LIVE TEXT Jurnalista Marina Ovsianikova, care a avut curajul de a protesta public, a fost amendată cu 30.000 de ruble. VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Ovsianikova

Jurnalista Marina Ovsianikova a protestat public faţă de invazia rusă din Ucraina după ce a intrat în cadru în timpul unei emisii cu o pancartă pe care scria „Nu războiului”. Jurnalista a fost reţinută de autorităţile ruse, iar de atunci nu se mai ştie nimic de ea.

UPDATE 23.30 Marina Ovsiannikova, jurnalist al televiziunii de stat ruse care a protestat împotriva invaziei Ucrainei în timpul unei emisiuni de ştiri în direct a fost găsită vinovată marţi pentru organizarea unui „eveniment public neautorizat”.

O instanţă districtuală din Moscova a declarat într-un comunicat că Marina Ovsiannikova, editor la Channel One, a fost găsită vinovată de o „infracţiune administrativă” şi a fost amendată cu 30.000 de ruble (280 de dolari).
Ovsiannikova a fost fotografiată în instanţă mai devreme cu unul dintre avocaţii ei, Anton Gashinsky.
Dmitri Zakhvatov, un avocat care o reprezentase anterior pe Ovsiannikova, a declarat pentru CNN că acuzaţia administrativă s-a bazat exclusiv pe o declaraţie video pe care a înregistrat-o înainte de a apărea cu un afiş împotriva războiului pe Channel One.

Luând o atitudine curajoasă împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a guvernului său, Ovsiannikova a protestat luni în aer, stând în spatele unui prezentator de ştiri cu un semn pe care scria: „NU RĂZBOI”.
Kremlinul a descris marţi acţiunile lui Ovsyannikova drept „huliganism”, o infracţiune penală în Rusia.
O fotografie care îi arată pe Marina Ovsiannikova şi pe unul dintre avocaţii ei, Anton Gashinsky, a fost publicată marţi pe Telegram.

Agenţia de ştiri de stat rusă Tass a raportat că procurorii au început o anchetă preliminară privind „diseminarea publică a informaţiilor false în mod deliberat despre utilizarea Forţelor Armate Ruse”.

ŞTIRE INIŢIALĂ Marina a fost arestată imediat de către poliţia rusă după gestul controversat. Avocaţii grupurilor pentru drepturile omului au transmis pentru The Washington Post că nu o pot găsi după mai bine de 12 ore de când a fost reţinută. 

Comitetul de Investigaţii al Rusiei desfăşoară „un control pre-investigaţie” împotriva jurnalistei din cauza acuzaţiilor: „intrare prin efracţie în studio”. Ovsianikova poate fi acuzată conform articolului 20.3.3 din Codul Penal al Rusiei în baza „acţiunilor publice cu scopul de a discredita Forţele Armate ale Federaţiei Ruse”. 

Marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a declarat că acţiunile jurnalistei sunt probe de „huliganism”. 

Marina a intrat pe platourile emisiunii de ştiri ruse Channel One cu o pancartă pe care scria „Opriţi războiului”. Aceasta este angajata a unui canal TV popular din Rusia, Pervîi Canal, un proiect care se concentrează pe stoparea persecuţiei politice, care a şi anunţat luni seara că Marina a fost arestată. 

Ulterior, presa din Rusia a aprobat arestarea acesteia. În acest timp, avocatul Pavel Cikov a publicat pe Twitter un mesaj conform căruia Marina este reţinută de peste 12 ore. 

Ministrul junior al Ministerului de Externe al Marii Britanii, James Cleverly a declarat marţi Regatul Unit este „îngrijorat” pentru siguranţa sa: „Aceste acte de sfidare în Rusia sunt incredibil de importante”. 

„Arată un grad uriaş de curaj pentru aceşti indivizi care protestează în ceea ce este, ştim, un stat autoritar opresiv”, a mai adăugat acesta. „Este foarte important ca poporul rus să înţeleagă ce se face în numele lor”. 

Şi jurnalistul Kevin Rothrock de la Meduza a publicat că patru avocaţi ai apărării o caută prin Rusia pe Marina. 

Un videoclip înregistrat cu ceva timp în urmă a apărut pe OVD-Info unde Marina a mărturisit că nu poate vedea ca cele două ţări să fie inamice, deoarece tatăl ei este de origine ucraineană, iar mama de origine rusă: „Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Mi-e foarte ruşine de asta astăzi".  

„Mi-e ruşine că am permis ca minciunile să fie difuzate la televizor, îmi este ruşine că am permis ca poporul rus să fie +zombificat+", a mai adăugat jurnalista. 

 Mai multe publicaţii internaţionale au vorbit pe larg despre acest subiect, fiind unul fără precedent în Rusia. Unele publicaţii internaţionale au pus poza acesteia pe prima pagină, în schimb Rusia a cenzurat mesajul de pe pancartă. 

Purtătoarea de cuvânt a liderului opoziţiei ruse, Kira Yarmysh a distribuit videoclipul pe contul său de Twitter. 

Vladimir Zelensky i-a mulţumit personal „femei care a intrat în studioul Channel One”, într-unul dintre filmuleţele sale postate pe Telegram. Acesta a mai adăugat: „Le sunt recunoscător acelor ruşi care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformarii şi spun fapte reale prietenilor şi familiilor lor şi îi mulţumesc personal acelei femei care a intrat în studioul Channel One cu un afiş împotriva războiului”. 

Datorită acestei acţiuni, Rusia a dispus mai multe legi care prevăd sancţiuni grave, de până la 15 ani de închisoare pentru distribuirea unor „informaţii false” despre armată. 

În Rusia au fost arestaţi câteva mii de protestatari, dintre care peste 5000 doar la 6 martie. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite