Deranj în Franţa: Rusia îşi însuşeşte denumirea de „şampanie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Wikimedia
FOTO Wikimedia

Producătorii de şampanie din Franţa sunt nevoiţi să-şi modifice etichetele dacă vor să-şi continue exporturile în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat vineri un amendament de lege care produce deranj în Franţa. Conform acestui amendament, denumirea „şampanie” este acceptată doar pentru producătorii ruşi, în timp ce producătorii străini pot să-şi vândă băuturile alcoolice de acest tip având „vin spumant” pe etichetă. Acest amendament arată în mod evident că Rusia nu ţine cont de eforturile Franţei în privinţa protejării şampaniei, relatează corespondentul „Le Monde” la Moscova.

Luând act de decizie, grupul francez Moët-Hennessy şi-a suspendat în weekend exporturile de şampanie către Rusia. Într-un e-mail trimis clienţilor săi ruşi, societatea dă asigurări că va relua livrările cât mai curând posibil, după efectuarea acestor ajustări.

Potrivit cotidianului economic rus Vedomosti, 13% din cele 50 de milioane de litri de vin spumant şi şampanie importate anual de Rusia provin din Franţa. Moët-Hennessy acoperă 2 % din această piaţă.

În Rusia, denumirea „şampanie” este utilizată pentru toate tipurile de vin spumant, notează „Le Monde”. Această atribuire forţată a început la sfârşitul anilor 1930, când Iosif Visarionovici Stalin a dispus crearea unei „şampanii sovietice”, care să fie accesibilă pentru toţi. De cealaltă parte, Franţa duce o campanie amplă pentru protejarea şampaniei.

Noul amendament este destinat punerii în valoare a micilor producători locali, precum şi a celor din Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014. Marca-far de vinuri a ţării, Novy Set, aparţine unui amic al preşedintelui rus, Iuri Kovalciuk.

Nu este prima dată când produsele alimentare şi băuturile alcoolice sunt prinse la mijloc în tensiunile dintre Rusia şi alte ţări.

Spre exemplu, Rusia a interzis în toamna anului trecut importurile de roşii din Azerbaidjan, ca represalii pentru războiul purtat de această ţară cu Armenia. De asemenea, Rusia boicotează unele brânzeturi de origine străină, precum brânza olandeză Gouda şi parmezanul italian, ca ripostă pentru sancţiunile impuse de statele europene după anexarea Crimeei. Italia trebuie să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei dacă vrea să exporte parmezan pe piaţa rusească, a cerut preşedintele sindicatului producătorilor ruşi de brânzeturi, Oleg Sirota.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite