Administraţia Trump ameninţă să nu emită vize şi să expulzeze studenţii străini în cazul în care universităţile organizează numai cursuri online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Donald Trump FOTO AFP
Preşedintele american Donald Trump FOTO AFP

Guvernul lui Donald Trump a anunţat că nu va permite studenţilor străini să rămână în Statele Unite în cazul în care universităţile hotărăsc - de frica noului coronavirus - să continue să predea exclusiv online la începerea anului universitar, relatează AFP.

Guvernul american ”nu va da vize studenţilor înscrişi în programe integral online în toamnă, iar grănicerii nu-i vor lăsa să intre pe teritoriul” american, a anunţat luni într-un comunicat Poliţia imigraţiei şi vămii (ICE).

Studenţii prezenţi pe teritoriul american ”trebuie să părăsească ţara sau să ia alte măsuri, precum înscrierea la o şcoală în care au loc cursuri în persoană, pentru a-şi păstra statutul legal”, anunţă ICE.

În caz contrar, ei ”pot fi expulzaţi”, avertizează administraţia Trump.

În cazul în care instituţii aleg un model ”hibrid”, ele este necesar să certifice faptul că studenţii străini sunt înscrişi la maximum posibil de cursuri fizice, pentru ca aceştia să-şi păstreze dreptul de sejur.

Aceste derogări nu vor fi autorizate în cazul studenţilor la engleză sau formare profesională. Această măsură vizează vize de tip F1 - studenţi academici - sau M1 - de formare profesională.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane deţineau acest tip de viză în martie, o mare parte asiatici - chinezi, indieni, sud-coreeni -, potrivit unor date oficiale.

”Cruzimea Casei Albe nu cunoaşte nicio limită”, a denunţat imediat senatorul Bernie Sanders, un fost pretendent la învestitura democrată în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

”Studenţii străini sunt astfel nevoiţi să aleagă între a-şi risca viaţa în sălile de curs sau a fi expulzaţi”, denunţă senatorul independent din Vermont Bernie Sanders.

”Cea mai rea este incertitudinea”, confirmă Gonzalo Fernández, un tânăr spaniol în vârstă de 32 de ani, doctorand în economie la Universitatea George Washington.

”Noi nu ştim dacă vom avea cursuri semestrul viitor, dacă trebuie să ne întoarcem acasă sau dacă ne vor da afară”, adaugă el.

Justiţie

La fel ca restul ţării, universităţile americane, în care se află în medie 5,5% studenţi străini şi care depind în mare parte de cheltuielile acesatora cu şcolarizarea, şi-au închis uşile în martie şi au trecut la învăţământul online, în lupta împotriva răspândirii covid-19.

Din cauza lipsei vaccinurilor, unele universităţi din statul California sau prestigioasa Universitate Harvard au anunţat cursuri online în noul an şcolar, inclusiv în cazul studenţilor autorizaţi să stea în campus.

Aaron Reichlin-Melnick, de la think tank-ul American Immigration Council, consideră că noua regulă are menirea să le permită studenţilor să-şi continue studiile din ţara lor, însă acest lucru nu este realist, mai ales din cauza dificultăţilor de a călători sau întârzierii tehnologice a unora dintre ţările lor de origine.

”Recursuri în justiţie sunt inevitabile”, preconizează el pe Twitter.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump, aflat în cursă în vederea unei realegeri, exercită presiuni în vederea unei reporniri a ţării, în pofida faptului că pandemia nu se află sub control.

”Şcolile trebuie să redeschidă”, a scris el pe Twitter luni cu majuscule.

Statele Unite, care înregistrează peste 130.000 de morţi din cauza covid-19, sunt cea mai îndoliată ţară din lume şi înregistrează de două săptămâni oacceleare puternică a infecţiilor în sud şi vest.

Trump - care a făcut din lupta împotriva imigraţiei un leitmotiv al preşedinţiei sale - a strâns în mai multe rânduri şurubul împotriva străinilor de la începutul pandemiei covid-19.

În iunie, locatarul Casei Albe a suspendat până în 2021 emiterea de cărţi verzi - faimoasele green card care oferă un statut de rezident permament în Statele Unite - şi a unor vize de muncă - mai ales cele folosite în sectorul noilor tehnologii, cu obiectivul afişat de a rezerva locuri de muncă americanilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite