Scurgere de petrol în Marea Neagră, în largul Rusiei: Ce suprafaţă este afectată şi cât de gravă este situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scurgerea de petrol din Marea Neagră FOTO Europa Liberă
Scurgerea de petrol din Marea Neagră FOTO Europa Liberă

Imagini surprinse din satelit arată că o scurgere de petrol în estul Mării Negre s-a întins pe o suprafaţă de 80 de kilometri pătraţi, nu pe 200 de metri, cum a fost anunţat iniţial.

Dezvăluirea a fost făcută miercuri de către cercetători de la Academia de Ştiinţe a Rusiei, care arată că suprafaţa vizată este de 400.000 de ori mai mare decât au transmis responsabilii, relatează Reuters, potrivit Biziday.

„Calculele ne arată că suprafaţa poluării cu petrol în momentul captării imaginii a ajuns la circa 80 de kilometri pătraţi. Pata de petrol se întindea de la ţărm către largul mării pe o distanţă de 19 kilometri, duminică, pe 8 august”, potrivit cercetătorilor ruşi.

Consorţiul Conductei Petroliere Caspice susţine că scurgerea, care a avut loc în weekend, se află sub control şi nu reprezintă niciun fel de ameninţare.

Totuşi, Vladimir Ciuprov, directorul filialei Greenpeace din Rusia, nu este de aceeaşi părere. „Scurgerile de petrol în mediul acvatic sunt de cele mai multe ori mai complicate şi mai periculoase, deoarece acestea sunt mai greu de localizat, mai greu de curăţat şi dăunează ihtiofaunei, adică peştilor, deoarece sunt uniform distribuite prin apă şi ucid toate vieţuitoarele dintr-o zonă unde se găsesc concentraţii periculoase de produse petroliere”, a declarat activistul rus. „O parte ar putea ajunge în atmosferă, desigur, acesta nu este un lucru bun pentru că va dăuna organismelor şi oamenilor”, a adăugat el, potrivit Europa Liberă.

Potrivit Greenpeace, sunt necesare câteva săptămâni pentru a atenua efectele scurgerii de petrol, cu condiţia să nu aibă loc o furtună în zonă.

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) estimează la mai mult de 100 de tone cantitatea de petrol deversată în Marea Neagră în urma unei scurgeri produse în weekend într-un terminal petrolier din apropierea oraşului rus Novorossiisk, relatează AFP.

Scurgerea a survenit în timpul încărcării petrolierului sub pavilion grecesc Minerva Symphony, în terminalul Iujno-Ozereievka.

Consorţiul conductei petroliere caspice (Caspian Pipeline Consortium - CPC), care controlează acest terminal şi transportă petrolul din Marea Caspică până la Novorossiisk, a anunţat luni că aproximativ 12 metri cubi de petrol s-au scurs în mare pe o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi.

''Situaţia a revenit la normal'' duminică dimineaţă şi incidentul nu ameninţă populaţia sau mediu, a susţinut atunci acest consorţiu, deţinut în principal de compania rusă Rosneft, cea americană Chevron şi cea italiană Eni.

Însă Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a avertizat miercuri că scurgerea de petrol este mult mai importantă şi ar putea afecta grav mediul. Conform acestui ONG, care dispune de propriul său sistem de monitorizare a dezastrelor ecologice, pata de petrol s-a extins până duminică pe o suprafaţă de 94 de kilometri pătraţi.

Aceasta înseamnă că ''cel puţin 100 de tone de petrol şi probabil chiar mai mult'' au fost deversate în Marea Neagră, estimează WWF într-un comunicat postat pe Facebook.

''În pofida desfăşurării operaţionale a echipelor de urgenţă, petrolul s-a răspândit pe o zonă colosală'', mai notează aceeaşi organizaţie, care avertizează cu privire la riscurile asupra faunei marine.

Potrivit lui Aleksei Knijnikov, expert în cadrul secţiunii ruse a WWF, pata de petrol se deplasează către nord, atingând deja satul Abrau-Durso, cunoscut pentru plajele şi viile sale, şi ar putea ajunge până la rezervaţia naturală Utriş.

''Putem spune că din partea autorităţilor (ruse) nu există informaţii obiective despre amploarea scurgerii'', a remarcat Knijnikov.

Institutul de cercetare spaţială din cadrul Academiei ruse de ştiinţe a anunţat la rândul său miercuri că monitorizează această scurgere, estimând pe baza imaginilor din satelit că pata de petrol se întinde pe circa 80 de kilometri pătraţi.

Autorităţile ruse au anunţat deschiderea unei anchete pentru poluarea mediului.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite