Rusia a clasificat un ONG de apărare al drepturilor LGBTQ+ drept „agent al străinătăţii”

Rusia a clasificat un ONG de apărare al drepturilor LGBTQ+ drept „agent al străinătăţii”

FOTO: Shutterstock

Autorităţile ruse au desemnat, luni, principala organizaţie rusă pentru drepturile LGBT+ drept "agent al străinătăţii" , un termen controversat care îi va complica activitatea, informează AFP, preluat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Organizaţia "LGBT-Set" a fost creată în 2006 şi funcţionează în mai multe regiuni ale ţării. Aceasta oferă, conform website-ului său, asistenţă juridică şi psihologică persoanelor LGBT+ şi familiilor acestora, desfăşoară campanii de sensibilizare şi colectează informaţii despre discriminarea legată de orientarea sexuală în Rusia.
 
Clasificarea drept "agent al străinătăţii" obligă organizaţiile, mass-media sau persoanele vizate să facă public acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele sociale, şi să respecte proceduri administrative greoaie.
 
Această desemnare, ce aminteşte de cea de "duşman al poporului" din vremea URSS, îi vizează pe cei care primesc "finanţare străină" şi desfăşoară "activitate politică", notează AFP.
 
În Rusia, violenţa vizând persoanele LGBT+ este relativ frecventă şi alimentată de conservatori şi mediile religioase.
 
În 2013, ţara a introdus o lege împotriva "propagandei" homosexuale în rândul minorilor, care a servit drept pretext pentru a interzice marşuri Gay Pride şi afişarea de steaguri curcubeu.
 
Din 2020, constituţia rusă precizează de asemenea că o căsătorie este uniunea dintre un bărbat şi o femeie, interzicând de facto căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
 
Un avocat rus de top pentru drepturile omului care a apărat Fundaţia Anticorupţie a politicianului de opoziţie încarcerat Aleksei Navalnîi a fost adăugat luni pe lista Ministerului Justiţiei de "agenţi ai străinătăţii", adaugă Reuters.
 
Ivan Pavlov şi alţi patru avocaţi au fost trecuţi pe listă, care cuprinde acum 93 de nume de activişti pentru drepturile omului, jurnalişti, media şi alţii, şi despre care ministerul spune că primesc finanţare străină pentru a desfăşura activitate politică.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările