Cum a reușit Rusia să avanseze la Harkov, în pofida avertismentelor asupra pregătirii unui atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul transfrontalier al Rusiei, la nord și nord-vest de Harkov, a fost semnalat de Moscova, prezis de serviciile secrete occidentale și anticipat de Ucraina. Faptul că forțele rusești au reușit să avanseze circa opt kilometri în mai multe locuri în cinci zile ridică serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea Kievului de a se apăra, se arată într-o analiză realizată de The Guardian.

image

Intenția Rusiei de a crea „o zonă sanitară” de-a lungul frontierei pe teritoriul Ucrainei a fost semnalată de Vladimir Putin încă din martie. O lună mai târziu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov sublinia că Harkovul are un „rol important” într-o astfel de strategie, în timp ce regiunea resimțea încă efectele bombardamentelor care au scos din funcțiune două centrale electrice la 22 martie.

În același timp, armata Moscovei își forma în regiunea rusă Belgorod noua grupare de forțe din nord, ale cărei efective erau estimate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) la 30.000 de oameni. Săptămâna trecută, cu două zile înainte de asaltul din zori, guvernatorul regional din Harkov spunea că a fost observată o concentrare de forțe.

O sursă a dezvăluit că serviciile militare de informații din Marea Britanie au transmis la rândul lor un avertisment conducerii Ucrainei. Așadar, atunci când, la ora 5 dimineața, vinerea trecută, un număr între 5.000 și 10.000 de soldați ruși au trecut granița în două puncte cheie, ar fi fost de așteptat ca atacul să fie respins cu promptitudine.

În realitate, liniile defensive ale Ucrainei au fost fie subțiri, fie au lipsit cu totul. La Vovceansk, situat la mai puțin de 65 km nord-vest de Harkov, „prima linie de fortificații și mine pur și simplu nu exista”, a scris duminică comandantul ucrainean Denis Iaroslavski, în timp ce un veteran ucrainean cu contacte în regiune a afirmat că „pur și simplu unitățile nu erau pregătite să lupte”, iar apărările „nu erau poziționate corespunzător”.

În câteva zile, încleștările au ajuns până la Vovceansk și satele de la nord de Lipți, la puțin peste 30 de kilometri de cel de-al doilea oraș al Ucrainei, unde locuiesc 1,3 milioane de oameni. E posibil ca unul dintre obiectivele pe termen scurt ale invadatorilor să fi fost să se apropie suficient pentru a aduce orașul Harkov în raza de acțiune a artileriei rusești.

De ce au fost rușii capabili să avanseze rapid

Inversarea rapidă a situației într-o zonă considerată anterior liniștită este cel mai recent eșec pentru Ucraina. Până acum în acest an, Rusia crescut continuu mărimea forței sale de invazie,  la 510.000 de oameni, și a exploatat deficitul de apărare antiaeriană, precum și lipsa de muniții pentru a captura Avdiivka în februarie și a lua în stăpânire un cap de pod la nord-vest de aceasta în aprilie. După care, în mai a început să amenințe regiunea Harkov în speranța de a insufla panică în populație și a o determina să plece.

Încă din martie, potrivit Mariei Avdeeva, expert ucrainean în domeniul securității, Rusia s-a angajat într-un flux susținut de propagandă online în scopul de a crea neliniște printre locuitorii din Harkov, dar și din regiunea cu același nume. În aprilie, postări de pe canalele pro-ruse de Telegram îi îndemna pe aceștia, ca și pe cei din regiunea vecină Sumî, „să se pregătească pentru operațiuni de luptă în zonele construite”; în plus, au circulat mesaje cu planuri false de evacuare care îi încurajau pe locuitorii orașului să fugă spre vest și sud.

Dificultățile militare ale Ucrainei au fost cauzate parțial de pauza de patru luni în ceea ce privește livrările de arme din partea SUA - încheiată luna trecută, când un pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari a trecut de Congres - și de dificultatea țărilor europene de a accelera ritmul producției de arme înainte de sfârșitul anului 2024. În același timp, Ucraina, în inferioritate numerică pe câmpul de luptă, se luptă să recruteze oameni, după ce a și diminuat  vârsta minimă de înrolare de la 27 la 25 de ani.

Deficiențele artileriei ucrainene, precum și absența mijloacelor de apărare împotriva rachetelor balistice și a bombelor cu planare cu rază lungă de acțiune au fost observate în detaliu în ultimele săptămâni. Pe de altă parte, Jack Watling, expert în războiul terestru la centrul de cercetare Royal United Services Institute, a apreciat că, totodată, Rusia a depășit, de asemenea, limitările armatei sale insuficient antrenate și a început „să își completeze avantajele” cu muniții.

În asemenea grad e diminuată apărarea cu rachete sol-aer a frontului ucrainean, încât aceasta se concentrează pe descurajarea avioanelor rusești de a trece linia frontului. Însă aceste apărări nu mai sunt capabile să doboare dronele de recunoaștere Orlan-10, care în prezent „zboară de rutină atât deasupra Harkovului, cât și a Zaporojiei”, și care „detectează și distrug cu mai multă precizie țintele din spatele liniilor de front”, a arătat Watling într-o analiză recentă.

Rusia bombardează orașul Harkov încă de la sfârșitul lunii martie cu bombe aeriene ghidate lansate din aer. În cel mai recent atac, marți, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a anunțat că patru persoane au fost rănite după ce bombele au lovit nordul orașului. Ulterior în cursul zilei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut de urgență secretarului de stat american Antony Blinken două baterii de apărare aeriană Patriot care să ajute Kievul să apere  regiunea Harkov.

O zonă dificil de apărat

Analiștii militari subliniază că există anumite motive pentru care ucrainenii nu s-au putut apăra eficient. Zona ocupată peste graniță reprezintă o zonă gri slab populată, care a fost extrem de greu de apărat deoarece Ucraina are interdicția de folosi arme americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.

„Este sinucigaș pentru Ucraina să aibă principala linie de apărare la graniță, unde rușii pot lovi cu artilerie și bombe cu planare, în timp ce ucrainenii nu au la dispoziție arme precum sistemul de rachete Himars pentru a riposta din pricina restricțiilor impuse de SUA”, a explicat George Barros, analist la ISW. Astfel că forțele rusești se pot masa peste graniță într-un spațiu relativ sigur.

Analistul a mai subliniat că Ucraina „trebuie să apere o porțiune imensă de teritoriu, însă are probleme legate de forța umană de luptă” - ceea ce înseamnă că nu are capacitatea de a crea fortificații în stil rusesc de-a lungul întregii frontiere de nord. În urma incursiunii de la Harkov, generalul de brigadă Oleksandr Iakoveț a subliniat că au fost pregătite fortificații mai solide pentru linia a doua, „„la 15-17 km de linia frontului”, iar pentru cea de-a treia până la 35 km adâncime.

Până acum, forțele pe care Rusia le-a angajat la Harkov, până la 30.000, sau 50.000 dacă sunt incluse și forțele din vecinătate, nu sunt nici pe departe suficiente pentru a amenința un oraș de mărimea Harkovului, a explicat Barros.

Bătălia nu este o luptă pentru al doilea oraș al Ucrainei, ci mai degrabă o combinație între un atac de diversiune pentru a slăbi liniile defensive din regiunea Donbas, precum și o tentativă de a lansa bombardamente care să facă din Harkov un oraș-fantomă, conchide analiza The Guardian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite