VIDEO Prima consecinţă gravă a cazului Snowden: Obama anulează întâlnirea cu Putin

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, şi-a anulat întrevederea cu Vladimir Putin

Preşedintele Barack Obama a decis să anuleze întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin prevăzut la începutul lui septembrie, la Moscova, o decizie spectaculoasă justificată miercuri de Casa Albă prin lipsa de „progrese" în relaţiile ruso-americane, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„După o examinare aprofundată (...), am ajuns la concluzia că relaţiile bilaterale cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese recente pentru ca să aibă loc un summit americano-rus la începutul lui septembrie", a declarat un purtător de cuvânt al lui Obama într-un comunicat care menţionează cazul Snowden.

În plus, „decizia dezamăgitoare a Rusiei de a-i acorda azil temporar lui Edward Snowden a fost, de asemenea, un element pe care l-am luat în considerare în evaluarea situaţiei relaţiilor noastre", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Participarea lui Obama la summitul G20 de la Sankt Petersburg nu este pusă în discuţie, potrivit Casei Albe, care a confirmat totodată, în urma unui anunţ al Stockholmului în acest sens, faptul că preşedintele va efectua o vizită oficială în Suedia, dup care va merge în fosta capitală imperială rusă.
Decizia americană, care riscă să provoace furia Moscovei, intervine la o zi după ce Obama a reproşat Rusiei că revine, uneori, la o „mentalitate din Războiul Rece".

„Ceea ce le spun în permanenţă (unor oficiali ruşi), ceea ce îi spun preşedintelui (rus Vladimir) Putin este că acesta este trecutul şi că trebuie să ne gândim la viitor. Şi (că) nu există un motiv pentru ca să nu putem să fim în măsură să cooperăm mai eficient decât o facem", a declarat Obama într-o emisiune de divertisment a lui Jay Leno, marţi seara.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: