De ce Vladimir Putin nu s-a imunizat până acum cu Sputnik V

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA - EFE
Vladimir Putin FOTO EPA - EFE

Deşi preşedintele rus Vladimir Putin a salutat recunoaşterea internaţională a vaccinului rus, Sputnik V, Kremlinul spune că acestuia nu i s-a administrat încă acest ser recomandat entuziast altor lideri ai lumii, scrie Bloomberg.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri jurnaliştilor că Putin urmează un program de vaccinare care presupune să fie imunizat mai întâi împotriva altor infecţii, precum gripă şi pneumonii.

„Imunizările nu pot fi înghesuite, trebuie să fie distanţate”, a spus Peskov.

Miercuri, în cadrul unei şedinţe guvernamentale, Putin a spus că datele revizuite ştiinţific şi publicate în jurnalul medical The Lancet au arătat siguranţa şi eficacitatea vaccinului Sputnik v (91.6%), ceea ce „sporeşte credibilitatea vaccinului nostru”.

Putin a promovat vaccinul rus în faţa liderilor altor ţări după ce în luna august a anului trecut anunţa mândru că Rusia este prima ţară din lumie care autorizează un vaccin anti-COVID-19.

Printre cei imunizaţi deja cu Sputnik V sunt preşedintele Argentinei şi preşedintele Guineei, în timp ce alţi şefi de stat precum preşedintele iranian şi cel bolivian au semnalat că vor primi vaccinul odată ce serul va ajunge în ţările lor.

Pe 17 decembrie, preşedintele rus în vârstă de 68 de ani transmitea că va fi imunizat anti-COVID-19 cu Sputnik odată ce acesta va fi aprobat pentru categoria sa de vârstă. Ulterior, după ce autorităţile de reglementare din Rusia au extins plaja de vârstă pentru imunizare în siguranţă, Kremlinul a lăsat de înţeles că preşedintele e dispus să primească vaccinul.

În luna noiembrie, când testele clinice erau în faza a treia, Kremlinul anunţa că Putin nu poate fi inoculat cu un ser necertificat. Se întâmpla la doar câteva zile de la un summit online al G20 unde Rusia recomanda vaccinul şi se oferea să-l distribuie ţărilor „în nevoie”.

În pofida scepticismului iniţial legat de vaccinul rus, Rusia a avut succes în vânzarea vaccinului în întreaga lume. Sputnik V a fost aprobat până acum în 27 de ţări, spune Kirill Dmitriev, directorul executiv al fondului direct de investiţii din Rusia, partener al institutul de cercetare Gamelia care a produs serul.

Rusia ţinteşte acum vânzarea vaccinului în UE, care are probleme cu distribuţia de vaccinuri, anunţând că a depus o aplicaţie de autorizare a Sputnik V pe 29 ianuarie. Autoritatea europeană de reglementare spune însă că nu a primit nicio solicitare de revizuire a datelor în vederea aprobării, scrie Bloomberg. 

Ruşii, ca şi Putin, nu se grăbesc să se vaccineze, în ciuda disponibilităţii serurilor produse intern.

Kommersant a relatat joi că Putin ar fi dezvăluit unui grup de jurnalişti ruşi că se va imuniza în toamnă. Peskov a contrazis această versiune, precizând că, de fapt, Putin a menţionat mai multe variante, deşi de regulă imunizarea antigripală se face toamna.

Preşedintele are o „stare excelentă de sănătate”, iar programul său de vaccinare este conceput în aşa fel încât aceasta să fie menţinută, a explicat Peskov.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite