Mai mulţi disidenţi ai regimului Putin au pus bazele unui Comitet Anti-Război. Printre ei se numără şi fostul mare şahist Garry Kasparov
0Mai mulţi disidenţi rusi au pus bazele unui Comitet Anti-Război, prin care vor să tragă un semnal de alarmă asupra evenimentelor din Ucraina şi să îi tragă la răspundere pe preşedintele Vladimir Putin şi ceilalţi oficiali responsabili de lansarea unui „război fratricid”, relatează Radio Europa Liberă.
Bazele comitetului au fost puse de către fostul magnat şi politician de opoziţie Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia. Printre membrii grupului îi regăsim şi pe fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, care de altfel este unul dintre cei mai vocali critici ai liderului de la Kremlin, activistul de opoziţie Vladimir Kara-Murza, care a fost otrăvit de două ori, ambele incidente provocând intrarea sa în comă, politicianul aflat în exil Dmitri Gudkov şi economistul Serghei Guriev.
Grupul a cerut recent într-un comunicat ca ţările din întreaga lume să ia „o poziţie principială împotriva celor care au încălcat legile internaţionale”, adăugând că fiecare persoană implicată în invazia Ucrainei trebuie să fie trasă la răspundere pentru acţiunile sale, arată sursa citată. În acelaşi comunicat, grupul susţine că participanţii direcţi la invazia din Ucraina, generalii militari şi conducerea politică a Rusiei trebuie să fie catalogaţi drept „criminali de război şi pedepsiţi pentru faptele lor.
„Există o diferenţă clară între ruşii care au fost târâţi împotriva voinţei lor în politicile aventuroase ale lui Putin şi cei care ajută de bunăvoie regimul lui Putin în războiul fratricid în curs. (...) Fiind cetăţeni ruşi, avem responsabilitatea morală pentru că nu am prevenit războiul, pentru că am permis atacul perfid al trupelor ruse asupra unei ţări vecine”, a mai transmis comitetul.
Nu în ultimul rând, comitetul Anti-Război le-a cerut toturor „adevăraţilor patrioţi ai Rusiei să lucreze împreună împotriva dictaturii agresive a lui Vladimir Putin, în ciuda oricărui fel de dispute politice, diferenţe ideologice şi simpatii sau antipatii personale”.