Kissinger, despre viitoarele relaţii SUA-China: Fără cooperare, „lumea va aluneca spre o catastrofă comparabilă Primului Război Mondial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a declarat la Forumul Noua Economie Bloomberg că viitoare administraţie Biden trebuie să regăsească baze ale cooperării SUA-China pentru a evita o criză care să escaladeze într-un conflict militar „mai dificil de controlat” având în vedere tehnologiile militare disponibile azi.

„Dacă nu va exista o bază pentru anumite acţiuni de cooperare, lumea va aluneca spre o catastrofă comparabilă Primului Război Mondial”, a avertizat fostul diplomat de 97 de ani, care în 1972 a deschis calea unei vizite istorice în China în timpul mandatului preşedintelui american Richard Nixon, scrie Bloomberg.

„America şi China merg tot mai rapid într-o direcţie a confruntării, iar diplomaţia lor e condusă pe un ton tot mai puternic conflictual”, a spus Kissinger într-un interviu pentru Bloomberg News.

„Trump are o metodă mai combativă de negociere care poate fi aplicată indefinit”, a spus Kissinger explicând că la începutul mandatului său, preşedintelui american „era important să evidenţieze îngrijorările profunde ale americanilor cu privire la evoluţia neechilibrată a economiei lumii . Cred că era important să sublinieze asta. Dar pe parcurs aş fi preferat o abordare mai diferenţiată”.

Erodarea rapidă a legăturilor dintre cele două ţări în acest an arată că SUA şi China se apropie de pragul unui nou Război Rece, a precizat Kissinger, adăugând că cele două „ar trebui să cadă de acord că indiferent ce alte conflicte s-ar mai crea între ele, nu vor recurge la conflict militar”.

Potrivit lui Kissinger, SUA şi China ar trebui să formeze „un sistem instituţional prin care un lider de încredere al preşedintelui nostru şi unul chinez de încredere pentru preşedintele XI sunt desemnaţi să rămână mereu în legătură în numele şefilor de stat”.

În campania sa pentru alegerile democrate primare, Joe Biden, care are o experienţă îndelungată în privinţa relaţiilor dintre China şi SUA, a adoptat un ton mai dur relativ la China criticând atât politicile asertive în regiunea Mării Chinei de Sud, cât şi problemele legate de drepturile omului.

„Desigur că există diferenţe în chestiunea drepturilor omului”, a răspuns Kissinger întrebat despre cum ar putea acţiona China pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA.

„Este important ca fiecare dintre părţi să înţeleagă ariile sensibile ale celeilalte. Nu trebuie în mod necesar să rezolve problema, ci să o atenueze până în punctul în care să mai fie posibile avansări”.

Într-un discurs săptămâna trecută preşedintele chinez a făcut apel la întărirea cooperării între ţări şi evitare a conflictului. El l-a felicitat pe Biden pentru câştigarea alegerilor din SUA tot săptămâna trecută, la câteva zile după proiecţiile în acest sens ale televiziunilor americane.

„SUA şi China nu s-au mai confruntat cu ţări de mărimi aproximativ egale între ele. E prima experienţă de acest fel. Trebuie să evităm transformarea sa în conflict sperând că va duce la unele întreprinderi cooperative”.

În privinţa unor propuneri ale lui Biden legate de China, în special ideea unei coaliţii a democraţiilor, Kissinger a avertizat: „Părerea mea e că democraţiile trebuie să coopereze indiferent ce le permit sau dictează convingerile. O coaliţie îndreptată asupra unei ţări nu este o mişcare înţeleaptă, dar o coaliţie de prevenţie a unor ameninţări este necesară oriunde se impune”.

„Americanii au avut o istorie de succes relativ neîntrerupt. Chinezii în schimb au o lungă istorie de crize repetate. America a avut norocul de a fi liberă de pericole imediate. Chinezii au fost în general înconjuraţi de ţări care au avut planuri ascunse legate de unitatea lor”.

Cât despre Europa, continentul ar putea să se fie prins la mijloc între SUA şi Eurasia, a spus Kissinger.

„Europa a fost o ancoră în politica externă americană pe toată perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. Întrebarea care se pune acum este dacă în evoluţia relaţiilor cu alte părţi ale lumii, vor încerca să joace un rol complet autonom”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite