Cum au pus mâna americanii pe un important agent al Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri rus Vladislav Kliuşin
Omul de afaceri rus Vladislav Kliuşin

Vladislav Kliuşin a fost extrădat din Elveţia în SUA pe 18 decembrie 2020 şi este considerată o mare captură a SUA. Kliuşin nu era doar un om de afaceri acuzat de fraudă fiscală, ci ar putea fi o „mină de aur“ pentru serviciile secrete americane.

Un om de afaceri rus care a apărut într-un tribunal american, luni, 3 decembrie, într-un caz de fraudă cu valori mobiliare, ar putea fi un informator valoros pentru eforturile SUA de a aduna mai multe informaţii despre ingerinţele ruseşti în alegerile din 2016, precum şi despre alte operaţiuni de spionaj, potrivit mai multor oficiali americani, citaţi de CNN.

  

Foşti oficiali ai Departamentului de Justiţie şi Securitate Naţională spun că legăturile dintre firma de securitate cibernetică a lui Vladislav Kliuşin,  cu sediul în Moscova şi guvernul rus şi chiar legăturile personale dintre afacerist şi un fost ofiţer GRU vor fi, cel mai probabil, de mare interes pentru agenţiile americane.

Omul rus de afaceri a participat prin videoconferinţă la o audiere într-un tribunal din  Massachusetts, însă procedurile au fost amânate pentru miercuri, 5 ianuarie, la solicitarea avocatului lui  Kliuşin.

Procurorii americani i-au acuzat pe Kliuşin şi pe alţi patru bărbaţi ruşi de un plan complex care implica spargerea unor companii pe care Tesla şi alte firme le foloseau ca să depună rapoarte la Comisia pentru valori mobiliare şi burse.

Extrădat din Elveţia

Vladislav Kliuşin a fost extrădat din Elveţia în SUA pe 18 decembrie 2020 şi este considerată o mare captură a SUA. Kliuşin nu era doar un om de afaceri acuzat de fraudă fiscală, ci şi un om infiltrat de Kremlin. A condus o companie de securitate cibernetică care lucrează cu eşaloanele de vârf ale guvernului rus. Cu doar 18 luni mai devreme, el primise o medalie de onoare de la preşedintele rus Vladimir Putin. Foşti oficiali din Justiţie şi Securitate Internă au declarat că activitatea firmei lui Kliuşin cu sediul la Moscova şi presupusa relaţie a lui cu un fost ofiţer de informaţii militare ruse din GRU va fi probabil de mare interes pentru agenţii americani de de informaţii, notează CNN.

Firma sa de IT, M-13, a lucrat pentru preşedinţia, guvernul şi ministerele Rusiei, potrivit rechizitoriului . Printre subalternii săi se numără un fost oficial al serviciilor de informaţii militare pe nume Ivan Ermakov, care este acuzat alături de Kliuşin în rechizitoriu. Eermakov este, de asemenea, inculpat într-un rechizitoriu din 2018 al echipei consilierului special al SUA Robert Mueller, care îl acuză pe el şi pe alţi 11 ruşi de piratare în sistemele informatice ale democraţilor. Acest caz nu a fost încă rezolvat, deoarece inculpaţii săi rămân în afara SUA, dar procurorii ar putea urmări şi extinde acel caz dacă vor apărea noi informaţii.

Anchetatorii speră ca Kliuşin să coopereze

Totuşi, cel mai important aspect, au spus sursele citate, dacă alege să coopereze, le-ar putea oferi americanilor cea mai apropiată viziune de până acum asupra presupuselor tentative ale Rusiei de influenţare a alegerilor prezidenţiale din 2016 din SUA.Serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că Kliuşin, în vârstă de 41 de ani, are acces la documente referitoare la o campanie rusă de spargere a serverelor Partidului Democrat în timpul alegerilor din SUA din 2016. Aceste documente, spun sursele, stabilesc că hacking-ul a fost condus de o echipă din cadrul serviciilor de informaţii militare ruse GRU, pe care companiile de securitate cibernetică din SUA au numit-o „Fancy Bear” sau APT28. O astfel de informaţie ar oferi SUA pentru prima dată dovezi detaliate ale presupuselor eforturi ruseşti de a influenţa alegerile, potrivit surselor Bloomberg.

Lovitură pentru Moscova

Kluşin ar fi fost abordat de agenţiile de spionaj din SUA şi Marea Britanie cu doi ani înainte de plecarea sa din Rusia şi a primit niveluri sporite de securitate în Elveţia. De asemenea, a ratat o ultimă şansă de a face apel la extrădarea sa, o omisiune care a derutat mulţi observatori de la Moscova. Transferul său în SUA reprezintă o lovitură dură pentru serviciile de informaţii de la Kremlin, au spus mai multe persoane pentru Bloomberg, şi ar fi şi mai năucitoare dacă magnatul decide să solicite clemenţă din partea procurorilor americani, furnizând informaţii despre mecanismele de funcţionare ale puterii ruse. Trei dintre sursele consultate de Bloomberg au declarat că că ei consideră că Kliuşin are acces la înregistrările secrete ale altor operaţiuni GRU la nivel înalt din străinătate.

Cazul lui Klyuşin este doar cel mai recent dintr-o serie investigată de SUA, care ar putea scoate la iveală conexiuni cu acţiuni ale Rusiei care vizează interese ale Americii.

Christopher Krebs, fost şef al  Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, a catalogat arestarea şi inculparea lui Klyuşin drept o „mină de aur” pentru serviciile secrete americane pentru că ar putea duce la detalii despre operaţiunile GRU împotriva SUA şi a aliaţilor săi. „Este o realizare mare din mai multe motive: dacă cedează, ar putea să confirme informaţiile comunităţii de informaţii despre eforturile ruseşti de amestec în alegerile din 2016”, a declarat Krebs pentru CNN.

Chiar dacă Klyuşin nu va coopera, o condamnare pentru acuzaţii de fraudă cu valori mobiliare ar putea „transmite un semnal puternic altora ca el, că nu au prea multă libertate de mişcare în afara Rusiei”, consideră Krebs.

Oliver Ciric, un avocat din Kliuşin din Elveţia, a declarat pentru CNN într-un e-mail că clientul său neagă acuzaţiile de fraudă a valorilor mobiliare din SUA şi alte acuzaţii din SUA şi „intenţionează să folosească toate remediile. disponibilă pentru a-i asigura apărarea”.

Ciric a spus că oficialii serviciilor de informaţii americane au încercat să-l recruteze pe Klyushin în sudul Franţei în 2019, iar serviciile de informaţii britanice au făcut acelaşi lucru în Edinburgh, Scoţia, în 2020. Ciric a refuzat să ofere detalii despre incidente. 

Kliuşin a fost arestat în Elveţia în martie 2021 în timp ce se afla într-o vacanţă la schi cu această familie, potrivit lui Ciric. Klyushin a fost extrădat în Statele Unite luna trecută, unde acum se confruntă cu acuzaţii de hacking şi fraudă a valorilor mobiliare din cauza presupusului său rol în schema de mai multe milioane de dolari între 2018 şi 2020.

Procurorii americani îi acuză pe Kliuşin, Ermakov şi co-conspiratorii lor că folosesc accesul la înregistrările financiare nepublice pentru a câştiga zeci de milioane de dolari în tranzacţii cu acţiuni.

Ermakov a lucrat la compania lui Klyushin, M-13, care pretinde că oferă „soluţii IT administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse”, printre alte agenţii guvernamentale, potrivit site-ului său.

Kliuşin i-a scris lui Ermakov, pe care Ministerul Justiţiei îl descrie ca un fost ofiţer GRU, în mai 2019, descriind profitul de aproape 1 milion de dolari pe care schema l-a generat pentru un cont în ultimele şapte luni, potrivit rechizitoriului american.

Ermakov nu a putut fi contactat pentru comentarii. M-13 nu a răspuns la cererea de comentarii a CNN. Ciric a declarat anterior pentru CNN că rechizitoriul şi extrădarea din Statele Unite au fost „false” şi a susţinut că „motivul real” pentru arestarea şi extrădarea lui Kliuşin „se referă la natura muncii sale. şi contactele sale în cadrul guvernului rus”.

Kellen Dwyer, un fost procuror general adjunct al SUA, a spus că Kliuşin arăta ca o ţintă naturală pentru anchetatorii americani.

„Rusia luptă împotriva extrădării infractorilor cibernetici la nivel înalt din mai multe motive, inclusiv faptul că nu doreşte ca Statele Unite să aibă acces la oameni care o pot ajuta să înţeleagă mai bine relaţia dintre serviciile de informaţii ruse şi infractorii cibernetici.” a spus Dwyer, acum partener de securitate cibernetică la firma de avocatură Alston & Bird.

Holden Triplett, un fost oficial de rang înalt al FBI, a declarat că arestarea lui Kliuşin ar putea pune în pericol orice activitate de informaţii ruse despre care Kliuşin sau compania sa aveau cunoştinţă.

„Când cineva ca acest om este arestat, orice operaţiune devine imediat suspectă din perspectiva contraspionajului”, a spus Triplett pentru CNN. „Tot ceea ce au atins este acum sub microscop.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite