10 mai 1866: Carol I depune jurământul ca domnitor al României

0
Publicat:

În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României. Ziua Regelui sau Ziua Regalității a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947.  La Damasc, într-o zi de 10 mai, în urma a două atacuri teroriste, au murit 55 de persoane.

Regele Carol I, Foto wiki Descoperă
Regele Carol I, Foto wiki Descoperă

Carol I s-a născut la 20 aprilie 1839, la Sigmaringen în Germania, fiind al doilea fiu al Prinţului Carol-Anton de Hohenzollern şi al Josephinei, fiica Marelui Duce de Baden. Din anul 1857 a urmat Şcoala de Artilerie şi Geniu din Berlin, participând şi la audierea unor cursuri de literatură franceză şi istorie a artei la Universitatea din Bonn (1863), sub îndrumarea esteticianului Anton Springer. Cunoaşte o ascensiune militară rapidă: este înaintat la gradul de sublocotenent în 1857 şi la cel de căpitan în 1866.

În anul 1864, a participat ca voluntar în armata Prusiei, la Războiul împotriva Danemarcei, experienţă memorabilă, pe care avea s-o repete în 1877-1878 şi în 1913.

La 10 mai 1866, Carol I, în vârstă de 27 de ani, a sosit incognito la Bucureşti, la solicitarea guvernului României. A intrat în România, pe calea apei, la data de 8 mai 1866, dinspre Baziaş, pe la Turnu-Severin, asemenea împăratului Traian. Cu o identitate falsă de elveţian (Karl Hettingen, pentru a evita conflictul cu habsburgii), Karl von Hohenzollern-Sigmaringen îşi continuă drumul pe Dunăre tot cu vaporul, spre Giurgiu, ca două zile mai târziu să ajungă în Bucureşti.

La 14 martie 1881, Parlamentul îl proclamă în unanimitate pe Carol I, ca Rege al României. Festivităţile de Încoronare au avut loc la 10 mai 1881. În Raportul Consiliului de Miniştri se sublinia: „România, constituită în Regat, completează şi încoronează opera regenerării sale. Ea îşi dă un nume, care este în acord cu poziţiunea ce a dobândit ca stat independent“.

Carol I a devenit rege al României, foto arhivă
Carol I a devenit rege al României, foto arhivă

Încoronarea lui Carol I şi a soţiei sale, Elisabeta, s-a desfăşurat la Bucureşti. Coroana purtată cu acest prilej de Carol I fiind turnată din oţelul unui tun otoman capturat de armata română la Plevna, în noiembrie 1877. Coroana de oţel avea o adâncă semnificaţie, anume aceea de  a ,,ratifica” dreptul României ,,de a merge pe propria cale, de a căuta singură alianţe şi a hotărî ea însăşi politica“, aşa cum era evidenţiat într-un articol dintr-un cotidian austriac.

Carol I a domnit până în 1914. A stat la cârma ţării 48 ani, cea mai lungă perioadă din istoria naţională, ca domnitor al Principatelor Unite Române şi primul rege al României, fiind monarhul sub care România şi-a cucerit independenţa de stat şi a intrat pe drumul modernizării.

Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. În 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Totodată, Congresul de la Berlin, din 1878, a consfinţit independenţa absolută a României faţă de Imperiul Otoman.

Din păcate, unicul copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, Principesa Maria s-a născut la 8 septembrie 1870, în Bucureşti, la Palatul Cotroceni, şi a murit, în vârstă de nici patru ani, la 28 martie / 8 aprilie 1874, la Castelul Peleş.

10 mai 1925: S-a născut politicianul român Ilie Verdeț

Născut la Comănești, județul Bacău, Ilie Verdeț a fost politician român și premier (1979-1982). De asemenea, omul politic a fondat Partidul Socialist al Muncii. Totodată, în anul 1965 a fost secretar al C.C al P.C.R, iar în 1967 acesta a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri.

Ilie Verdeț şi Adrian Păunescu, foto arhivă Mediafax
Ilie Verdeț şi Adrian Păunescu, foto arhivă Mediafax

A urmat doar patru clase din școala primară, iar de la vârsta de 12 ani a lucrat ca băiat de mină. Intrarea în câmpul muncii a fost forţată de îmbolnăvirea tatălui său. În anul 1945, s-a alăturat Partidului Comunist Român, iar doi ani mai târziu s-a căsătorit cu Reghina Graumann, cu care a avut două fete: Doina și Cezarina.

Ilie Verdeț a murit la 20 martie 2001.

10 mai 1960: S-a născut solistul trupei U2, Bono

Paul David Hewson, cunoscut sub numele de scenă Bono, s-a născut la Dublin. În anul 1976, Bono a văzut un anunț postat de colegul său de școală, Larry Mullen Jr., care se afla în căutarea unor tineri interesați pentru a forma o trupă rock. Astfel, acesta a decis să răspundă, iar același lucru au făcut și David Evans („The Edge”), fratele său Dick Evans și Adam Clayton. Trupa rock s-a numit „Feedback”, ulterior numele fiind schimbat în „The Hype”. După ce Dick Evans a ales să părăsească trupa, numele acesteia a fost schimbat în „U2”.

Bono, solistul trupei rock U2, foto arhivă
Bono, solistul trupei rock U2, foto arhivă

Bono a fost nominalizat în 2003, 2005 și 2006 la Premiul Nobel pentru Pace, iar în anul 2005 a fost numit de revista „Time” drept „Omul anului”. 

În anul 1980, U2 a lansat primul album, numit „Boy”, conform site-ului oficial al trupei. Încă din anul 1982 Bono este căsătorit cu femeia de afaceri Alison Hewson și au împreună patru copii.

10 mai 2012: În atentatele de la Damasc au murit 55 de persoane

Două atentate cu mașini-capcană au ucis 55 de persoane și alte circa 400 au fost rănite la Damasc. Exploziile au avut loc în apropierea unei clădiri a serviciilor de informații militare. 

Atentatele ar fi avut loc dimineața, în momentul în care oamenii se îndreptau spre serviciu. Ministerul sirian de Interne susținea la vremea respectivă că „teroriștii susținuți de străini" au fost responsabili pentru aceste două atentate.

10 mai 2013: One World Trade Center, cea mai înaltă clădire din emisfera vestică

Construcția clădirii, care este cunoscută și sub numele de „Freedom Tower/ Turnul Libertății” a început în anul 2006. One World Trade Center are o înălțime de 541 de metri și a înlocuit Turnurile Gemene, care au fost distruse în urma atentatului de la 11 septembrie 2001.

Clădirea a fost proiectată de David Childs și are 104 etaje.

Freedom Tower, foto arhivă
Freedom Tower, foto arhivă

10 mai 2020: A murit cântăreața americană de soul Betty Wright

Născută la 21 decembrie 1953, Betty Wright a început să cânte de la o vârstă fragedă, mai exact de la 2 ani. Aceasta a cântat într-un grup gospel, numit „Echoes of Joy”.

La vârsta de 12 ani a semnat un contract cu Deep City Records, iar doi ani mai târziu a avut loc lansarea primului său album, numit „My First Time Around” și cuprinde single-ul „Girls Can’t Do What the Guys Do“.

Betty Wright, foto arhivă, News.ro
Betty Wright, foto arhivă, News.ro

Ulterior, cântăreața a devenit cunoscută în anii 1970 pentru piesa „Clean Up Woman“. Betty Wright a fost căsătorită de trei ori și a avut cinci copii.

10 mai 2022: Regina Elisabeta a II-a lipseşte la deschiderea unei sesiuni a Parlamentului

Regina Elisabeta a II-a a lipsit, pentru prima oară, din anul 1963, de la discursul tronului în Parlament, din pricina unor probleme de mobilitate. Suverana a murit la 8 septembrie 2022.

Regina Elisabeta a II-a, foto arhivă
Regina Elisabeta a II-a, foto arhivă

Prinţul Charles al Marii Britanii a deschis noua sesiune a Parlamentului și a purtat uniforma de amiral de marină. Prinţul s-a aşezat pe tronul dedicat consorţilor, utilizat în trecut de tatăl lui, prinţul Philip, care a murit în anul 2021 la vârsta de 99 ani.  La stânga lui, în locul în care se aşeza el de obicei, se afla soţia lui, Camilla, Ducesă de Cornwall, în timp ce fiul său cel mare, prinţul William, al doilea în ordinea de succesiune la tron, s-a aşezat la dreapta prinţului Charles.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite