Cum întreţine Rusia tensiunea în Marea Neagră: traseul distrugătorului HMS Defender, falsificat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugatorul britanic HMS Defender
Distrugatorul britanic HMS Defender

Moscova susţine că a tras focuri de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender, Londra dezminte. Site-ul Institutului Naval al Statelor Unite a relatat luni că datele open-source de navigare ale HMS Defender şi ale unei alte nave NATO au fost falsificate pentru a crea impresia că acestea s-au îndreptat direct către sediul din Sevastapol al Flotei Mării Negre a Rusiei.

Ministerul rus al Apărării, a anunţat, ieri, că un avion de tip Suhoi 24 rusesc şi nave ruseşti au tras focuri de avertisment vizând un distrugător din cadrul Marinei regale britanice, HMS Defender, care a intrat în apele teritoriale ruseşti, la Marea Neagră, relatează AFP. 

„Distrugătorul a primit un avertisment cu privire la faptul că va fi folosit armamentul, în cazul unei încălcări a frontierei ruse. El nu a reacţionat la avertisment”, a anunţat ministerul. Astfel, o „navă de patrulare la frontieră” a tras focuri de avertisment, iar un avion de tip Su-24M a efectuat un „bombardament de precauţie pe traiectoria distrugătorului britanic”, precizează ministerul. 

Nava britanică a părăsit apoi apele ruseşti, încheind astfel incidentul armat la Marea Neagră, care a durat peste 20 de minute, miercuri la prânz, potrivit Moscovei. 

„La 12:06 şi 12:08, nava de patrulare de frontieră a efectuat focuri de avertizare”, spune ministerul rus. La 12:19 pm, aeronava Su-24M a efectuat bombardamente preventive (4 OFAB-250) de-a lungul cursului distrugătorului URO Defender", susţine ministerul rus al Apărării. 

Rusia consideră că acţiunile distrugătorului britanic HMS Defender sunt o încălcare a Convenţiei ONU privind dreptul maritim şi a solicitat autoriăţilor britanice să facă o investigaţie în acest caz pentru a preveni apariţia unor incidente similare în viitor, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Tass.

 „Ministerul rus al Apărării consideră acţiunile periculoase ale distrugătorului Royal Navy drept o încălcare flagrantă a Convenţiei ONU din 1982 privind dreptul maritim. Ministerul rus al Apărării a solicitat părţii britanice să efectueze o investigaţie aprofundată asupra echipajului HMS Defender”, arată un comunicat al Ministerului Apărării. Ministerul a subliniat că ataşatul militar al Marii Britanie a fost convocat la Direcţia principală a cooperării internaţionale a ministerului, unde a fost informat despre poziţia ministerului rus. „Partea britanică a fost informată că distrugătorul HMS Defender care operează în partea de nord-vest a Mării Negre a încălcat astăzi graniţa naţională rusă, călătorind trei kilometri în apele teritoriale de lângă Capul Fiolent", a spus ministerul.

Ministerul britanic al Apărării dezminte

Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse, relatează Reuters.

„Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (…) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor”, notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării. Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional. 

„Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă”, a explicat Wallace. Premierul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat la rândul său că „este incorect să se afirme că asupra navei s-a tras sau că nava se afla în apele ruseşti”.  

Relatarea jurnalistului BBC de la bordul distrugătorului britanic HMS Defender


Un corespondent BBC se afla miercuri la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane ruseşti şi încadrat în mers de două nave ruseşti de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-şi schimbe direcţia. El a mai relatat că marinarii britanici au intrat în alertă, încărcând armamentul de la bord, în vreme ce de pe navele ruseşti au venit ameninţări cu deschiderea focului.

Corespondentul BBC a declarat că nava britanică a fost hărţuită de militarii ruşi. În timpul transmisiunii sale, s-au auzit pe fundal avioane zburând pe deasupra, potrivit BBC. Jonathan Beale a vorbit despre avertismente ostile transmise prin radio, în timp ce echipajul navei era pregătit pentru o posibilă confruntare.

Beale, care fusese invitat la bordul distrugătorului HMS Defender, a văzut mai mult de 20 de avioane trecând pe deasupra şi două nave ruseşti de coastă, care la un moment dau s-au apropiat la 100 de metri.
Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extrema sudică a Crimeei, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate.

Aceasta a fost o mişcare intenţionată, pentru a transmite un mesaj Rusiei. HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeei. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internaţional.

Două nave de coastă ruseşti care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele ruseşti s-a apropiat la circa 100 de metri.

Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio - inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbaţi cursul, deschid focul». Am auzit nişte focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol.

Pe măsură ce HMS Defender înainta de-a lungul culoarului maritim, a fost survolat de avioane ruseşti. Căpitanul, Vincent Owen, a spus că sistemele navei au detectat mai mult de 20 de avioane militare în zonă. Căpitanul Owen a mai spus că misiunea a fost sigură şi nu a fost o situaţie de confruntare", a relatat Jonathan Beale, potrivit BBC.

 

Traseul HMS Defender, falsificat

Conform marinei britanice, distrugătorul de „tip 45” HMS Defender, înarmat cu rachete antiaeriene, face parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth, desfăşurat în Marea Mediterană şi execută, în prezent, o serie de misiuni în Marea Neagră. Incidente în care sunt implicate nave sau avioane NATO nu sunt neobişnuite la graniţele Rusiei în perioadele de escaladare a tensiunilor cu Occidentul însă rareori rezultă cu deschiderea focului.

Marina Regală a Marii Britanii a anunţat luna aceasta că HMS Defender „s-a desprins” de grupul NATO care desfăşoară operaţiuni în Marea Mediterană pentru „a-şi urma propriul set de misiuni” în Marea Neagră. Nava de război s-a aflat în portul Odesa , potrivit ambasadei britanice din Ucraina care a urat rămas-bun navei marţi, 22 iunie, într-o postare video publicată pe contul său de Twitter. Site-ul Institutului Naval al Statelor Unite a relatat luni că datele open-source de navigare ale HMS Defender şi ale unei alte nave NATO au fost falsificate pentru a crea impresia că acestea s-au îndreptat direct către sediul din Sevastapol al Flotei Mării Negre a Rusiei.

Ce spun ucrainenii

O reacţie a venit şi din partea Ucrainei, al cărei ministru de externe Dmitro Kuleba a spus că acest incident arată că ”politicile agresive şi provocatoare” ale Rusiei în Marea Neagră şi în apropierea Mării Azov constituie ”o ameninţare continuă la adresa Ucrainei şi a aliaţilor săi”. El a cerut NATO să coopereze cu Ucraina în Marea Neagră. Regatul Unit şi aliaţii săi occidentali nu recunosc Crimeea drept un teritoriu rusesc, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană în 2014.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite