Pandemia Covid-19. Preşedintele Donald Trump le ordonă producătorilor de carne să-şi menţină activitatea, pe fondul temerii de penurie alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abator al companiei Tyson Foods
Abator al companiei Tyson Foods

Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi un ordin executiv prin care le cere producătorilor de carne din SUA să-şi menţină activitatea, pe fondul temerilor de penurii cauzate de pandemia de coronavirus, a anunţat Casa Albă, citată de AFP.

„Preşedintele Trump semnează un ordin executiv care îi dă competenţa de a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu produse precum carne de vită, porc şi pasăre pentru americani”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Donald Trump a invocat „Defense Production Act” pentru a clasa acest sector ca fiind crucial în grava criză economică pe care o traversează SUA.

Guvernul federal se va angaja la rândul său să furnizeze echipamente de protecţie pentru angajaţii din sector.

Închiderea de abatoare se multiplică în SUA din cauza contaminării salariaţilor, alimentând îngrijorări cu privire la lanţul de aprovizionare.

Gigantul american al cărnii Tyson Foods a anunţat joi închiderea temporară a unui alt abator din cauza COVID-19, iar concurentul său JBS USA a anunţat cu câteva zile înainte închiderea unui abator în care se sacrificau zilnic 20.000 de porci în Minnesota şi apoi a unui alt abator de bovine în Colorado.

Sindicatul care îi reprezintă pe angajaţii din sectorul agro-alimentar american UFCW a cerut marţi ca ordinul prezidenţial să fie însoţit de măsuri pentru sporirea numărului de testări pentru COVID-19 şi pentru distanţarea socială în fabrici.

„Realitatea este că aceşti lucrători îşi pun viaţa în pericol în fiecare zi pentru a asigura hrană ţării noastre în timpul acestei epidemii ucigaşe”, a subliniat preşedintele sindicatului, Marc Perrone.

Potrivit acestuia din urmă, cel puţin 20 de angajaţi din acest sector economic au murit de coronavirus şi alţi peste 5.000 au fost spitalizaţi sau au prezentat simptome.

Cu situaţii dramatice se confruntă şi crescătprii de animale şi păsări. După ce pandemia a lovit industria cărnii, fermierul din Iowa Al Van Beek a luat o decizie grea: a ordonat angajaţilor să facă injecţii scroafelor gestante, pentru a le determina să avorteze purceluşii, relatează Reuters.

Tyson Foods

Van Beek şi alţi fermieri spun că sunt obligaţi să îşi decimeze efectivele pentru că nu mai au spaţiu pentru a le adăposti sau bani pentru a le hrăni. Purceii lui Van Beek sunt victimele unei crize extinse din industria alimentară, care a început cu închiderea restaurantelor - rupând lanţurile de aprovizionare, umplând spaţiile de depozitare şi obligându-i pe fermieri şi procesatori să distrugă totul, de la lapte la salată verde şi la animale.

Milioane de porci, pui şi bovine vor fi eutanasiaţi din cauza închiderilor de abatoare, limitând aprovizionarea magazinelor, a declarat John Tyson, preşedintele principalului furnizor de carne din SUA, Tyson Foods.

Carnea de porc a fost lovită cel mai greu, producţia zilnică fiind redusă cu aproximativ o treime. Spre deosebire de bovine, care pot fi adăpostite afară, pe păşuni, porcii din SUA sunt îngrăşaţi pentru sacrificare în clădiri cu temperatură controlată. Dacă sunt adăpostiţi prea mult timp, pot deveni prea mari şi se pot răni. Halele trebuiesc golite, trimiţând porcii adulţi la sacrificare înainte de sosirea purceilor noi.

În Minnesota, fermierii Kerry şi Barb Mergen au suferit din plin când un echipaj de la Daybreak Foods Inc a sosit cu rezervoare de dioxid de carbon pentru a eutanasia 61.000 de găini ouătoare, la începutul acestei luni.

Daybreak Foods, cu sediul în Lake Mills, Wisconsin, furnizează ouă restaurantelor şi companiilor de servicii alimentare. Compania, care deţine păsările, plăteşte fermierilor Mergen pentru a-i hrăni şi îngriji. Şoferii încarcă în mod normal ouăle în camioane şi le transportă la o uzină din Big Lake, Minnesota, care le pregăteşte pentru restaurante şi companiile de servicii alimentare. Însă operatorul uzinei, Cargill, a declarat că a oprit instalaţia, deoarece pandemia a redus cererea.

Daybreak Foods, care are aproximativ 14,5 milioane de găini în ferme administrate de antreprenori, încearcă să schimbe modul de livrarre să trimită ouăle magazinelor alimentare, a declarat William Rehm, directorul executiv. Dar cartoanele pentru ouă nu se găsesc, iar compania trebuie să controleze dimensiunile fiecărui ou, a spus el.

În Iowa, fermierul Dean Meyer a declarat că face parte dintr-un grup de nouă producători care eutanasiază aproximativ 125 de purcei pe săptămână. Ei vor continua să eutanasieze animalele până când situaţia se va normaliza, şi ar putea creşte numărul de porci ucişi în fiecare săptămână, a spus el. Corpurile vor deveni îngrăşăminte.

Fermierii vorbesc cu jumătate de gură despre uciderea animalelor sau despre îngroparea culturilor, de teama mâniei publice. Doi producători de lapte din Wisconsin, obligaţi să arunce lapte de către clienţii lor, au declarat pentru Reuters că au primit recent ameninţări cu moartea.

„Ei spun:„ Cum îndrăzneşti să arunci mâncarea atunci când atât de mulţi oameni sunt flămânzi?”, a spus un fermier. „Nu ştiu cum funcţionează lucrurile. Şi asta mă îmbolnăveşte. ”

Chiar dacă preţurile la animale şi culturi scad, preţurile pentru carne şi ouă la magazinele alimentare sunt în creştere. Preţul mediu cu amănuntul al ouălor a crescut cu aproape 40% în săptămâna încheiată pe 18 aprilie, comparativ cu un an mai devreme, potrivit datelor Nielsen. Preţurile medii pentru puiul proaspet cu amănuntul au crescut cu 5,4%, în timp ce carnea de vită a crescut cu 5,8%, iar carnea de porc a crescut cu 6,6%.

Un pachet de ajutoare anunţat recent, de 19 miliarde de dolari, pentru fermieri, nu va plăti pentru animalele care sunt sacrificate, potrivit American Farm Bureau Federation. USDA a declarat că programul de plată este în curs de dezvoltare şi a primit mai multe cereri de asistenţă decât are bani pentru a face faţă, potrivit Reuters.

.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite