Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină

0
Publicat:

În ultimele zile, fenomene meteo extreme s-au înregistrat în mai multe ţări din Europa. Una dintre cele mai afectate a fost Italia, unde un nou ciclon care acum se apropie de România a făcut prăpăd. Meteorlogii anunţă că în următoarea perioadă va fi un grad ridicat de instabilitate atmosferică, manifestată prin ploi puternice şi vijelii.

Vremea va deveni instabilă începând de duminică, foto arhivă
Vremea va deveni instabilă începând de duminică, foto arhivă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru sâmbătă, 18 mai, un cod galben pentru judeţul Cluj, unde se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15-20 l/mp şi intensificări ale vântului.

Oana Păduraru, meteorolog ANM, a explicat, la Antena 3 CNN, la ce ar trebui să ne aşteptăm începând de mâine seară şi până la sfârşitul lunii mai.

„Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate.

La noi în țară, începând de mâine seară, vor fi manifestări de instabilitate, dar la cote mult mai reduse față de ceea ce am văzut că se întâmplă pe continentul european.

Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului, apoi treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone.

Cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni vor depăși 20-25 l/metru pătrat”, a spus Oana Păduraru.

Săptămâna viitoare, temperaturi ridicate, dar şi multe ploi

Potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare vremea va fi caldă, cu temperaturi de până la 28 de grade, dar îşi va păstra caracterul de instabilitate, aşa încât vor fi şi destul de multe ploi, însoţite de descărcări electrice şi chiar de grindină.

„Temperaturile vor fi în creștere la acest sfârșit de săptămână, mai ales duminică ne așteptăm la o vreme caldă în toate zonele țării, cu temperaturi mai ridicate în Banat și în Crișana, unde vom ajunge până în jurul a 28 de grade Celsius.

În cursul săptămânii viitoare, chiar dacă vor mai fi și perioade cu un grad mai redus de instabilitate atmosferică, vor fi destul de multe ploi, în special în jumătatea de vest a țării, ploi însoțite și de descărcări electrice, dar și de căderi de grindină.

Deci o vreme caldă, chiar dacă vor mai fi alternanțe, vor fi și pe va fi și pe parcursul săptămânii viitoare, cu maxime frecvent peste 20-22 de grade în toate regiunile.

Temperaturile minime vor fi în creștere, de asemenea, și se vor încadra în general între 8 și 15 grade Celsius, valori mai scăzute în zonele depresionare”, a spus Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite