SUA. Celebrităţi şi politicieni îi aduc omagii judecătoarei Ruth Ginsburg. Bernie Sanders: O „pierdere teribilă” pentru ţară

SUA. Celebrităţi şi politicieni îi aduc omagii judecătoarei Ruth Ginsburg. Bernie Sanders: O „pierdere teribilă” pentru ţară

Omagii aduse de americani pentru Ruth Ginsburg în faţa Curţii Supreme de Justiţie FOTO EPA-EFE

Numeroase celebrităţi, actori, muzicieni şi scriitori, şi oameni politici i-au adus omagii judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, emblematic membru al Curţii Supreme a Statelor Unite, care a murit vineri la vârsta de 87 de ani după o îndelungată luptă cu cancerul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ginsburg, care a fost judecătoare la cea mai înaltă curte de justiţie americană timp de 27 de ani, este cunoscută în special pentru rolul ei de apărător al egalităţii de gen şi al drepturilor femeilor. 

A fost una dintre cele patru femei care au făcut parte din Curtea Supremă de la înfiinţarea acesteia.

Betsy West şi Julie Cohen, regizorii documentarului „RBG” (2018), despre Ginsburg, nominalizat la Oscar, au transmis într-un comunicat: „Ca atât de mulţi americani, suntem loviţi de moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg. Chiar dacă nu ar fi devenit judecător la Curtea Supremă, Ginsburg şi-a câştigat un loc în istorie pentru ce a făcut în vederea câştigării egalităţii pentru femeile americane. Când am întrebat-o în urmă cu câţiva ani cum ar vrea să fie amintită, ea a spus cu modestia-i caracteristică: «Doar ca cineva care a făcut tot ce a putut, cu orice talent limitat pe care l-a avut, pentru a plasa societatea pe direcţia care mi-ar plăcea să fie pentru copiii şi nepoţii mei”.

Hillary Clinton, candidat democrat la alegerile prezidenţiale din 2016, a scris pe Twitter: „Judecătoarea Ginsburg a pavat drumul pentru atât de multe femei, inclusiv pentru mine. Nu va mai fi vreodată alta ca ea. Mulţumesc, RBG”.

Actorul George Takei a subliniat că locul ei nu ar trebui să fie ocupat până ce va fi ales un nou preşedinte. „Modul de a-i onora viaţa şi moştenirea este de a-i respecta ultima dorinţă, aceea de a cere ca locul ei să nu fie ocupat până ce va fi instalat un nou preşedinte Judecătoarea Ruth Bader Ginserg, pentru tot ce ne-aţi dat în aceste decenii, sunt gata să lupt pentru ultima dumneavoastră cerere”.

Senatorul Bernie Sanders a spus că moartea ei este „o pierdere teribilă” pentru ţară. „A fost un apărător extraordinar al justiţiei şi egalităţii de drepturi şi va fi ţinută minte ca unul dintre marii judecători din istoria modernă americană”.

Actriţa Octavia Spencer a scris că „naţiunea deplânge această pierdere din tot sufletul”, iar Zoe Saldana a remarcat că Ginsburg a devenit, la 80 de ani, „o emblemă juridică, culturală, feministă”.

Scriitorul Stephen King a notat: „Odihneşte-te în pace, Ruth Bader Ginsburg. Un gigant. Să ne asigurăm că nu va fi înlocuită de un alt Kavanaugh. Vă rog să votaţi albastru”.

Cântăreaţa Cyndi Lauper şi actriţa Elizabeth Banks şi-au exprimat, de asemenea, regretul privind decesul magistratului, la fel şi directorul Apple, Tim Cook, care a subliniat: „Nu vom putea vreodată rambursa ce ne-a oferit, dar toţi îi putem onora moştenirea lucrând împreună pentru o egalitate reală”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările