10 ianuarie, ziua în care Miron Cozma a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. România, la un pas de un război civil VIDEO

0
Publicat:

La 10 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare a obținut victoria în bătălia de la Podul Înalt. Tot într-o zi de 10 ianuarie s-au născut Petrache Poenaru și Anna Lesko.

1475: Bătălia de la Podul Înalt

Pe 10 ianuarie 1475 Ştefan cel Mare a obţinut victoria în bătălia de la Vaslui (Podul Înalt), zdrobind armatele otomane conduse de Suleiman Hadâm Suleiman Pașa.

Cu doar 40 000 de ostaşi, majoritatea ţărani luaţi de la coarnele plugului dar ”animaţi de spiritul de sacrificiu şi patriotism” (cifra avansată de cronicarul polonez Jan Dlugosz), între care se aflau 5 000 de secui, 1 800 de unguri şi 2 000 de polonezi.

Ştefan cel Mare a învins armata otomană, condusă de Suleiman Paşa, constituită din 120.000 trupe din Rumelia şi Anatolia şi 17 000 de soldaţi munteni. În realitate Ştefan cel Mare dispunea de o armată bine organizată şi călită în lupte, inclusiv cu războinici profesionişti şi în mare parte călare.

Ștefan cel Mare
Ștefan cel Mare

Cheia victoriei, una dintre cele mai importante ale oştilor medievale româneşti contra otomanilor a reprezentat-o dincolo de calităţile războinice ale moldovenilor, şiretenia şi tactica aleasă de voievodul moldovean. Potrivit cronicarului turc Ibn Kemal, Ştefan cel Mare a atras armata otomană în mlaştină, turcii fiind întâmpinaţi cu salve de tun şi zgomote de bucium, de pe dealuri. Ştefan cel Mare pune în faţa oastei otomane câteva contingenete, la vedere, iar turcii încurajaţi şi convinşi că în faţa lor se află oastea moldoveană se reped în mlaştină. „Toate şirurile dinainte, în care se aflau şi secui, fură zdrobite de turci şi ameninţa o mare primejdie, până când Ştefan se aruncă el însuşi în mijlocul turcilor, nebuni de bucuria învingerii şi, cu puterea minunată a lui Dumnezeu, nimici cetele turceşti, având abia vreo 40.000 de luptători”, scria Jan Dlugosz. Armata otomană a fost atrasă într-o cursă din care puţini au mai ieşit.

1493: S-a născut Nicolaus Olahus, istoric şi umanist transilvănean de faimă europeană

Nicolaus Olahus s-a născut pe 10 ianuarie 1493, la Sibiu, şi era descendent al unei vechi familii voievodale româneşti. Tatăl său, argeşanul Stoian (Ştefan) Olahus, se înrudea cu domnitorii Vlad Ţepeş, Mihnea cel Rău şi Iancu de Hunedoara.

A fost paj la Curtea din Buda (1510- 1516); secretar episcopal şi canonic de Pecs (1518), arhidiacon de Komaron (1522), canonic-lector la Strigoniu (Esztergom), secretar şi consilier al regelui Ludovic al II-lea (1526). A locuit între 1531 și 1542 la Bruxelles, apoi a revenit ţară pentru a îndeplini noi misiuni politice şi la conducerea Bisericii Catolice, ca episcop.

A avut merite incontestabile în restructurarea învăţământului de toate gradele, până la cel universitar, iniţiativele sale abordând şi studiile clasice, şi educaţia estetică (muzica, declamaţia). Lucrările sale cele mai importante, „Hungaria” şi „Attila”, finalizate în 1536, oferă preţioase informaţii cu privire la topografia şi istoria Transilvaniei.

A murit în anul 1568, la Bratislava.

1799: s-a născut Petrache Poenaru, inventatorul primului stilou din lume

Petrache Poenaru s-a născut pe 10 ianuarie. în anul 1799, în conacul familiei din satul Beneşti judeţul Vâlcea și a fost inginer, matematician, inventator şi pedagog. El a fost și autorul primului curs de geometrie din ţările române şi coautor al primului dicţionar francez-român.

În mai 1827, pe când se afla în capitala Franţei, Petrache Poenaru şi-a brevetat invenţia "condei portăreţ fără sfârşit, alimentându-se el însuşi cu cerneală", cunoscută astăzi drept stilou. Iar trei ani mai târziu, înainte de a se întoarce în ţară, Petrache Poenaru devine primul român care face o călătorie cu trenul, acesta participând, în Anglia, la inaugurarea primei căi ferate din lume.

Petrache Poenaru FOTO TVR
Petrache Poenaru FOTO TVR

Întors în ţară în 1830, Petrache Poenaru a fost numit în funcţii administrative şi politice. În timpul Revoluţiei din 1848, vâlceanul a ajuns în spatele gratiilor, acesta fiind arestat pentru că a făcut parte din comisia de eliberare a robilor ţigani.

După Revoluţia de la 1848 şi Unirea Principatelor din 1859, Petrache Poenaru a ajuns în preajma domnitorului Alexandru Ioan Cuza, conducătorul Lojei “Steaua Dunării”

În 1870, cu cinci ani înainte să moară, inventatorul devine membru al Academiei Române.

1862: a murit inventatorul american Samuel Colt, constructorul revolverului care îi poartă numele

Samuel Colt s-a născut în Hartford, statul american Connecticut, pe 19 iulie 1814, în familia unui manufacturier.

El este constructorul revolverului, invenţie pe care a patentat-o în 1835 în Europa şi un an mai târziu în SUA.

Compania lui- Colt s Patent Fire Arms Mgf.Co - a continuat să producă arme, (atingând cifra de circa 150 de arme pe zi în 1855), Colt devenind astfel unul dintre cei mai bogaţi oamenii ai Americii in secolul al XIX-lea, averea lui fiind evaluată la circa 15 milioane de dolari în ultimii ani de viaţă.

Revolverul de calibrul 45 - numit „Pacificatorul” - a fost introdus în 1873 şi a devenit una dintre cele mai populare arme din Vest. 

1906: s-a născut Grigore Moisil, matematician român

Grigore Constantin Moisil a fost un matematician român, considerat părintele informaticii românești în urma inventării circuitelor electronice tristabile, și datorită contribuțiilor sale în pregătirea profesională a primilor informaticieni din România.

Grigore Moisil a sprijinit realizarea primelor calculatoare românești, contribuind la instalarea primului calculator de construcție românească în 1957 la Institutul de Fizică Atomică. În aceeași perioadă Moisil a avut și inițiativa importantă de a crea un Centru de Calcul la Universitatea din București. Astfel, Universitatea din București a devenit una dintre primele zece universități din lume care aveau un centru de calcul.

A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni.

Educaţia lui Grigore Moisil, „Grigri“, aşa cum îl alinta mama lui şi cum rămâne toată viaţa pentru rude şi prieteni, este încă din primii ani bizară. Sucită. Învaţă, de pildă, să socotească şi abia mai târziu să citească. „Demult, demult, eram mic. Nu ştiam că mama fusese şi ea mică. N-a început prin a mă învăţa să scriu sau să citesc, ci să socotesc. Voia să mă facă să nu-mi mai fie teamă de matematică. După ce mă-nvăţase să socotesc de la 1 până la 10, a sărit. (...) Regula de trei simplă a ştiut să mă facă s-o inventez. Apoi a început calculul mintal“, povestea Grigore Moisil în revista „Femeia“ din anul1954.

Mai întâi, Grigore Moisil se duce la şcoala primară la Bucureşti, face câţiva ani de liceu la Vaslui şi apoi în Bucureşti, la Liceul „Spiru Haret“. În 1924, îşi alege două cariere, dar se răzgândeşte după trei ani. Intră ca student la Politehnică, Facultatea de Construcţii, pe care n-o termină însă niciodată. În paralel, începe şi Facultatea de Matematică. Renunţă la prima, mulţumindu-se să rezolve probleme şi teoreme propuse de profesorii lui: Dimitrie Pompeiu, Gheorghe Ţiţeica, Anton Davidoglu.

Grigore Moisil Desen Adevărul
Grigore Moisil Desen Adevărul

Biografia lui Grigore Moisil înşiră sute de lucrări ştiinţifice, cărţi scrise, burse în străinătate, la Paris sau Roma. Dar profesorului îi place foarte mult şi la Iaşi, unde profesează, din 1932, vreme de zece ani. Nu numai că leagă prietenii de-o viaţă, precum cea cu profesorul Alexandru Myller, dar trăieşte acolo câteva momente unice. Închipuiţi-vi-l pe profesorul Moisil, la masa restaurantului Corso din centrul Iaşiului, ascultând o orchestră care-i cânta un vals compus de el! Partitura există şi astăzi. O strofă: „Un cântec vechi şi trist / cântat doar în surdină /Pe-o veche mandolină / De un bătrân artist“.

1945: s-a născut Rod Stewart, cântăreț britanic

Sir Roderick David "Rod" Stewart este un cântăreț și compozitor britanic de origine scoțiană și engleză și unul dintre cei mai buni artiști din toate timpurile, după ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.

Născut și crescut în Londra, Stewart locuiește în California și Epping. Dintre toate albumele, el a avut 62 de hituri. 31 dintre ele, au ajuns în top 10, dintre care șase au fost pe locul unu în Marea Britanie.

El a avut 16 single-uri în top zece SUA , iar patru dintre acestea au ajuns pe locul întâi în Billboard Hot 100.

1971: a murit celebra creatoare franceză de modă Coco Chanel

Gabrielle Bonheur, celebra creatoare de modă care a revoluţionat această industrie, s-a născut pe 19 august 1883 în localitatea Saumur, Franţa, într-o familie numeroasă şi foarte săracă, fiind nevoită să locuiască câțiva ani și la orfelinat,

La 18 ani s-a angajat la cafeneaua "Moulins La Rotonde", iar câțiva ani mai târziu primește porecla Coco, datorită unei melodii pe care obişnuia s-o cânte aici. Tot aici îl întâlneşte pe baronul Etienne Balsan, și devine amanta lui, perioadă în care își descoperă pasiunea pentru pălării, deschidu-și  primul magazin de astfel de articole.

Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii '20: a creat nu doar haine noi și o nouă marcă, ci un nou stil de viață. A creat mai ales pălării și doar după câțiva ani a început să deseneze haine. Mai apoi s-a decis să creeze gențile gigantice, parfumuri (de amintit istoricul Chanel n°5), încălțăminte bicoloră, ceasuri unisex și bijuterii.

Interpretând spiritul modernist al epocii, Chanel caută noua imagine de femeie liberă și independentă de bărbați: o femeie liberă, revoluționară, modernă și avangardă. Ceva important de amintit este că Chanel a fost una din primele femei care a îmbrăcat pantalonii.

Coco Chanel Arhivă Adevărul
Coco Chanel Arhivă Adevărul

Gabrielle Chanel s-a stins din viață  pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, la Paris.

1979: s-a născut Anna Lesko, cântăreață 

Anna Lesko este o cântăreață, pictoriță, de origine etnică ucraineană din Republica Moldova, stabilită în România. 

În anul 2000, artista a decis să se concentreze asupra unei cariere muzicale si a debutat la Festivalul de la Mamaia. În 2002 a apărut și primul material discografic de studio al artistei, Flăcări, ce conține și primul șlagăr al solistei — „Ard în flăcări” — care a rămas până astăzi unul dintre cele mai cunoscute cântece ale sale.

La scurt timp a fost lansat un al doilea album, „Inseparabili“, care a devenit un succes comercial, solista fiind recompensată și cu un disc de aur pentru vânzările înregistrate. Următoarele două discuri lansate — „Pentru tine“ și „Ispita“ — au marcat o schimbare a stilului muzical abordat de interpretă și au reprezentat o consolidare a carierei lui Lesko, lucru materializat prin șlagăre precum „Nu mai am timp”, „Lasă-mă să cred” sau „Anicyka Maya”. În anul 2010, artista și-a lansat cel de-al cincilea material discografic, intitulat Jocul seducției, pentru care solista a lucrat cu o serie de compozitori diferiți, el fiind precedat de două extrase pe single, „Balalaika” și „In My Bedroom”.

1984 - SUA şi Vaticanul au restabilit relaţii diplomatice, după o pauză de 117 ani

1997: Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991.

El a fost acuzat și trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracțiuni la legea siguranței pe calea ferata și pentru port ilegal de armă.

În februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat de către Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în Mineriadele din 1991. Acest lucru a determinat un nou marș rapid al minerilor spre București.

Totul a culminat cu bătălia de la Stoenești. În 16 februarie 1999, Miron Cozma a pornit din Valea Jiului cu 2.500 de mineri, dar au fost aşteptaţi de trupele speciale, iar podul de la Stoeneşti a fost blocat cu un tanc.

Forțele de ordine au distrus autobuzele şi au reușit să-i oprească pe minerii care doreau să ajungă la București.

În relatările aşa-zisei „bătălii de la Stoeneşti”, ziarele vremii vor descrie apoteotic: „La Stoeneşti, forţele de ordine au rezistat la 26 de asalturi minereşti în numai două ore. Miron Cozma şi-a abandonat ortacii în mâinile jandarmilor. Forţele de ordine s-au reabilitat spectaculos după înfrângerile de la Bumbeşti şi Costeşti, reuşind să pună punct celei de-a şasea mineriade la Stoeneşti, în judeţul Olt”. Minerii au fost atacați la 5 dimineaţa cu grenade şi bombe lacrimogene.

Ultima mineriadă a ortacilor din Valea Jiului FOTO Mediafax/Dragoș Cristescu
Ultima mineriadă a ortacilor din Valea Jiului FOTO Mediafax/Dragoș Cristescu

Pe 16 februarie 1999, liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a organizat un marș către București, împreună cu 2.500 de ortaci, motivați fiind de decizia Curții Supreme de Justiție care îl condamna la 18 ani de pușcărie pentru mineriada din septembrie 1991.

Cu puțin timp înainte, în ianuarie 1999, la a cincea mineriadă, convoiul ortacilor pornit spre București fusese întrerupt în urma unor negocieri încheiate în favoarea cererilor minerilor.

La a șasea mineriadă, Miron Cozma plănuia parcurgerea întregului traseu, urmărind să dea o lovitură puterii de la acea vreme. Grupurile de mineri s-au urcat în 50 de autobuze în zorii zilei de 16 februarie.

Protestatarii au trecut de primul baraj al forțelor de ordine, aflat în dreptul localității Brădești, județul Dolj. La ora 5 dimineața, marșul a fost oprit de către forțele de ordine la Stoenești, județul Olt. Minerii au fost atacați cu grenade lacrimogene și loviți violent.

Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum și arestat, împreună cu 500 de mineri, la ora 09.00, în aceeași zi.

Liderul minerilor și locotenenții săi au fost capturați, Miron Cozma fiind dus la închisoarea Rahova pentru a-și ispăși pedeapsa.

Fostul lider din Valea Jiului a fost grațiat de președintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite