Referendumul lui Putin, contestat de către oficiali electorali: „Reprezintă un pericol. Nu suntem oameni de sacrificiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oficiali electorali din Rusia avertizează asupra riscului răspândirii noului coronavirus şi refuză să participe la organizarea referendumului constituţional menit să-i permită lui Putin să rămână la putere până în 2036, relatează Reuters.

Ruşii sunt chemaţi la urne să voteze pentru sau împotriva amendamentelor constituţionale propuse de oamenii lui Putin, care includ şi o modificare ce i-ar da şanse preşedintelui rus să-şi prelungească şederea la Kremlin până în 2036, în loc să plece în 2024, aşa cum prevede acum Legea fundamentală a Rusiei.

Prevăzut iniţial la 22 aprilie şi amânat din cauza noului coronavirus, referendumul a fost reprogramat pentru 1 iulie. Însă cetăţenii ruşi din zonele izolate au început deja să primească vizite din partea unor membri ai secţiilor de votare.

Totuşi, aproximativ 350 de oficiali electorali atrag atenţia că participarea la scrutin este prea periculoasă într-o perioadă când autorităţile încă raportează peste 8.000 de noi cazuri de infectare în fiecare zi. Aproape 9.000 de noi cazuri au fost raportate, de exemplu, vineri. Astfel, ei au iniţiat o petiţie în încercarea de a-i încuraja pe colegii lor să se alăture boicotului.

„Votul de la 1 iulie reprezintă un pericol pentru sănătatea şi viaţa noastră, pentru sănătatea şi viaţa alegătorilor. Pur şi simplu nu înţelegem de ce este nevoie de astfel de sacrificii şi de riscuri, de ce este nevoie să organizăm un astfel de vot acum şi cu orice preţ. Nu suntem oameni de sacrificiu”, anunţă participanţii la boicot într-un comunicat.

Deocamdată, boicotul nu pare să perturbe grav referendumul, care este gestionat de cel puţin un milion de membri electorali. În schimb, apelul la boicot amplifică o plângere făcută de criticii lui Putin că votul a fost programat prea repede, în scopuri politice şi în detrimentul sănătăţii şi siguranţei, notează Reuters.

„Nu este clar care e urgenţa. De ce nu putem aştepta până în septembrie sau chiar până anul viitor?”, se revoltă Serghei Romanciuk, membru al comisiei electorale locale din Moscova.

Dacă puterea rusă susţine că nu are calcule politice, opozanţii spun că Putin, aflat într-o scădere istorică de popularitate, se grăbeşte să profite de valul de sentimente pozitive generat de obicei de Ziua Naţională, sărbătorită cu mesaje patriotice vineri, 12 iunie, şi Parada Victoriei, programată în acest an pentru 24 iunie.

Cu toate că organizează referendumul în pofida noului coronavirs, puterea rusă interzice în schimb manifestaţiile opoziţiei invocând riscurile de contaminare.

Votul va fi organizat timp de şapte zile, sub pretextul îndepărtării riscurilor la adresa sănătăţii.

Rusia este a treia cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, înregistrând oficial până joi 511.423 de cazuri de infectare şi 6.715 morţi.

Aleksei Navalnîi şi Partidul Iabloko (liberal) îşi îndeamnă susţinătorii la boicotarea unei lovituri de stat mascate sub pretextul adaptării Constituţiei la evoluţia societăţii. Partidul Comunist, care susţine în general Kremlinul în marile reforme, îşi îndeamnă susţinătorii să voteze împotriva amendamentelor propuse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite