Cine este Serghei Savelev, cel care a dezvăluit presei abuzurile din închisorile ruseşti. Cum a pus mâna pe înregistrările din penitenciare

Cine este Serghei Savelev, cel care a dezvăluit presei abuzurile din închisorile ruseşti. Cum a pus mâna pe înregistrările din penitenciare

FOTO: Pexel

Serghei Savelev, un fost deţinut de origine bielorusă, se află în spatele dezvăluirilor din penitenciarele ruseşti. Bărbatul a oferit presei în jur de 1.000 de înregistrări care dezvăluie violurile şi torturile care au loc în închisorile din Rusia, iar în prezent se teme pentru viaţa sa, motiv pentru care a cerut azil în Franţa, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serghei Savelev este un fost deţinut, condamnat pentru trafic de droguri. Acesta a fost închis chiar în penitenciarul din Saratov, închisoare care a fost recent implicată într-un scandal, după ce au fost făcute publice imagini ale unui prizonier care a fost violat cu o ţeavă.

Cum a pus mâna pe înregistrările din închisoare

Însărcinat cu întreţinerea computerelor la Saratov, Serghei Savelev a început să descarce discret fişierele video ale închisorilor din toată Rusia, acestea fiind legate între ele printr-un intranet.
 
„La început m-au controlat, apoi această supraveghere s-a relaxat treptat până a dispărut”, a afirmat Savelev. 
 
Serghei Savelev a povestit cum a reuşit, înainte de a fi eliberat, la începutul lunii februarie 2021,  să ascundă datele descărcate undeva aproape de ieşirea din închisoare. În ziua eliberării, după ce a fost percheziţionat temeinic, Serghei a recuperat înregistrările fără ca nimeni să afle, profitând de confuzia creată de plecarea în masă a unor deţinuţi. 
 
Fostul deţinut a trimis apoi videoclipurile cu ororile din închisori ONG-ului gulagu.net, care le-a făcut publice. 

Bătăi şi violuri tacite

„Este foarte dificil din punct de vedere psihologic să păstrezi astfel de lucruri pentru tine. Ce altceva poţi face, odată ce ştii?”, a declarat fostul deţinut. 
 
Serghei a declarat că şi el a suferit rele tratamente într-o închisoare din Krasnodar, pentru a „coopera”, însă nu a ştiut de fapt ce este mai rău. De altfel, fostul deţinut a precizat că nu a participat vreodată la violenţa împotriva altor deţinuţi. Acesta a mai spus că a fost bătut „cam o dată pe săptămână, dar nu prea puternic pentru a evita vânătăile prea vizibile”. 
 
Abuzurile trăite şi văzute în penitenciarele ruseşti l-au marcat pe fostul deţinut, care a participat ulterior la şedinţe de consiliere psihologică, i-au fost prescrise medicamente, unele chiar puternice, însă nimic nu l-a ajutat, mai arată sursa citată. 

Se teme pentru viaţa sa, după ce a dezvăluit „secrete de stat”

Pentru că a furat şi distribuit videoclipurile care ilustrează practicile din sistemul rusesc de penitenciare, Serghei Savelev, care în prezent solicită azil în Franţa, a declarat că se teme acum de represalii din partea administraţiei penitenciare ruse (FSIN) şi a serviciilor de securitate (FSB).
 
Agenţii ruşi i-au oferit, în schimbul cooperării sale, patru ani de închisoare pentru „dezvăluirea unui secret de stat”, mai degrabă decât 10-20 de ani pentru spionaj. „Nu erau interesaţi să ştie că există încălcări ale drepturilor omului”, a mai spus fostul deţinut. 
 
Gulagu.net a dezvăluit recent peste o mie de înregistrări video cu acte de tortură şi rele tratamente în închisorile din Rusia. Dincolo de scenele cu violenţe extrem de grave, şi mai şocant este faptul că imaginile sunt surprinse cu dispozitive ale administraţiei penitenciare. Unda de şoc a fost atât de mare, încât Kremlinul, de obicei indiferent la astfel de chestiuni, a încercat să dreagă situaţia anunţând o anchetă şi concedierea a patru oficiali ai administraţiei penitenciare din Saratov.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările