Rusia le oferă libertatea deţinuţilor din închisori dacă luptă în Ucraina. Trimişi în prima linie, ca momeală, mulţi puşcăriaşi îşi asumă acest risc mortal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Promisiuni de libertate şi bogăţie sunt făcute condamnaţilor din celulele înghesuite ale închisorilor din Rusia. Urmează apeluri telefonice frenetice între rude şi deţinuţi care cântăresc oferta. Apoi, deţinuţii dispar, lăsându-i pe cei dragi să cerceteze rapoartele despre răniţii care sosesc în spitale.

Această scenă se desfăşoară în comunităţile de deţinuţi din Rusia. Cu o armată epuizată după aproape şase luni de invazie dezastruoasă şi sângeroasă a Ucrainei, există tot mai multe dovezi că Kremlinul face alegeri urâte în războiul său oribil şi recrutează prizonieri din Rusia pentru a lupta.

De-a lungul unei investigaţii care a durat o lună, CNN a vorbit cu deţinuţii prinşi în cea mai nouă schemă de recrutare a Rusiei, împreună cu rudele şi prietenii lor. Activiştii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia - de la criminali la infractori de droguri. Unii au fost luaţi chiar din închisoarea în care este încarcerat americanul Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina

Zeci de mesaje trimise între rudele prizonierilor, analizate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul de moarte este ridicat. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei (o afirmaţie negată de Kremlin).

„Sunt de acord cu oferta. Poate face o diferenţă reală pentru mine: să fiu încarcerat aproape un deceniu sau să ies în şase luni, dacă sunt norocos”

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa înghesuită din închisoare, unde o pisică se târa prin paturile suprapuse, iar un ventilator prins deasupra unui televizor învechit încerca să răcorească aerul dintre ferestrele puternic baricadate. Încarcerat de mai mulţi ani pentru infracţiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă - destul de comun în sistemul penitenciar rusesc - pentru a descrie condiţiile oferite.

„Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremişti sau terorişti”, a spus el. „Se oferă amnistie sau o graţiere în şase luni. Cineva vorbeşte de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit”. El a spus că oferta a fost făcută atunci când bărbaţi neidentificaţi, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie, şi că acceptarea în program ar duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deşi avea doi ani de serviciu în armată, el a spus că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienţei militare.

„În cazul meu, dacă mă recrutează, atunci sunt de acord cu oferta”, a spus deţinutul. „Poate face o diferenţă reală pentru mine: să fiu încarcerat aproape un deceniu sau să ies în şase luni, dacă sunt norocos. Dar asta dacă eşti norocos. Vreau doar să mă întorc acasă la copii cât mai curând posibil. Dacă această opţiune este posibilă, atunci de ce nu?”.

Prizonierul a declarat că 50 de deţinuţi au fost deja selectaţi pentru recrutare şi plasaţi în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiştii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rusesc au declarat că, de la începutul lunii iulie, au fost inundaţi de rapoarte din întreaga Rusie de la rude îngrijorate, preocupate de soarta deţinuţilor lor.

„În ultimele trei săptămâni [din iulie], există un mare proiect de a recruta mii de prizonieri ruşi şi de a-i trimite la război”, a declarat Vladimir Osechkin, şeful Gulagu.net, un grup de apărare a prizonierilor.

Osechkin a declarat că unora li s-a promis o plată către familiile lor de cinci milioane de ruble (82.000 de dolari) dacă vor muri, dar toate recompensele financiare s-ar putea să nu fie niciodată onorate. „Nu există nicio garanţie, nu există un contract real. Este ilegal”, a spus el.

Unii dintre deţinuţi şi membrii familiilor lor păreau dornici ca recrutarea să continue, a declarat Osechkin.

Osechkin a speculat că prizonierii au fost folosiţi în mod eficient ca momeală, pentru a atrage focul poziţiilor ucrainene şi a permite armatei obişnuite ruseşti să riposteze cu precizie. „Ei merg primii, iar când armata ucraineană îi vede, şi ei lovesc. Apoi, soldaţii ruşi văd unde sunt ucrainenii şi bombardează locul”.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării şi serviciul penitenciar (FSIN) pentru a comenta acuzaţiile potrivit cărora prizonierii sunt recrutaţi pentru a lupta în Ucraina. Niciuna dintre instituţii nu a răspuns.

În timp ce recrutarea se află la început, primele rapoarte au apărut printre membrii familiilor prizonierilor răniţi care sunt spitalizaţi în zona separatistă susţinută de Rusia din Luhansk.

CNN a vizualizat mesajele schimbate între rudele deţinuţilor care se pare că au fost deja trimişi pe linia frontului. O soţie detaliază modul în care şi-a contactat soţul, care zăcea rănit într-un spital din Luhansk. Soţia a spus că doar trei prizonieri din unitatea soţului ei, formată din zece persoane, mai erau în viaţă. CNN cunoaşte identitatea prizonierului rănit, dar nu a putut confirma spitalizarea acestuia, deoarece unităţile medicale separatiste sunt învăluite în secret.

Alte mesaje între rude au detaliat, de asemenea, disperarea tăcută a prizonierilor, prinşi într-un sistem judiciar rusesc în care 99% dintre cazurile aduse în instanţă se soldează cu o condamnare, iar corupţia cântăreşte greu asupra unui sistem penal supraîncărcat. În această lună, un deţinut i-a trimis un mesaj fratelui său pe WhatsApp despre decizia sa de a pleca.

Opţiunile de forţă de muncă ale Moscovei s-au diminuat de-a lungul a peste cinci luni de invazie stângace şi epuizantă. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat iniţial că niciun recrut nu a fost desfăşurat în război, înainte ca ministerul său al apărării să recunoască faptul că a retras o parte dintre ei de pe linia frontului după ce au fost desfăşuraţi, aparent din greşeală. Kremlinul a declarat că nu va avea loc o mobilizare generală în Rusia, temându-se probabil că această politică s-ar dovedi nepopulară, mai ales dacă pierderile răspândite în rândul populaţiei nu au modificat semnificativ dinamica câmpului de luptă.

Recrutarea în închisori se face, potrivit activiştilor şi prizonierilor, sub auspiciile contractorului militar privat Wagner, care nu se supune interdicţiei armatei ruse de a angaja condamnaţi. Prizonierii nu au împărtăşit nicio copie a contractelor lor cu rudele lor sau cu activiştii, astfel încât termenii exacţi sau angajatorul rămân neclari. Wagner - care lucrează la nivel global şi este condus de Evgheni Prigozhin, un om cunoscut drept bucătarul lui Putin - este cel mai răspândit contractor militar rus. Prigozhin neagă legăturile cu Wagner.

Lipsa de claritate, împreună cu tăcerea celor dragi, nu face decât să sporească anxietatea rudelor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite