Raport al opoziţiei ruse: FSB este un „al doilea guvern” al Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO EPA-EFE/JUSTIN LANE

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei s-a transformat într-o structură semiinfracţională care funcţionează în esenţă ca un „al doilea guvern”, potrivit unui nou raport al Dossier Center (Dosye), finanţat de un fost oligarh şi un critic al preşedintelui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski relatează Europa Liberă din Rusia.

Raportul intitulat „Cum determină FSB  politica şi economia Rusiei” a fost publicat la 11 iunie.

Agenţia de securitate este descrisă în raport ca fiind principalul stâlp de susţinere al regimului lui Putin, care a preluat controlul asupra tuturor instituţiilor guvernamentale.

În special, Ministerul Apărării, Comitetul de Investigaţii, Parchetul General şi Ministerul de Interne sunt „dependente de FSB”, se arată în raport.

„În plus, reprezentanţii serviciilor speciale influenţează în mod constant deciziile instanţelor, cu încălcarea independenţei sistemului judiciar”, se arată în raport,  adăugând că absenţa separării puterilor în stat  „ameninţă securitatea ţării”.

Hodorkovski a declarat pentru platforma rusă a Radio Europa Liberă că Dossier a lucrat la raport vreme  „de mai bine de un an”.

"Am efectuat câteva zeci de interviuri cu experţi, inclusiv foşti şi actuali angajaţi ai FSB, dar şi cu oameni care, dintr-un motiv sau altul, au fost nevoiţi să aibă de-a face cu acea agenţie", a spus el. 

   

Hodorkovski, un oligarh influent, a fost arestat în octombrie 2003 şi condamnat la nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de delapidare şi evaziune fiscală în ceea ce opinia publică crede a fi procese motivate în mare parte politic.

Majoritatea activelor companiei sale petroliere Yukos au ajuns sub controlul companiei petroliere de stat Rosneft, la conducerea căreia se află aliatul Putin, Igor Sechin. Putin l-a graţiat pe Mihail Hodorkovski în decembrie 2013. În prezent, acesta  locuieşte în străinătate.

"Ideea de fond este că, literalmente, putem numi FSB un„ al doilea guvern al Rusiei ", a spus Hodorkovski. „Adică, activitatea sa în diverse arii ale vieţii publice şi economice ale ţării depăşeşte cu mult autoritatea sa constituţională”.

„Monopolizarea” corupţiei

Putin, fost ofiţer KGB,  se află la putere în Rusia din 1999. A fost şeful FSB între 1998 şi 1999. Mulţi dintre cei mai influenţi oameni ai regimului său - între care secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, directorul corporaţiei de stat Rostec, Serghei Chemezov, fostul ministru al Apărării, Serghei Ivanov, şi fostul director al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin - au avut funcţii în agenţii de securitate sovietice şi ruse.

Raportul Dossier susţine, de asemenea, că aproximativ 126 de bunuri imobiliare situate în aria metropolitană a Moscovei, în mare parte vile care au aparţinut KGB-ului sovietic, au fost privatizate la tarife modice de către figuri-cheie ale actualelor forţe de securitate care apoi au obţinut profituri semnificative din vânzarea lor.

Printre cei care au luat parte la presupusa schemă se numără Iurii Iakovlev, care a condus departamentul de securitate economică al FSB din 2008 până în 2016, Viktor Cherkesov, fostul director al Agenţiei Federale Anti-Drog, Patruşev , Secin, şi un alt director al Agenţiei Federale Anti-Drog, Viktor Ivanov.

"FSB, care are sarcina de a lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, în realitate, oferă acoperire întregului sistem bancar rusesc în ceea ce priveşte spălarea banilor şi fluxurile de numerar", a spus Hodorkovski, menţionând cazul fostului ofiţer FSB Kirill Cherkalin, în al cărui apartament au fost descoperite 12 miliarde de ruble (185 de milioane de dolari).

"Aş putea spune că ceea ce se întâmplă cu adevărat nu este o luptă împotriva corupţiei, ci un efort pentru monopolizarea acesteia", a spus el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite