Răzbunarea Americii: Rusia lui Putin, pusă la colţ!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Au trecut două luni de la intrarea în funcţie a noii administraţii, şi deja avem răspunsurile la cele mai presante teme de poziţionare globală a Americii.

Discursul de politică Externă al preşedintelui Joe Biden de la Departamentul de Stat, Strategia de Politică Externă anunţată de Secretarul de Stat Anthny Blinken miercuri, 3 martie, Interim Strategic National Security Guidelines, liniile prealabile de ghidare a activităţii structurilor de securitate, politică externă şi aărare ale Americii au fost emise şi, mai nou, au venit şi evaluările privind dosarele în care este implicată Rusia.

Putin e responsabil de operaţiunile agresive şi ofensive ale Rusiei împotriva Americii

Rezultatul: Putin e responsabil de ordonarea tuturor operaţiunilor împotriva lumii bazate pe reguli, contrarea angajamentelor proprii, prin nerespectarea convenţiei privind armele chimice, acţiuni neprietenoase, ofensive şi agresive la adresa Statelor Unite, pentru care va plăti, ne-a anunţat Preşedintele Joe Biden, care a răspuns şi la întrebarea dacă Putin este un criminal cu un sec DA!. Urmarea a fost rechemarea ambasadorului rus la Washington pentru consultări, cu precizarea MAE rus că nu doreşte să afecteze relaţiile bilaterale.

Relaţia Rusia-SUA era la cel mai jos nivel încă din perioada Donald Trump, în ciuda unor relaţii personale cultivate de către preşedintele SUA cu Vladimir Putin şi a unor declaraţii considerate hazardate la Helsinki, în care Preşedintele SUA părea să-l creadă pe Putin în faţa evidenţei rapoartelor propriilor servicii de informaţii. Dar la sosirea Democraţilor, numărul de dosare contencioase acumulate era enorm, iar decontul se anunţa a fi foarte greu. Rusia nu a clipit, însă, şi a continuat să acumuleze bile negre, de la arestarea lui Navalnîi, revenit în ţară, pe motive aberante, până la represiunea împotriva protestatarilor paşnici.

Deja în urmă cu 10 zile, Preşedintele Joe Biden a anunţat că a cerut o analiză aprofundată a tuturor dosarelor de contencios în relaţia cu Rusia lui Putin. Sancţiunile se acumulaseră, dar era vorba deja de ceva mult mai serios. Iar pe listă intrau otrăvirea lui Skripal cu Novichiok şi a lui Navalnîi ulterior, expunerea publică a operaţiunii de către Belingcat şi de la Navalnîi însuşi, ingerinţa în alegerile prezidenţiale din 2016 şi 2020, în favoarea lui Donald Trump, atacuri cibernetice şi extragerea de date de la Comitetul Naţional Democrat respectiv de la Hillary Clinton, publicarea datelor compromiţătoare prin Wikileaks – Assange aşteaptă verdictul final în Marea Britanie pentru extrădarea în SUA unde se confruntă cu o pedeapsă de câteva mii de ani de detenţie şi câteva condamnări la moarte succesive – atacul Solar Winds, atacuri cibernetice multiple la instituţii americane, implicarea în terţe spaţii, mita către talibani pentru uciderea soldaţilor americani, susţinerea terorismului, mergând până la atacurile cu microunde la adresa diplomaţilor şi spionilor americani în Moscova sau Havana.


FOTO Shutterstock

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

SVR, GRU, FSB, MAE rus au acţionat la ordinul lui Putin

Ei bine, rezultatul a venit, şi a confirmat, pe toate capetele de acuzare, implicarea Rusiei în general, apoi probarea implicării Rusiei oficiale – SVR, GRU, FSB, diplomaţi ruşi în mai toate operaţiunile – existenţa ordinului lui Putin în fiecare caz în parte şi responsabilitatea directă a Rusiei lui Putin prin angajamentele încălcate, convenţiile nerespectate, acordurile internaţionale la care Rusia era parte care au fost ignorate şi siluite. Totul de la un cap la altul cu semnătura lui Putin şi responsabilitatea Rusiei lui Putin.

De aceea Rusia lui Putin trebuie să plătească. Nu Rusia şi toţi ruşii – cum sugera Preşedintele Dumei de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Rus, Veaceslav Volodin, o replică prea palidă şi la un nivel nepotrivit la răspunsul că Putin e un criminal – pentru că toate reacţiile americane ce se pregătesc vizează liderii Rusiei lui Putin, de data asta pe Putin personal şi conturile sale, banii săi, averea sa din întreaga lume, grupul direct din jurul său cu Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, Ministrul Apărării Serghei Shoigu şi şeful Statului Major al Armatei, Valerii Gherasimov în frunte, nicidecum poporul rus, sprijinit în toate protestele şi demersurile sale pentru o viaţă mai bună. Şefii serviciilor de informaţii şi cei al Consiliului Suprem de Securitate – mai puţin Medvedev, care e vicepreşedintele organismului - au fost deja prinşi în sancţiunile anterioare.

Da, şi a fost şi răspunsul considerat o gafă, o greşeală, a lui Joe Biden. La întrebarea dacă este Putin un criminal – în contextul ordonării execuţiei cu Nivichiok, gaz militar de luptă şi armă chimică, împotriva lui Serghei Skripal, cetăţean britanic, lângă Londra, şi la adresa lui Alexei Navalnîi - răspunsul ferm şi fără echivoc DA! al Preşedintelui SUA a fost acuzat drept greşeală. E posibil. Nu a fost, sigur, un răspuns diplomatic. Dar contextul avea toate argumentele pentru a-l asuma, pe baza datelor serviciilor de informaţii americane, care l-au numit pe Vladimir Putin, Preşedintele Federaţiei Ruse, drept responsabil direct şi autor al ordinului de acţiune. Nu criminal în sine, pentru că nu a apăsat el pe trăgaci, dar el a emis ordinul, iar responsabilitatea pentru omor, pentru crimă, deci calificativul de criminal este legitim în cazul lui Putin. Fără drept de apel.


FOTO EPA-EFE

Protest susţinere Alexei Navalnîi - Rusia / 23 ian 2021 / FOTO EPA - EFE

Acţiuni, reacţii, potopul de mişcări publice împotriva Rusiei lui Putin

La această oră, nu ştim cum vor arăta reacţiile, acţiunile, răzbunarea Americii pentru acţiunile ofensive şi agresive ale Rusiei din ultimii ani. Ceea ce ştim este că deja zona sancţiunilor e depăşită, va fi cea mai blândă componentă a răspunsului. Că răspunsul va fi dur şi costisitor, îl vor resimţi toţi cei implicaţi în aceste acţiuni. Ne-o spune preşedintele Joe Biden. O altă indicaţie este celebra acuzaţie a MAE rus că orice atac cibernetic care s-ar îndrepta împotriva Rusiei, ca reacţie a SUA pentru atacurile cibernetice ruse împotriva Americii, ar fi un atac direct şi ar fi sancţionabil la nivel internaţional. Ne-o spune atât Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a MAE rus, cât şi Serghei Lavrov, Ministrul rus de Externe. Preventiv. Fără ca să existe măcar vreun atac.

Da, Rusia ştie la ce să se aştepte. Dar ştie că o mică parte va fi publică, în rest costurile vor viza diret pe cei implicaţi. America are resorturile şi instrumentele necesare armele cibernetice pentru a distruge toate bunurile electronice şi calculatoarele şi a-i expune public pe cei implicaţi în atacuri, de la operatori, instituţii mergând până la cei care au dat ordinele. Chiar dacă formal e vorba despre APT 28 şi APT 29, grupuri de hackeri coordonate de GRU şi SVR, cel mai probabil ele vor fi expuse împreună cu aparţinătorii şi cu cei care au emis ordinele.

Apoi e vorba despre celelalte categorii de replici, care ar trebui să aibă cu ele şi componenta descurajării credibile a oricărei acţiuni ulterioare, deci mişcarea să fie extrem de directă şi cu portanţă mare. Chiar dacă spaţiul public nu va şti neapărat ce s-a întâmplat decât dacă ies public cei vizaţi pentru a se pânge, Rusia lui Putin în sine, să reclame ce i s-a întâmplat, recunoscând, astfel, indirect, că ei sunt responsabilii de acţiunile împotriva Americii.

Mai există o categorie de reacţii. Vine de la nivelul acţiunilor diplomatice şi militare directe. Este de aşteptat o înarmare a Ucrainei cu suficiente arme şi de strictă actualitate, sprijin pentru dezvoltarea capabilităţilor militare pentru a fi capabilă să se apere în faţa unei eventuale acţiuni directe a Rusiei. Primirea Georgiei şi Ucrainei în NATO ar putea fi acţiuni în aceeaşi direcţie. Polarizarea globală anti-Rusia implicând acţiunile şi reacţiile în diferitele state ale lumii, implicarea în spaţii în care se află trupe şi interese ruse ar putea fi o altă reacţie unanimă, generată e SUA la nivlul aliaţilor şi partenerilor săi globali. Şi acţiunile ar putea avea şi componente mai subtile şi nepublice, despre care nu vom afla, poate, niciodată, până după deschiderea arhivelor. În urmă cu 4 ani şi jumătate, administraţia Obama, urmată de nenumărate state occidentale, epulzau peste 100 de diplomaţi. Cred că actuala reacţie va fi mult mai puternică şi mai costisitoare pentru gruparea din jurul lui Putin şi pentru conducerea silokivi, structurile de securitate şi ale armatei ruse.

În cursul serii, la Ankorage, în Alaska, urmează prima întâlnire la vârf sino-americană, la nivel de secretar de stat şi consilier pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA respectiv ministru de Externe şi secretar pentru afaceri Externe al CC al PC Chinez. Asta după summitul online al QUAD – SUA, Japonia, India, Australia – şi după discuţiile 2+2 la nivelul miniştrilor Apărării şi Externelor japonezi şi americani, respectiv sud-coreeni şi americani, consultări în care temele Coreea de Nord şi China au fost centrale. Rezultatul va stabili poziţionări, abordări, propuneri, poate, în orice caz e în măsură să definească formula de îndiguire a Chinei, componentele de angajare a Chinei, de descurajarea credibilă a Chinei şi pe cele de apărare a lumii libere şi aliaţilor din Asia de Sud Est şi, mai nou India-Pacific. Pentru că, iată, de la epoca Obama, China nu mai poate fi îndiguită şi blocată doar de SUA-Japonia-Coreea de Sud, în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, ci deja e nevoie de o alianţă a democraţiilor mai largă, în varianta QUAD plus, pe zona Indo-Pacific.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite