şi sprijine financiar familia, a vândut, printre altele, ziare şi răcoritoare pe plajă.
Pe când urma Şcoala de Marină, Nicu Constantin, atunci în grupul „Trio Scaramuţa“, a jucat în primul lui spectacol satiric, „Mâine vom fi pe mare“, şi a făcut haz de profesorii şi directorii şcolii. Câţiva ani mai târziu, s-a angajat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ şi, în 2007, a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
De-a lungul carierei, a jucat în spectacole de teatru precum „Cafeaua cu lapte de adio“, „Mi se pare că mă-nsor!“ şi „Savoy, Savoy!“, iar printre ultimele lui pelicule se numără: „S-a furat o bombă“, „Alo, aterizează străbunica!“ şi „Secretul lui Bachus“.
2017: A murit politicianul liberal Mircea Ionescu-Quintus
Peședinte al PNL în perioada 1993-2001 și, mai târziu, preşedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu-Quintus decedat la vârsta de 100 de ani.
Seniorul liberal se retrăsese din viaţa publică încă din primăvara anului 2017, din cauza unei afecţiuni medicale care nu i-a mai permis să părăsească locuinţa.