Putin, într-o nouă tiradă de insinuări maliţioase şi acuzaţii la adresa UE. Preşedintele rus susţine totodată că se va vaccina anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA - EFE
Vladimir Putin FOTO EPA - EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a dedat luni unei noi campanii de promovare a vaccinului Sputnik V şi unei noi serii de acuzaţii după ureche şi insinuări maliţioase la adresa Uniunii Europene (UE).

Putin s-a arătat vizibil deranjat de declaraţiile de duminică ale eurocomisarului responsabil de Piaţa Internă, francezul Thierry Breton, care a subliniat că UE nu are nevoie de Sputnik V, un vaccin promovat intens de statul rus.

„Nu vom avea absolut deloc nevoie de Sputnik V şi nici de alte vaccinuri”, a declarat, la postul francez naţional de televiziune TF1, eurocomisarul Breton.

El a declarat că UE ar putea ajuta în schimb Rusia să producă Sputnik V, întrucât îi „este extrem de greu” să facă acest lucru. „Va trebui, bineînţeles, să-i ajutăm. Vom vedea asta în semestrul doi. Dacă va trebui să le furnizăm una sau două fabrici, de ce nu? Dar, pentru moment, europenii au prioritate”, a spus Thierry Breton.

„În prezent, avem în mod clar capacitatea de a livra de la 300 până la 350 de milioane de doze până la sfârşitul lui iunie, iar până la 14 iulie avem posibilitatea să atingem imunitatea la nivelul continentului”, a apreciat el.

Producătorul Sputnik V, care nu dispune de suficiente locuri de producţie în Rusia şi caută astfel de facilităţi în UE, l-a atacat imediat pe Breton, acuzându-l de părtinire.

Potrivit lui Putin, declaraţia lui Breton este „ciudată”. Apoi, în stilul propagandei difuzate de presa afiliată Kremlinului şi de trolii ruşi, Putin a insinuat că UE apără interesele companiilor farmaceutice. „Noi nu obligăm pe nimeni să facă ceva”, a spus el, deşi statul rus face presiuni pe toate canalele pentru aprobarea Sputnik V de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Preşedintele rus a susţinut totodată că se vaccina marţi împotriva COVID-19, dar nu a precizat cu ce ser anume. Anunţul este menit cel mai probabil creşterii încrederii în Sputnik V, în condiţiile în care doar puţin peste patru milioane ruşi - din cei aproximativ 145 de milioane - s-au vaccinat anti-COVID-19. În timp ce regimul Putin depune eforturi în străinătate pentru a promova Sputnik V, din raţiuni în primul rând geopolitice, apoi economice, ruşii se arată reticenţi în a se vaccina cu acest ser.

Pe de altă parte, Kremlinul a susţinut că UE are o „poziţie conflictuală” faţă Rusia. Putin ar fi menţionat acest lucru într-o conversaţie telefonică purtată luni cu preşedintele Consiliului European Charles Michel. Această discuţie a avut loc cu câteva zile înaintea unui summit UE în cadrul căruia urmează să fie validate noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UE cere regimului Putin să respecte drepturile omului, să înceteze arestările arbitrare în rândurile opoziţiei şi acţiunile ostile atât împotriva cetăţenilor ruşi, cât şi în străinătate. Putin se opune acestor solicitări.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite