Comisia „6 ianuarie” va ancheta demersurile lui Donald Trump de a sechestra maşinile de vot după ce a pierdut alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
donald trump

Comisia Specială din cadrul Camerei Reprezentanţilor însărcinată cu anchetarea asaltului de la Capitoliu a anunţat marţi că investighează documente şi demersuri ale fostului preşedinte american Donald Trump de a sechestra maşinile de vot după alegerile din 2020.

Comisia specială de anchetă privind asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie investighează rolul lui Trump în planuri de a sechestra sistemele electronice de vot după alegerile prezidenţiale din 2020, inclusiv un draft de decret prezidenţial în acest sens.

Democraţii vor să afle până unde a mers Trump în a folosi aparatul guvernului federal pentru scopul său de a răsturna rezultatul alegerilor pe care le consideră fraudate din cauza votului prin corespondenţă şi a sistemelor electronice de numărare a buletinelor.

NYT citează trei surse anonime familiare cu eforturile lui Trump potrivit cărora fostul preşedinte american i-a solicitat avocatului său personal Rudy Giuliani să ia legătura cu Departamentul de Securitate Internă şi să afle dacă poate sechestra maşinile de vot în statele cheie unde a pierdut alegerile.

Comisia de anchetă a obţinut o ciornă a unei propuneri de ordin executiv întocmită de apropiaţi ai lui Trump în decembrie 2020

„Cu începere imediată, Secretarul Apărării are obligaţia de a sechestra, aduna, păstra şi analiza toate maşinile, toate echipamentele şi toate informaţiile stocate electronic” referitoare la alegeri, se arată proiectul de trei pagini redactat în numele preşedintelui Donald Trump, dar niciodată semnat, a dezvăluit Politico la sfârşitul lunii ianuarie, preluat de Agerpres.

Decretul, datat 16 decembrie 2020, prevedea şi numirea unui procuror special însărcinat să depună plângere pentru orice acuzaţii de fraudă decurgând din sechestru, potrivit AFP.

Comisia, denumită ”6 ianuarie” a primit şi unele documente rupte de Donald Trump şi  lipite apoi de oficiali.

Potrivit WP, aceste documente fac parte dintre cele peste 700 de pagini trimise de către Arhivele Naţionale Comisiei parlamentare care încearcă să facă lumină cu privire la responsabilitatea lui Donald Trump în atacul de la Congres al susţinătorilor săi, la 6 ianuarie 2021.

Între acestea se află, între altele, liste cu numele persoanelor care l-au vizitat pe fostul preşedinte american sau care l-au sunat la 6 ianuarie 2021, dar şi notiţe luate în cursul acestor discuţii.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite