Preşedinţii americani bolnavi în timpul mandatului: vindecări miraculoase, intervenţii chirurgicale secrete, decese misterioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea infectării lui Donald Trump cu noul coronavirus a provocat o undă de şoc în Statele Unite. Însă miliardarul newyorkez nu este primul preşedinte american contaminat pe timp de pandemie şi afectat de boală în perioada exercitării mandatului. Unii preşedinţi americani au trecut cu bine peste problemele de sănătate şi au trăit mult timp după plecarea de la Casa Albă, în timp ce alţii au murit lăsând după ei numeroase întrebări fără răspunsuri.

Momentul de cumpănă al lui George Washington

În 1790, primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington (22 februarie 1732 - 14 decembrie 1799), a căpătat o gripă care a evoluat rapid într-o pneumonie ce a pus în pericol nu doar viaţa sa, ci şi soarta tinerei naţiuni americane. Străzile din apropierea reşedinţei prezidenţiale, la acea vreme situată la New York, capitala Statelor Unite între 1785 şi 1790, au fost închise circulaţiei şi presărate cu fân pentru a împiedica producerea zgomotului şi a facilita odihna preşedintelui. George Washington a trecut peste cumpănă şi a îndeplinit două mandate.

George Washington FOTO britannica.com

George Washington FOTO britannica.com; Două mandate consecutive: 30 aprilie 1789 - 3 martie 1797

Pneumonia fatală a lui William H. Harrison

William H. Harrison (9 februarie 1773 - 4 aprilie 1841) nu a avut parte de şansa lui George Washington. Răpus la pat pe 26 martie 1841 de o răceală care s-a transformat rapid în pneumonie şi pleurezie, cel de-al nouălea preşedinte american nu s-a mai ridicat. A murit după nouă zile de luptă cu boala, în pofida tuturor eforturilor depuse de medici. Este preşedintele american cu cel mai scurt mandat - 32 de zile - şi primul decedat în timpul exercitării funcţiei.

William H. Harrison FOTO history.com

William H. Harrison FOTO history.com; Mandat neîncheiat: 4 martie - 4 aprilie 1841

Indigestia misterioasă a lui Zachary Taylor

La 4 iulie 1850, Zachary Taylor (24 noiembrie 1784 - 9 iulie 1850) a participat la o strângere de fonduri pentru Washington Monument, aflat pe atunci în construcţie. Cu această ocazie, a mâncat cireşe, mere şi fructe de pădure, toate însoţite abundent de îngheţată şi apă. Nu a mai plecat pe picioarele lui de la eveniment. A simţit crampe şi dureri abdominale, iar cinci zile mai târziu s-a stins din viaţă. Cauza decesului său nu a fost stabilită nici până astăzi. Teza otrăvirii, vehiculată mult timp, este respinsă de istorici. Medicul său a evocat o tulburare digestivă. Este al doilea preşedinte american decedat în timpul mandatului.

Zachary Taylor FOTO history.com

Zachary Taylor FOTO history.com; Mandat neîncheiat: 4 martie 1849 - 9 iulie 1850

Operaţia secretă a lui Grover Cleveland

În 1893, la câteva luni după începutul celui de-al doilea mandat la conducerea Statelor Unite, Grover Cleveland (18 martie 1837 - 24 iunie 1908) a fost protagonistul unei operaţiuni demne de un film de spionaj pentru a-şi ascunde cancerul de opinia publică. Aflând de tumoarea sa, singurul preşedinte american cu două mandate neconsecutive a decis să păstreze informaţia doar pentru el şi anturajul său. Se temea de bulversarea Wall Street-ului într-o perioadă în care Statele Unite şi aşa traversau o gravă criză economică. Prin urmare, a anunţat că pleacă la pescuit pe mare, dar în realitate a fost supus unei intervenţii chirurgicale într-o sală de operaţie amenajată special într-un iaht. Sechelele operaţiei le-a ascuns apoi cu ajutorul mustăţii.

Grover Cleveland FOTO britannica.com

Grover Cleveland FOTO britannica.com; Două mandate: 4 martie 1885 - 4 martie 1889, respectiv 4 martie 1893 - 4 martie 1897

Woodrow Wilson a supravieţuit gripei spaniole

Primul preşedinte american infectat pe timp de pandemie este Woodrow Wilson (28 decembrie 1856 - 3 februarie 1924), care s-a îmbolnăvit acum mai bine de o sută de ani de gripă spaniolă. Liderul american din timpul Primului Război Mondial a contractat virusul gripei spaniole în aprilie 1919, pe când se afla la Paris pentru negocierea păcii. El s-a întâlnit în capitala Franţei şi cu regina Maria a României, la 10 şi la 11 aprilie. În acele zile, preşedintele american a simţit tuse, febră, oboseală şi confuzie. „Este grav bolnav”, nota medicul său. Totuşi, informaţia a fost ţinută ascunsă, la fel ca în cazul tumorii lui Grover Cleveland. Un rol important în acest sens l-a avut soţia sa, Edith, care punea dispariţia preşedintelui pe seama faptului că se resimţea ca urmare a muncii îndelungate şi intense.

După ce a învins lupta cu gripa spaniolă, considerată, cu peste 17 milioane de morţi, cea mai letală pandemie din istoria omenirii după Moartea Neagră din secolul XIV, preşedintele Wilson a suferit în octombrie 1919 un atac cerebral. Şi de această dată boala a fost ţinută în secret, în timp ce Edith Wilson a asigurat din umbră îndeplinirea celui de-al doilea mandat până la capăt.

Woodrow si Edith Wilson FOTO Getty Images

Woodrow si Edith Wilson FOTO Getty Images; Două mandate consecutive: 4 martie 1913 - 4 martie 1921

Moartea surprinzătoare a lui Warren Harding

După o călătorie în Alaska în iunie - iulie 1923, efectuată în scopul de a-şi îmbunătăţi imaginea şifonată de numeroase scandaluri, cel de-al 29-lea preşedinte american a constatat în timpul unei opriri la întoarcerea spre casă că se confruntă cu o pneumonie. Epuizat, a murit la 2 august în Palace Hotel de la San Francisco. Plecând de la climatul politic tulbure existent la acea vreme, unele voci au susţinut că preşedintele a fost otrăvit. Teza este dezbătută şi astăzi, dar fără dovezi palpabile. Cert este că soţia sa a refuzat efectuarea autopsiei, iar medicii militari au emis mai multe diagnostice: congestie cerebrală, intoxicaţie alimentară şi atac de cord.

Warren Harding FOTO Getty Images

Warren Harding FOTO Getty Images; Mandat: 4 martie 1921 - 2 august 1923

Hemoragia lui Franklin Delano Roosevelt

Franklin D. Roosevelt (30 ianurie 1882 - 12 aprilie 1945) este singurul preşedinte american ales de patru ori, la 8 noiembrie 1932, respectiv 3 noiembrie 1936, 4 noiembrie 1940 şi 7 noiembrie 1944. A condus o ţară greu încercată de criză şi a fost unul dintre principalii actori diplomatici ai celui de-al Doilea Război Mondial.  La 12 aprilie, în timp ce armata americană ataca pe teritoriul german, preşedintele Roosevelt se prăbuşea acuzând o violentă durere de cap. A murit în după-amiaza acelei zile, din cauza unei hemoragii cerebrale masive.

Franklin Delano Roosevelt FOTO Getty Images; Patru mandate consecutive: 4 martie 1933 - 12 aprilie 1945

Franklin Delano Roosevelt FOTO Getty Images

Dwight D. Eisenhower, victima unui accident vascular cerebral

General de cinci stele, Dwight D. Eisenhower (14 octombrie 1890 - 28 martie 1969) a fost cel de-al 34-lea preşedinte al Statelor Unite. De-a lungul celor două mandate, nu a avut probleme doar cu contenirea Uniunii Sovietice, ci şi cu inima. S-a confruntat cu două insuficienţe cardiace: în 1955 şi 1957. Tot în 1957, a suferit un accident vascular cerebral în mijlocul unei şedinţe la Casa Albă, care l-a lăsat parţial afazic.

Imagine indisponibilă

Dwight D. Eisenhower, fost comandant în cel de-al Doilea Război Mondial FOTO Arhivă; Două mandate consecutive: 20 ianuarie 1953 - 20 ianuarie 1961

Ronald Reagan, activ la opt ore după o operaţie de cancer de colon

La începutul preşedinţiei sale, Ronald Reagan (6 februarie 1911 - 5 iunie 2004) a început să poarte în privat un aparat auditiv la urechea dreaptă. Ulterior şi-a mai pus unul la urechea stângă. Din 1983, nu le-a mai scos când apărea în public.

La 13 iulie 1985, a delegat puterile vicepreşedintelui George H.W. Bush şi s-a lăsat pe mâna medicilor de la Spitalul Naval Bethesda pentru extirparea unor polipi canceroşi din colon. Operaţia a durat trei ore, iar în altele cinci Reagan şi-a reluat activitatea de preşedinte. Până la sfârşitul mandatului, a fost supus la alte trei operaţii de eliminare a unor celule canceroase. Şi-a dorit o viaţă post-prezidenţială activă, dar s-a îmbolnăvit de Alzheimer. A apărut în public pentru ultima oară la funeraliile fostului preşedinte Richard Nixon, decedat la 22 aprilie 1994.

Imagine indisponibilă

Ronald Reagan, celebrând alături de soţia sa Nancy FOTO Arhivă; Două mandate: 20 ianuarie 1981 - 20 ianuarie 1989

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite