Rusia: o decizie de destituire luată de Putin, contestată în premieră la Curtea Supremă

Rusia: o decizie
de destituire luată de Putin, contestată în premieră la Curtea Supremă

Mihail Ignatiev, primul oficial rus din era Putin care îşi contestă actul de destituire la Curtea Supremă FOTO Global Look Press/ Komsomolskaya Pravda

Un oficial rus de rang înalt, Mihail Ignatiev, concediat de către preşedintele Vladimir Putin în ianuarie în urma unor scandaluri, a contestat destituirea sa la cea mai înaltă instanţă judiciară rusă - un prim caz de acest fel de mai bine de 20 de ani, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihail Ignatiev, fostul conducător al Ciuvaşiei, o regiune situată la aproximativ 700 de kilometri distanţă de Moscova, a contestat la 20 mai decretul lui Putin la Curtea Supremă, care urmează să examineze cazul la 30 iunie, potrivit unui document postat pe site-ul Curţii.

Ignatiev, care a condus Ciuvaşia din 2012 în 2020, a fost destituit la 29 ianuarie, în urma unei glume proaste.

El a ţinut cheile unui vehicul deasupra capului unui salvator, care a fost nevoit să sară să le ia. 

Această scenă, filmată, a devenit virală pe web şi i-a scandalizat pe ruşi.

Ignatiev provocase un val de indignare cu doar câteva zile mai înainte, îndemnând la „uciderea” jurnaliştilor şi bloggerilor care critică puterea.

După mai multe zile de polemică, Vladimir Putin, care dispune de dreptul de a destitui oficiali regionali, a decis să-l dea afară, din cauză că Ignatiev i-ar fi „pierdut încrederea”.

Presa rusă scrie că este vorba despre primul caz în justiţie de acest fel de la venirea la putere a lui Putin în 2000.

Două cazuri asemănătoare au avut loc în anii '90, în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: