Moscova ajută Beijingul să construiască un sistem de alertă pentru detectarea timpurie a rachetelor. Ţările care mai dispun de un asemenea sistem

Moscova ajută Beijingul să construiască un sistem de alertă pentru detectarea timpurie a rachetelor. Ţările care mai dispun de un asemenea sistem

Rusia ajută China să construiască un sistem de alertă cu privire la lansări balistice, anunţă preşedintele rus Vladimir Putin, relatează The Associated Press.

 
Numai  Statele Unite şi Rusia deţin asemenea sisteme de aleră, de pe vremea Războiului Rece, care implică o serie de radare la sol şi sateliţi.
 
Sistemul este esenţial în detectarea timpurie a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM).
 
Liderul de la Kremlin a anunţat că Rusia ajută China să dezvolte un astfel de sistem joi, la Soci, la o conferinţă pe teme de afaceri internaţionale.
 
”Este un lucru foarte serios să îmbunătăţim radical capacitatea de apărare a Chinei”, a declarat Putin.
 
Anunţul lui Putin marchează un nou nivel de cooperare în domeniul apărării între cele două foste ţări comuniste, care şi-au strâns relaţiile politice şi militare.
 
Armata Statelor Unite a testat, miercuri, cu succes o rachetă intercontinentală, în Oceanul Pacific, în cadrul măsurilor pentru a demonstra că Statele Unite au capabilităţi „solide" pentru disuasiunea nucleară.

Racheta, Minuteman III, a fost lansată de echipe ale Comandamentului Global de Atac al Forţelor Aeriene SUA miercuri la ora 1.13 (11.13, ora României), din Baza Vandenberg (California).

Racheta a parcurs aproximativ 6.800 de kilometri, atingând ţinta fixată în zona Atolului Kwajalein, situat în Insulele Marshall, în Oceanul Pacific.

„Testul demonstrează că Statele Unite au capabilităţi solide pentru disuasiunea nucleară flexibile, disponibile şi concepute adecvat pentru a descuraja ameninţările secolului 21 şi pentru asigurarea aliaţilor. Testele de acest tip nu reprezintă reacţii la evenimente mondiale sau la tensiuni regionale", anunţă Comandamentul Global de Atac al Forţelor Aeriene SUA.

„Programul balistic demonstrează capabilităţile operaţionale ale sistemului de rachete balistice intercontinentale", a afirmat colonelul Omar Colbert, comandantul Escadronului 576 al Forţelor Aeriene americane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: